Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, αρμόδιος του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνεργασία με την Επιτροπή "Ελλάδα 2021", συμμετείχε και μίλησε στη διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που οργάνωσε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης».
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της Θεσσαλίας στην Επανάσταση του 1821 και στους Θεσσαλούς ήρωες, που «ανέδειξαν τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνισμού και του νεοελληνικού διαφωτισμού και οδήγησαν στην εδραίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσουλάκη, «η Φιλική Εταιρία, ως δημιουργός του ιδεολογικού υποβάθρου, αλλά και ως οργανωτής της εξέγερσης, είχε στους κόλπους της σημαντικούς Θεσσαλούς. Όπως ο Άνθιμος Γαζής, που είχε μυηθεί από τους πρώτους, το 1814 στη Βιέννη, και ήταν το πέμπτο μέλος στην ιεραρχία της, με τον κωδικό ΑΖ. Με την εγκατάστασή του στις Μηλιές μετέτρεψε το Πήλιο σε κέντρο επαναστατικής δράσης στην υπόδουλη Ελλάδα. Ο Χριστόφορος Περραιβός είναι ένας άλλος Θεσσαλός με σημαντική δράση Φιλικού. Από τα γραφόμενα του Ξάνθου προκύπτει ότι θεωρούνταν ισότιμος με τον Παπαφλέσσα. Μετέφερε οδηγίες της Φιλικής σε μυημένους ηγεμόνες της Μολδαβίας και σε άλλους τοπικούς ηγέτες. Υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του μεγάλου πρόδρομου της επανάστασης, Ρήγα Βελεστινλή».
Αναφερόμενος και στους άλλους Θεσσαλούς που «εντάχθηκαν στη Φιλική Εταιρία και βοήθησαν την εθνική υπόθεση οικονομικά, ηθικά, αλλά και με την πολεμική τους δράση», ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι «η αφορμή που μας δίνεται με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, αποτελεί ευκαιρία δήλωσης της εθνικής μας υπερηφάνειας. Μας υπενθυμίζει το καθήκον μας να διατηρήσουμε και να μεταδώσουμε την ιστορική μνήμη. Δίνει έμπνευση και όραμα γιατί έχει αφετηρία τον θρίαμβο της ενότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συνεχάρη τους οργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους και τόνισε ότι «στους θριάμβους και στα λάθη μας ιχνηλατείται η δυναμική της εθνικής μας ταυτότητας, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από τη σημαντική αυτή επέτειο. Μια ταυτότητα τόσο ισχυρή, που ενδυναμώνει διαρκώς τη σύμπνοια και τη συνεργασία εντός της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η μνήμη του παρελθόντος είναι η πηγή που θα μας προσφέρει το υλικό για να οραματιστούμε και να περιγράψουμε το μέλλον μας».
Κλείνοντας, ο κ. Χρυσουλάκης κάλεσε τη θεσσαλική ομογένεια να συνεχίσει «να εμπνέεται από τις μνήμες των προγόνων και να αναδεικνύει και να διαδίδει τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνισμού».
6 Απριλίου, 2021