Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Οικονομία και Επιχειρηματικότητα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.
Για την προοπτική των επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τους Εμπορικούς Ακολούθους, την Enterprise Greece και τον ΟΑΕΠ, κάνοντας αυτό που κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες: δώσαμε βάρος -μέσω της εξωτερικής πολιτικής- στην εξωστρέφεια της χώρας. Καταφέραμε τα τελευταία τρία χρόνια -εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και μετά από δέκα χρόνια μνημόνια- να χτίσουμε το όνομα της Ελλάδας και να κάνουμε πολύ πιο οργανωμένη την προσέλκυση των επενδύσεων, συνεργαζόμενοι με όλα τα παραγωγικά Υπουργεία. Oι στρατηγικές επενδύσεις που έχουμε προσελκύσει - Microsoft, Pfizer κ.ο.κ. - δεν αποτελούν το σύνολο των επενδύσεων, αλλά “δημιουργούν το κλίμα”. Και αυτό το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, καθώς παρά τον κορωνοϊό και τον πόλεμο, οι επενδυτές δεν έχουν σταματήσει να έρχονται».
Και πρόσθεσε: «Ήρθαν οι Σαουδάραβες και οι Ισπανοί, έρχονται οι Εμιρατινοί και έχουμε συνεχώς αιτήματα για σύσφιγξη της συνεργασίας με όμορες χώρες. Αυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια χώρα που παρά τις κρίσεις, είναι σταθερή, είναι οργανωμένη, αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι μια χώρα που θέλει να παίξει το ρόλο που της αναλογεί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Θέλει να είναι κόμβος, hub. Θέλει να έχει επενδυτές. Διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ώστε να έρθει να επενδύσει ένας μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα: σε μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που συνδυάζει την ευρωπαϊκή αγορά με την αγορά των Βαλκανίων, με τη Βόρεια Αφρική και τη σύνδεση με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα που κερδίζει λόγω του σημείου».
Για το Greek – Saudi Forum και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν, ο κ. Σμυρλής τόνισε: «Κάνουμε ως κράτος αυτό που πρέπει να γίνει για να ανοίξει η αγορά, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και συνέργειες. Έχει προηγηθεί δουλειά μηνών για τη διοργάνωση επιχειρηματικών ταξιδιών τα οποία είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένο project ή οδηγούν σε συναντήσεις με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή κρατικούς φορείς της άλλης πλευράς. Γι’ αυτό και στο Greek-Saudi Forum, που διοργανώσαμε προ δεκαπενθημέρου στην Αθήνα, έγιναν πάνω από 250 διμερείς επιχειρηματικές επαφές, ενώ περίπου τόσες είχαν πραγματοποιηθεί και στο Ριάντ. Πάμε με ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις από τις δύο χώρες κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τις εγγυήσεις των κρατών τους και υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσουν σε συμφωνία. Αυτό έχει λειτουργήσει».
Και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη της οικονομίας, ξεκινά από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, αναπτύσσονται, αυτό δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας, καλούς μισθούς και έτσι διαχέεται το χρήμα στην ελληνική οικονομία και έρχεται τελικά η ανάπτυξη. Αυτό είναι το μοντέλο που ως Κυβέρνηση πιστεύουμε, αυτό το μοντέλο υπηρετούμε. Μας ενδιαφέρει να υλοποιούνται οι επενδύσεις. Θέλουμε πάντοτε να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Διότι αυτό οδηγεί σε συμφωνίες. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των Εμπορικών Ακολούθων, παρακολουθεί μετά πώς πάνε οι συμφωνίες, ώστε να μπορεί το κράτος να είναι αρωγός στις επιχειρήσεις. Δεν είναι όλα τέλεια. Είναι όμως πολύ σημαντικό αυτό που έχουμε κάνει, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να στηριχθούν στο ελληνικό κράτος για να τους «ανοίξει την πόρτα» και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων. Το κράτος δεν είναι απέναντι, αλλά δίπλα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».
