Οι εξελίξεις στην Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια
Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρας Μυρογιάννη, παραχώρησε συνέντευξη στην Ντίνα Αθανασίου, Associate Advisor, Τομέας Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Newsletter του ΣΕΒ – τεύχος Μαρτίου.
«Οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας έχουν αποδώσει καρπούς, δεδομένου ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν συγκεντρωτικά κατά 77,6% την τριετία 2020-2022, αγγίζοντας το ρεκόρ των 55 δισ. ευρώ το έτος 2022», ανέφερε η κα Μυρογιάννη ενώ τόνισε ότι «δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για το ελληνικό επιχειρείν στις διεθνείς αγορές, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, η οποία αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα ανακηρύχθηκε “η χώρα της χρονιάς” για το 2023 από το περιοδικό Economist».
Η ΓΓ ΔΟΣΕ επεσήμανε τη σημασία του συντονισμού με τους θεσμικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα ενώ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με φορείς όπως ο ΣΕΒ για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και τη δικτύωση με φορείς του εξωτερικού.
«Το 2024 στο Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζουμε τον εξωστρεφή προσανατολισμό μας προς ανερχόμενες νέες αγορές με στόχο τη διεύρυνση των εμπορικών μας εταίρων», είπε η κα Μυρογιάννη, ενώ «παράλληλα, δίνουμε έμφαση στη διατήρηση των ισχυρών οικονομικών δεσμών με στρατηγικούς εταίρους μας». Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ), το οποίο εκπονείται τα τελευταία τρία χρόνια, όπου καταγράφονται όλες οι σχεδιαζόμενες δράσεις εξωστρέφειας σε αγορές-στόχους. Η κα Μυρογιάννη ευχαρίστησε τον ΣΕΒ, όπως και όλους τους παραγωγικούς φορείς, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο αποτελεί όχημα συντονισμού και συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς που στοχεύουν στην ελευθέρωση του εμπορίου, η δημιουργία μιας ισχυρής εικόνας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της χώρας στις διεθνείς αγορές, οι εκστρατείες προώθησης που επικεντρώνονται στην ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, η υποστήριξη της δημιουργίας εμπορικών δικτύων και συνεργασιών, η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναζητούν εμπορικούς συνεργάτες και να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, είναι ορισμένες μόνον από τις στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοσθούν επ` ωφελεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κατέληξε η κα Μυρογιάννη. «Η χώρα μας εισέρχεται δυναμικά στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένας ισχυρός και αξιόπιστος παίκτης. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμεθα όλοι μαζί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν συνεργασίες και συνέργειες».
1 Απριλίου, 2024