·Είδα τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας William Hague, καθώς και τον ΑΝΥΠΕΞ αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα και θέματα ΝΑΤΟ David Lidington. Χθες είχα επίσης και μία συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ed Miliband, καθώς και με τον σκιώδη ΥΠΕΞ Douglas Alexander. Πρέπει να πω ότι όλες οι συζητήσεις ήταν σε ιδιαίτερα καλό και θερμό κλίμα.
[Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική:]
· Όπως ξέρετε η Ελλάδα – και το έχουμε τονίσει αυτό πολλές φορές – είναι μέρος της περιοχής. Είναι η άμεση γειτονιά μας. Έχουμε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμφέρον αλλά και ιδιαίτερη ευθύνη θα έλεγα, απέναντι στους γείτονές μας.
·Ο κ. Hague είχε μόλις πρόσφατα επισκεφτεί και την Τυνησία και με ενημέρωσε για τις εξελίξεις εκεί, όπως τις βλέπει ο ίδιος. Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μία μακρά διαδικασία αλλαγής προς μία πραγματική Δημοκρατία. Αυτή είναι η βούληση του λαού όπως εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Συζήτησα με τον κ. Hague και μία σκέψη που έχουμε κάνει ως Ελλάδα: Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλλει ακόμα περισσότερο και ειδικότερα προς αυτή την κατεύθυνση της μετάβασης δηλ. των χωρών αυτών σε μία πραγματική Δημοκρατία, πράγμα που συνεπάγεται ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις που διαφαίνονται να μεταμορφωθούν σε πολιτικά κόμματα, τα οποία μπορούν να παίξουν μετά το ρόλο τους σε ένα πραγματικά δημοκρατικό σύστημα.
·Εδώ έχουμε κάνει την εξής σκέψη και θα δούμε περαιτέρω την υλοποίησή της: Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και πρέπει αυτόν τον όρο και αυτόν τον συμβολισμό να τον αξιοποιήσουμε λίγο παραπάνω. Η σκέψη είναι να ιδρύσουμε στην Ελλάδα κάτι σαν - ας το αποκαλέσουμε τώρα Κέντρο για τη Δημοκρατία - το οποίο θα έχει στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση νέων πολιτικών προσωπικοτήτων που θα αναδειχθούν από αυτή τη διαδικασία, τώρα. Να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να εκπαιδεύσουμε αυτά τα νέα πολιτικά κινήματα που θα μεταμορφωθούν και σε πολιτικά κόμματα. Είναι μία σκέψη, μία ιδέα την οποία εξετάζουμε. Είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με τον κ. Hague. Yπάρχει και εδώ ένας μικρός συμβολισμός, όπως είπαμε και οι δυό μας. Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Βρετανία η χώρα με το πρώτο Κοινοβούλιο. Άρα και εδώ υπάρχουν κοινοί συμβολισμοί. Θα δούμε στην πορεία πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σκέψη και να συνεργαστούμε και στενά οι δύο χώρες.
·Θα γνωρίζετε ότι έχουμε ζητήσει – και με ελληνική πρωτοβουλία μαζί και με κάποιες άλλες χώρες της περιοχής της Μεσογείου - από την Lady Ashton μία έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία είναι - και για πρακτικούς λόγους - την Κυριακή να έχουμε στις Βρυξέλλες ένα δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών, αφιερωμένο ακριβώς στο θέμα των εξελίξεων στην Αίγυπτο ιδιαίτερα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. Θα συνεχίσουμε εδώ τις συζητήσεις. Θα έχω και εγώ την ευκαιρία αυτή τη σκέψη να τη συζητήσω και με τους υπόλοιπους ομολόγους μου στην ΕΕ και να δούμε - όταν καταρτίσουμε και ένα πακέτο μέτρων στήριξης από πλευράς ΕΕ - πώς μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο συνεργασίας.
[Για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια:]
· Πέραν του γεγονότος ότι είναι άμεση προτεραιότητα και στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων διαπιστώσαμε ότι και η Βρετανία συμμερίζεται αυτόν τον στόχο. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να ενημερώσω τον κ. Hague για την επόμενη πρωτοβουλία που θέλει να πάρει η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση: Γνωρίζετε ότι πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, μόλις αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία της «Ατζέντας 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο να δημιουργήσουμε πάλι μία νέα δυναμική για την ιδέα της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτό διότι εντύπωση δική μας ήταν ότι η δυναμική που είχαμε δημιουργήσει το 2003 με τη «Στρατηγική της Θεσσαλονίκης» είχε χαθεί. Πρώτος στόχος ήταν να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτή ακριβώς τη δυναμική. Πιστεύω ότι με την «Ατζέντα 2014», με αυτή την πρωτοβουλία και τη σκέψη, αυτό το καταφέραμε.