Για την υπογραφή της συμφωνίας “East to Med Corridor” που αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά δεδομένων, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τα εξής: «Αυτός ο αγωγός ξεκινά από τη Σιγκαπούρη και καταλήγει στη Γένοβα και θα έχει δύο σημαντικούς κόμβους. Ο ένας θα είναι η Σαουδική Αραβία, για τη Μέση Ανατολή και ο άλλος η Ελλάδα, για την νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό μας καθιστά έναν κόμβο τεχνολογίας, έναν κόμβο δεδομένων στον οποία η κάθε εταιρεία που κάνει data centers, όπως η Microsoft, έχει λόγο να επενδύσει στην Ελλάδα. Εδώ θα περνάνε, θα δημιουργούνται και θα αποθηκεύονται δεδομένα. Χωρίς δεδομένα σήμερα, δεν μπορείς να προχωρήσεις καμία οικονομία. Τα data είναι μέρος της οικονομίας του μέλλοντος στο οποίο σιγά-σιγά θα μπουν όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Σε αυτό, η χώρα μας έχει κομβικό ρόλο που της εξασφαλίζει και γεωστρατηγική ασφάλεια. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης».
Για την επιχειρηματική και κυβερνητική αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Αθήνα, στις 22 και 23 Ιουνίου, ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Είναι ίσως το πρώτο τόσο ολοκληρωμένο project αυτής της δομής οικονομικής διπλωματίας, καθώς έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι με τη συμμετοχή της χώρας στην Παγκόσμια Έκθεση Dubai Expo. Σε συνεργασία με φορείς, Δήμους, Περιφέρειες και Υπουργεία, είχαμε μια ισχυρή παρουσία για έξι μήνες και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις, που με τη σειρά τους έφεραν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ πριν από δύο μήνες περίπου. Τότε υπογράφησαν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και ως συνέχεια αυτής της επίσκεψης, μας επισκέπτονται οι Εμιρατινοί με επικεφαλής τον Υπουργό Επενδύσεων, με έξι μεγάλα επενδυτικά funds και 21 επιλεγμένες επιχειρήσεις, για να υλοποιήσουμε επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας, της ενέργειας, των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ασφάλειας τροφίμων. Έχουμε προγραμματίσει διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις με πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων από αυτούς τους κλάδους. Έχουμε συναντήσεις μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών φορέων για την ενέργεια και πολιτικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς».
Για τους κλάδους που παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στον παραδοσιακό κλάδο του τουρισμού και τους ξενοδοχειακούς και τουριστικούς κολοσσούς οι οποίοι έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και υπογράμμισε: «Εμείς ερχόμαστε μαζί με τους μεγάλους επενδυτές, αλλά στηρίζουμε και το μικρό ελληνικό ξενοδοχείο, ώστε να γίνει αναβάθμιση των μονάδων, είτε πρόκειται για πράσινη ή για κτηριακή αναβάθμιση. Το σύνολο των χρημάτων που έρχονται στη χώρα τα επόμενα χρόνια με το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και άλλα σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία, φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε πώς μια σοβαρή Κυβέρνηση με σοβαρή διαχείριση, αυτά τα χρήματα μπορεί να τα κάνει επενδύσεις και να δούμε πολύ γρήγορα την Ελλάδα να αναπτύσσεται».
Τόνισε επίσης ότι η τεχνολογία είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για τη χώρα. «Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις και στην τεχνολογία και στην έρευνα και ανάπτυξη. Βλέπουμε πλέον ότι έρχονται ολοκληρωμένες προτάσεις, έρχεται να προστεθεί και το κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D) στο οποίο διασυνδέουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το hub για την ευρύτερη περιοχή. Ήδη η επένδυση της τεχνολογίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε με 300 εγγυημένες θέσεις εργασίας και έχει φτάσει στις 700 πολύ καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, ενώ ανακοινώσαμε και δεύτερη στρατηγική επένδυση της Pfizer εκεί. Επιστρέφουν από το εξωτερικό και Έλληνες, γιατί βρίσκουν τη θέση που αναζητούν στην Ελλάδα. Προσελκύουμε και από τα Βαλκάνια και τις γύρω περιοχές τα καλύτερα μυαλά και νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό: πώς θα πάμε σε σύγχρονους κλάδους που θα φέρουν εδώ τα καλά μυαλά, σε καλές θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
21 Ιουνίου, 2022