Σημεία Ομιλίας Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών, Ι. Σμυρλή, στην 9η Ολομέλεια Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP)

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας το έργο της ετήσιας Προεδρίας της Αθήνας στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process/ SEECP), στο πλαίσιο της  9ης Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με θέμα «Στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης για το περιβάλλον και οι επιπτώσεις των κρίσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης: α) στην ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού, β) στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

Ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει αποδειχθεί παραγωγικό φόρουμ περιφερειακής συνεργασίας τα τελευταία 25 χρόνια, στοχεύοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στην τρίτη Προεδρία της Αθήνας 2020-2022, με σύνθημα «Ενίσχυση των συνεργειών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι δίδεται μεγάλη σημασία στην προστιθέμενη αξία των συνεργειών μεταξύ διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας των πολιτών και όλων των σχετικών ενδιαφερομένων, καθώς και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αναπτύσσονται στο απαιτητικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της σημερινής εποχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι η Προεδρία της Αθήνας έχει συντάξει και εκτελεί πρόγραμμα εκδηλώσεων με στόχο να δώσει κίνητρα για διεύρυνση και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς διαρθρωτικής σημασίας, επισημαίνοντας τις ανάγκες της περιοχής και τρόπους αντιμετώπισής τους με ανταλλαγή εμπειριών και αξιοποίηση πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία της περιφερειακής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με στόχο την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας στην περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ολοένα στενότερη περιφερειακή συνεργασία που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

2 Ιουνίου, 2022