ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σας απόγευμα κύριε Σμυρλή.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλό σας απόγευμα κύριε Ντιγριντάκη σε εσάς και στους ακροατές μας. Βρισκόμαστε στο Intercontinental, όπου λαμβάνει χώρα το Greek-Saudi Business Forum, στην οποία συμμετέχουν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιους κλάδους αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Αντιπροσωπεύουν τους κλάδους του Τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας. Είχαμε επικεντρωθεί σε κάποιους κλάδους, για το λόγο αυτό στο πρωινό Business Forum παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα panels, όπου τοποθετήθηκαν οι Έλληνες Υπουργοί με ένα statement της χώρας. Μετέπειτα παρουσιάστηκαν panels και από τις δύο πλευρές, όπου συζητήθηκαν πιο αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τον Τουρισμό, ήδη εδώ και χρόνια πετάει η Air Saudia και τώρα πετάει και η Flynas απευθείας από το Ριάντ για την Μύκονο. Μακάρι να υπάρξει πτήση και για Αθήνα. Μπορούν να αυξηθούν και άλλο αυτές οι πτήσεις. Ωστόσο, από ότι έχω καταλάβει μπορεί να είναι και αμφίδρομη αυτή η διαδικασία. Μπορούν και Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στη Σαουδική Αραβία; Ή πρόκειται για μονόπλευρη διαδικασία;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως και μπορούν να επενδύσουν και Έλληνες. Να θυμίσω ότι στα σχέδια των Σαουδαράβων υπάρχει ένα mega project για να φτιάξουν τον πρώτο τους τουριστικό προορισμό στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδιαφέρουσα λοιπόν είναι η συζήτηση για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συνδεθούν οι δύο τουριστικές περίοδοι. Διότι η καλή περίοδος για τους Σαουδάραβες είναι ο χειμώνας και για εμάς είναι το καλοκαίρι. Οπότε έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να τους περάσουμε την τεχνογνωσία που έχει ο ελληνικός τουρισμός, γιατί διαθέτει πολύ καλό επίπεδο σε συνδυασμό με τη συνεργασία Ελλήνων και Σαουδαράβων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι μαθαίνω υπάρχουν ήδη Έλληνες σύμβουλοι στον χώρο του τουρισμού που δραστηριοποιούνται εκεί. Είπατε πριν ότι υπάρχει ενδιαφέρον στους τομείς της τεχνολογίας. Αναφέρεστε προφανώς στις start ups επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Φυσικά. Στον τομέα της τεχνολογίας, η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης εδώ και 2,5 χρόνια, κοντεύουμε τρία χρόνια, έχει φέρει μεγάλες επενδύσεις, όπως την Microsoft, την Pfizer, οι οποίες έχουν προτιμήσει την Ελλάδα για να δημιουργήσουν hub στην τεχνολογία. Μαζί λοιπόν με τους Σαουδάραβες θέλουμε να δουλέψουμε, ούτως ώστε αυτό το hub να συνδεθεί με τη Σαουδική Αραβία και άρα να συνδεθεί με όλη την περιοχή. Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Σαουδάραβες είναι πολύ δυνατοί και στο funding, θα λέγαμε πανίσχυροι, οπότε φαντάζομαι ότι θα μπουν σε μια διαδικασία να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς στην χώρα μας. Σαν χρηματοδότες με αποδόσεις.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κύριε Ντιγριντάκη είναι ξεκάθαρο από σαουδαραβικής πλευράς ότι θέλουν να επενδύσουν και με χρήματα και με funds εδώ. Θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία. Σίγουρα, η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του Πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά σε αυτούς τους κλάδους τους επιχειρηματίες μας. Και για αυτό έρχονται μεγάλες και πολύ σημαντικές εταιρείες, ώστε να γίνουν συνέργειες και για το κομμάτι του funding, αλλά και για το κομμάτι της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το food security και η ενέργεια. Στον κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια- και τιμούν και εκτιμούν την ελληνική ναυτιλία. Από ‘κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που παρουσιάσατε πρόσφατα. Εσείς, ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρος της Enterprise Greece, επιχειρείτε να διευρύνετε τους ορίζοντες των ελληνικών εταιρειών μέσα από αυτό το Σχέδιο. Φαντάζομαι έχετε βάλει κάποιους χώρες ως στόχους.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Το φετινό Σχέδιο περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους. Εκτείνεται σε όλη την υφήλιο, με προτεραιότητες ανά ήπειρο και συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είτε έχουν προοπτικές και πάμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ελληνική παρουσία σε αυτές τις χώρες. Είτε έχουμε παραδοσιακές σχέσεις σε ορισμένους τομείς και πάμε να εντείνουμε τις σχέσεις αυτές και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, κου Νίκου Δένδια και του Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία, του κου Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και όλων των Γενικών Γραμματέων των παραγωγικών Υπουργείων που εμπλέκονται. Παρόντες ήταν επίσης και εκπρόσωποι όλων των φορέων του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, με τους οποίους φτιάχνουμε μαζί αυτόν τον κοινό χάρτη. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσω ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το εκπονεί η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι ένα κοινό πλάνο δράσης, όλων των παραγωγικών Υπουργείων και των φορέων. Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα όλοι, ώστε να γνωρίζουμε πώς ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ενδιαφέρον. Και σε ποιους κλάδους «κουμπώνει» αυτό το Σχέδιο; Σε ποια προϊόντα σε ποιες εταιρείες; Φαντάζομαι παράλληλα ότι επιμορφώνει ελληνικές επιχειρήσεις με ένα εξαγωγικό προφίλ στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές.
Ι.ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Περιέχει το κομμάτι των εξαγωγών που έχει να κάνει προφανώς και με εκπαίδευση, αλλά και με τη δημιουργία σχέσεων σε χώρες-στόχους ανά κλάδο. Αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από συγκεκριμένες χώρες και με συγκεκριμένους στόχους. Αφορά επίσης τις διμερείς και τις πολυμερείς μας σχέσεις και κατ’ επέκταση τα τριμερή σχήματα που «χτίζει» το Υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι ώστε χτίζοντας μέσω της οικονομικής διπλωματίας τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις να φτάνουμε και στις πολιτικές. Άρα βλέπετε ότι το Σχέδιο καλύπτει πολυπλεύρως όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και όλους τους κλάδους.
Για παράδειγμα, φέραμε στην Καστοριά τους 15 μεγαλύτερους αγοραστές από τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της γούνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία με τους πελάτες από τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πάρα πολλές δράσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις πολύ δυνατές με σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο και οφείλουμε εκεί να στοχεύσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα για να πάμε να προσθέσουμε πάνω στις ήδη καλά χτισμένες σχέσεις. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει επομένως νέες αγορές και προϊόντα, αλλά και τις παραδοσιακές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε κύριε Σμυρλή.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα.
30 Μαΐου, 2022