«Η φωνή των Ελλήνων, των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντικό να ακουστεί. Από τις 27 Μαΐου και για όλη την επόμενη χρονιά θα είμαστε εδώ και θα συζητάμε, ώστε να καταλήξουμε στην εθνική μας πρόταση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που θα σηματοδοτήσει το εφαλτήριο για την επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απευθύνοντας πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, από το βήμα διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο διάλογος, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφορά το «ποια Ευρώπη θέλουμε από εδώ και πέρα», σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους ελεύθερα σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης, που αφορούν μεταξύ άλλων μία σειρά από ζητήματα όπως το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τις ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής, το μεταναστευτικό αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας.
Μιλώντας για τα 40 χρόνια κοινής πορείας Ελλάδας-ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης θύμισε τα λόγια του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που είχε χαρακτηρίσει την ιδέα της Ευρώπης ως επαναστατική, γιατί, για πρώτη φορά, κράτη αποφάσισαν από κοινού να συστήσουν μεταξύ τους μία κοινότητα αξιών - μία κοινότητα οικονομική, που θα έδινε πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της, χωρίς αυτό να αποτελεί αποτέλεσμα οποιασδήποτε πολεμικής ή άλλη σύρραξης. "Για μας, η Ευρώπη αποτελεί το σπίτι μας, τον φυσικό μας χώρο, τον χώρο των αξιών που πρεσβεύουμε, αλλά και τον χώρο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως η ευρωπαϊκή πρόταση η οποία θα διαμορφωθεί θα απευθύνεται στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων που θέλουν να ζήσουν σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται, σε μια Ευρώπη που είναι φιλική προς τη διαφορετικότητα και ανοιχτή προς τις καινούριες τάσεις της κοινωνίας, σε μια Ευρώπη που σέβεται τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και δεν καταστρέφει τον ορίζοντα των επόμενων γενεών.
7 Μαΐου, 2021