Η αρχή του βέτο θα πρέπει να διατηρηθεί στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια και η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας θα πρέπει να επισπευσθεί άμεσα χωρίς να διαχωριστούν οι δυο υποψηφιότητες, ήταν τα τρία μηνύματα που έστειλε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.
Ειδικότερα, συμμετέχοντας στη θεματική «Διπλωματία των Μικρών Κρατών σε ένα Σύνθετο Κόσμο» μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια επαναστατική ιδέα ακριβώς επειδή συνίσταται σε εθελοντική εκχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες εκ μέρους των κρατών μελών, υπό τον όρο ότι αν θιγούν εθνικά συμφέροντα θα μπορούν να πάσα στιγμή να θέσουν βέτο και οποιαδήποτε σκέψη περί κατάργησής του, είναι ενάντια σε αυτήν την Ένωση αξιών και συμφερόντων. Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «θέλουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε σε ένα πλαίσιο που όλοι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό κράτος είσαι».
Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν «καταστροφική» για το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή η αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, έκανε σαφές ότι η νέα απλοποιημένη ενταξιακή διαδικασία για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένων Σερβίας και Μαυροβουνίου – θα πρέπει να επισπευσθεί, ενώ από την πλευρά της η Ευρώπη θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να μην καθυστερεί τις διαδικασίες, εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει στο βορρά σύνορα με κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως έχει ήδη με τη Βουλγαρία.
Τέλος, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η πανδημία υπογράμμισε τη σημασία της εκτεταμένης συνεργασίας και ότι κανείς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μόνος του αυτούς τους στόχους», ενώ η Ένωση προνόησε μέσω του κοινού σχεδίου προμήθειας εμβολίων αποφεύγοντας έναν δυνητικό ανταγωνισμό μεταξύ κρατών-μελών. Πλέον, πρόσθεσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μοιραστεί τις επιπλέον δόσεις με τις χώρες που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα εκείνες της περιοχής μας.
13 Μαΐου, 2021