ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννη Σμυρλή. Πόσο εξωστρεφείς ήταν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατά την άποψη σας, και τι πρόκειται να δούμε το προσεχές διάστημα, βάση αυτών των ανακοινώσεων.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Κοντογουλίδη, ο Πρωθυπουργός, όπως και όλη η κυβέρνηση, έχει κάνει μια τιτάνια προσπάθεια εν μέσω πανδημίας, στο πρωτόγνωρο αυτό περιβάλλον που ζούμε το τελευταίο ενάμισι χρόνο, και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει να είναι εμφανή. Με το που άνοιξε η αγορά, σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, συγκρίνοντας το β’ τρίμηνο του 2021 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία. Γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό ρυθμό. Για το λόγο αυτό οι εξαγωγές μας κρατάνε και έρχονται μεγάλες επενδύσεις, διότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι καλό. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, μέσω της ομιλίας του και των μέτρων που εξήγγειλε στην 85η ΔΕΘ, μετέφερε όλο αυτό το καλό κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, ούτως ώστε να υπάρχει ανταπόδοση στους πολίτες και να δοθεί μια νέα ώθηση ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η στόχευση των μέτρων έπρεπε να γίνει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα; Διότι νομίζω ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα των 18 -29, είναι η πιο αδικημένη γενιά, όσον αφορά την αγορά εργασίας. Με τα κίνητρα που πραγματικά δίνονται και στους εργοδότες, αλλά και με την επιδότηση των θέσεων εργασίας που αυξάνονται κατά 50.000, από 100.000 γίνονται 150.000, όπως και με τα 1.200 ευρώ που θα δοθούν, 600 ευρώ στους εργοδότες και 600 ευρώ, σε βάθος εξαμήνου βέβαια, σε ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν το πρώτο τους ένσημο, είναι πολύ προκλητικό για ένα εργοδότη να προσλάβει ένα τέτοιο νεαρό άτομο και παράλληλα αποτελεί μια θετική πρόκληση για τον ίδιον να ξεκινήσει το εργασιακό του βίο με ένα ποσό της τάξεως των 658 ευρώ μηνιαίως, δεδομένου ότι ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 558 ευρώ, προσθέτοντας σε αυτό και τα 100 ευρώ που θα δοθούν σε βάθος εξαμήνου ως bonus.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Κοντογουλίδη, η προοπτική για την νέα γενιά είναι πάντα πολύ σημαντική και αποτελεί πάντα προτεραιότητά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατμομηχανή κάθε οικονομίας είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα και φέρνουν φρέσκιες ιδέες. Οπότε οφείλαμε ως κυβέρνηση να ετοιμάσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την νεολαία, του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, να συνομιλήσουμε με τους νέους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, ώστε να εξειδικευτεί αυτό το σχέδιο δράσης ακόμα περισσότερο και να μην μείνουμε μόνο σε αυτό, αλλά να πάμε ακόμα παραπέρα. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στην Ελλάδα, όπως οι εξειδικευμένοι και τα καλά μας τα μυαλά να μην φύγουν από την χώρα. Επίσης, και επειδή ακριβώς βγαίνουμε από μια πανδημία, οφείλουμε να δώσουμε εργαλεία στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρχει δεύτερη σκέψη και να προτιμήσουν τους νέους ανθρώπους. Το «πρώτο ένσημο» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο, όπως και η κάλυψη των εισφορών. Αλλά τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μόνα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του εργασιακού επιδόματος και στους σπουδαστές των ΙΕΚ που ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως, με σκοπό να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να καταρτιστούν, να δοθούν ευκαιρίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες όσον αφορά και στην κατάρτιση, όπως και η κατάργηση του εδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, τα 50 GB δώρο για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον τομέα των επενδύσεων και ιδιαίτερα, για ό,τι εμπίπτει στη δική σας ευθύνη στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχετε να μας πείτε κάτι το οποίο είναι σημαντικό;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Είναι σημαντικό να μπορείς να δίνεις αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις, ενδεικτικά αναφέρω τη διαγραφή του 50% της οφειλής από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε 22% που εμπίπτει στο βασικό αίτημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι η μείωση των φόρων. