«Δεν υπάρχει Ευρώπη αν δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και δεν υπάρχει Ευρώπη αν δεν δείχνει αλληλεγγύη σε αυτούς που μένουν πίσω. Ο στόχος μιας σύγχρονης Ευρώπης είναι να μην αφήνει κανέναν πίσω από τις εξελίξεις». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμμετέχοντας σε συζήτηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το Μέλλον της Ευρώπης με συντονιστή το δημ/φο του ΑΠΕ Δημήτρη Μάνωλη.
Αναφερόμενος στη σημασία του κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης και του κοινωνικού κράτους, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει μια κοινωνική Ευρώπη και γι' αυτό τον λόγο αγκάλιασε την πορτογαλική πρωτοβουλία που οδήγησε στη Διακήρυξη του Πόρτο. «Η κοινωνική Ευρώπη και το κοινωνικό κράτος βρέθηκαν στο στόχαστρο όλων των μνημονιακών προγραμμάτων στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την πρωτοβουλία ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ», επισήμανε.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «αφήνει πίσω της μια πολύ μεγάλη οικονομική ουλή». Όμως, όπως είπε, το Next Generation EU είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει βάλει ποτέ η ΕΕ στο τραπέζι και έχει μοιράσει στα κράτη μέλη και μπορεί να οδηγήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Υπενθύμισε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν έστειλε την πρώτη επιστολή πέρυσι μαζί με άλλους ηγέτες, ζητώντας ένα πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, η οποία μετασχηματίστηκε σε αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο Ανάκαμψης. Πρόκειται, όπως είπε, για την «ευκαιρία της δικιάς μας γενιάς να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα, προκειμένου να δώσουμε στην επόμενη γενιά πολλές ευκαιρίες, να μην τα σπαταλήσουμε με την ελαφρότητα του νεόπλουτου, όπως κάναμε με άλλα ευρωπαϊκά πακέτα». Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε τέσσερις δεκαετίες η Ελλάδα έχει αντλήσει 200 δισ. σε ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα σε διάστημα λίγων ετών πρόκειται να αντλήσει ποσά που αγγίζουν τα 72 δισ. και με τη μόχλευση μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. «Σε λίγα χρόνια μπορούμε να έχουμε πάρα πολλές επενδύσεις σε καίριους τομείς που μετασχηματίζουν την οικονομία, ώστε η επόμενη γενιά να ζήσει σε μια Ελλάδα πρωτοπόρα στη δημιουργία νέων διαφορετικών θέσεων εργασίας που ζητάνε δεξιότητες, επιστημονική κατάρτιση και ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες του νέου Έλληνα που σπουδάζει, παλεύει να πάρει μεταπτυχιακά, να διακριθεί». Τόνισε πως υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια έτοιμα να επενδυθούν σε φιλόδοξες προτάσεις. «H Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που προσφέρει ασφάλεια, πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, υγιειονομική επάρκεια και ένα αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι η στιγμή μας να κερδίσουμε το μέλλον μας!» σημείωσε.
Αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι είναι μια συζήτηση πολύ ανοιχτή. «Απευθύνεται στους πολίτες της Ένωσης και είναι μια στιγμή που θα πρέπει και οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις να σωπάσουν και να ακούσουν τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες το τί πετύχαμε 40 χρόνια τώρα και να μας πουν αυτοί, τί Ευρώπη θέλουμε αύριο». «Πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε την Ευρώπη πιο φιλική, πιο ουσιαστική στον πολίτη και πώς η Ευρώπη θα έρθει κοντά στις ανησυχίες ιδιαίτερα της νέας γενιάς» κατέληξε.
13 Μαΐου, 2021