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα συνολικό πακέτο μείωσης των φόρων, το οποίο είναι και η πραγματική ανάσα που θέλει η ελληνική επιχείρηση. Η ελληνική επιχείρηση, εδώ και πολλά χρόνια, αισθανόταν ότι το κράτος ήταν ο μεγαλομέτοχος της επιχείρησης, φθάνοντας σε φορολογία την προηγούμενη δεκαετία σε ποσοστό 70-75% συνολικά. Τώρα δίνουμε μια επιπλέον ανάσα σε αυτές, γιατί σκοπός είναι η οικονομία να ανθίσει μέσω αυτών των επιχειρήσεων, να αντλήσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό πολύ πιο εύκολα, γιατί διαθέτουμε πλέον ένα πολύ καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά βέβαια να κάνουμε και εξαγωγές. Και εκεί έρχεται και η δική μας δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών η δομή της Οικονομικής Διπλωματίας. Η νέα δομή προσπαθεί και ανοίγει νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας όλα τα εργαλεία της εξωστρέφειας όπως είναι οι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι, που υπηρετούν σε όλες τις πρεσβείες ανά τον κόσμο, όπως είναι η Enterprise Greece (Εταιρία Προώθησης Εξαγωγών και Προσέλκυσης Επενδύσεων) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Για να μπορούν οι εξαγωγείς μας να είναι καλυμμένοι οικονομικά για να μπορούν να εξάγουν, για να μπορούμε να βοηθάμε τις εταιρίες από το πρώτο βήμα μέχρι και το τελευταίο, και να μπορεί κανείς εν τέλει να πουλήσει τα προϊόντα του. Κι αντίστοιχα, έχουμε ένα matrix κινήτρων που υπάρχουν στη χώρα για τους επενδυτές, το οποίο αυτή τη στιγμή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, και γι’ αυτό βλέπουμε εταιρίες, όπως η Pfizer, η Microsoft, τεράστιοι κολοσσοί, οι οποίοι εμπιστεύονται τη χώρα. Όπως είναι επίσης και η Volkswagen στην Αστυπάλαια, η οποία αποτελεί ένα πρότυπο αυτόνομο ενεργειακά νησί, μοναδικό στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε το Δήμαρχο της Αστυπάλαιας στο Περίπτερο του σταθμού μας στη ΔΕΘ και μας περιέγραψε ακριβώς όλο αυτό το πρότυπο νησί του στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων και πραγματικά ήταν εντυπωσιακά αυτά που ακούσαμε για την Αστυπάλαια.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Κοντογουλίδη, αυτά που αναφέραμε τώρα το τελευταίο λεπτό, εάν δεν λέγαμε ότι γίνονται στην Ελλάδα, θα νομίζαμε ότι γίνονται σε μία άλλη μεγάλη χώρα. Και ξέρετε αυτό είναι το σημαντικό, ότι μπορούμε και τα λέμε γιατί γίνονται. Δεν πρόκειται για θεωρία. Έχουν ξεκινήσει, προχωρούν και αυτά δημιουργούν τις καλές συνθήκες για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Και ξέρετε, όσον αφορά αυτό, η δουλειά δεν τελειώνει, γιατί δεν μας καθησυχάζει το γεγονός ότι ήρθαν δέκα μεγάλοι κολοσσοί στη χώρα. Ίσα, ίσα αυτούς τους κολοσσούς αξιοποιεί η κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει ακόμα περισσότερο την προσέλκυση των επενδύσεων, να ανοίξει ακόμα περισσότερο την οικονομία μας. Για να γίνει η Ελλάδα αυτό που πραγματικά θέλουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα περιφερειακό hub τεχνολογίας, ένα περιφερειακό hub επενδύσεων. Οφείλουμε εμείς να είμαστε η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας όλης της γειτονιάς μας, και όταν λέω γειτονιά μας, εννοώ τα Βαλκάνια, εννοώ τη Βόρεια Αφρική, εννοώ την Μέση Ανατολή, εννοώ την Τουρκία, εννοώ όλη την περιφέρεια γύρω μας. Εδώ θα πρέπει να είναι η έδρα και από εδώ θα πρέπει να περνάνε τα καλά μυαλά, εδώ θα πρέπει να γίνεται η ανάπτυξη και η έρευνα. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και ότι έχουμε μια πολύ ωραία χώρα. Άρα μπορείς να προσελκύσεις και ξένα καλά μυαλά, πέρα από τα δικά μας, και τελικά το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα να είναι ακόμα καλύτερο, να θέλουν όλοι να έρθουν εδώ και όχι, όπως γινόταν στο παρελθόν, να ψάχνουν οι Έλληνες καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
13 Σεπτεμβρίου, 2021