·Τώρα πηγαίνουμε σε ένα επόμενο στάδιο, μία επόμενη φάση της δικής μας δραστηριότητας. Στόχος μας είναι το 2014, που η Ελλάδα θα ασκήσει πάλι την Προεδρία στην ΕΕ, να συγκαλέσουμε – όπως το 2003 – μία Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν είναι εφικτό - έχουμε άλλωστε χρόνο ακόμα μπροστά μας να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση και η ΕΕ αλλά και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προετοιμαστούν καταλλήλως - στόχος μας είναι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να παρουσιάσουμε, να συμφωνήσουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία πλέον για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε πραγματικά να δοθεί μία νέα και πολύ σοβαρή ώθηση σε αυτή την προσπάθεια. Και μπορώ να πω, αυτό το θέμα και αυτή η σκέψη βρήκε σύμφωνη τη βρετανική πλευρά και όπως είπαμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε αυτό το θέμα μέσα στο Συμβούλιο.
[Για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία:]
·Είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή, εκ των πραγμάτων, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα φθάσει σε ένα τέλμα. Ως γνωστόν δεν είναι πλέον πολλά τα κεφάλαια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για να ανοίξουν προς διαπραγμάτευση.
·Η θέση της Ελλάδας όπως γνωρίζετε, είναι ξεκάθαρη σε αυτό: Η Τουρκία οφείλει να κάνει αυτά που πρέπει, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Θέλω όμως να τονίσω ότι η Ελλάδα παραμένει υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας πιστεύω - και νομίζω υπάρχει και εδώ σύμφωνη γνώμη και με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας - ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι προς όφελος και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.
·Αλλά οπωσδήποτε τα περιθώρια πλέον και για την Τουρκία στενεύουν. Σε αυτή την κατεύθυνση - και μέσα σε αυτό το πλαίσιο - συζήτησα με τον κ. Hague, και την σκέψη που έχουμε εκφράσει πριν από αρκετό καιρό, ότι κάποια στιγμή σύντομα θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση - πάλι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
[Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό:]
·Όπως γνωρίζετε πριν έρθω ήμουν στο Λονδίνο, επισκέφθηκα την Κύπρο και είχα μακρά συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο Χριστόφια, βεβαίως και με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Μάρκο Κυπριανού, αλλά και με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Όπως είπα και από την Κύπρο, ο στόχος αυτής της επίσκεψης στην Κύπρο ήταν να εξετάσουμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και να προετοιμάσουμε από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας.
·Είναι κοινή διαπίστωσή μας, και αυτό το τόνισα και στις επαφές και στις συνομιλίες μου εδώ στο Λονδίνο, ότι υπάρχει μία τάση κάποιων - και του διεθνούς παράγοντα - να ωραιοποιούνται κάποιες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο κύριος Έρογλου. Από την άλλη, η εποικοδομητική στάση την οποία έχει τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, πλέον να θεωρείται τουλάχιστον ως δεδομένη και αυτονόητη.
·Αυτό που τόνισα είναι ότι εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τα πράγματα να τα βλέπουμε όλοι μας με αντικειμενικότητα, να μην ωραιοποιούμε κάποια πράγματα, ούτε και να τα απλοποιούμε. Οι λεπτομέρειες δεν είναι εύκολες. Περιμένουμε από όλους ακριβώς αυτήν την στάση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε μία ουσιαστική συνέχεια των προσπαθειών που γίνονται σε αυτή τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Μία διαδικασία, η οποία - και αυτό είχα την ευκαιρία να το τονίσω- πρέπει να είναι η διαδικασία η οποία έχει συμφωνηθεί - και η βάση αυτής της διαδικασίας είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κυρίου Talat στο παρελθόν – και ότι αυτή η βάση πρέπει να τηρηθεί, να γίνει σεβαστή από όλους για να μπορέσουμε να έχουμε μία ουσιαστική πρόοδο και συνέχεια στις συνομιλίες.
[Επί ερώτησης για τη συνάντηση με τον Ed Miliband:]
· Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον Ed Miliband και τον Douglas Alexander. Όπως ξέρετε προερχόμαστε από την ίδια πολιτική οικογένεια, άρα υπάρχει και μία άλλου είδους ειδική σχέση. Γνωρίζετε ότι και ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου, έχει άλλο ένα καπέλο, αυτό του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, άρα και οι σχέσεις και με το Labour Party παραδοσιακά ήταν πάντα πολύ στενές. Εδώ περισσότερο εστιάσαμε τη συζήτησή μας - πέρα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με την οικονομική κρίση - και στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, πώς τα βλέπει ο Ed Miliband.
· Πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν η συνάντηση αλλά βεβαίως ήταν και μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω και εγώ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα και για το Κυπριακό, ώστε και το Labour Party να γνωρίζει τις απόψεις μας και πώς βλέπουμε το άμεσο μέλλον της διαδικασίας.
[Επί ερώτησης για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική:]
· Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης όχι μόνο έχει φτάσει στα όρια της αλλά μπορεί και να τα έχει ήδη υπερβεί.
· Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή θέμα ροής μεταναστών από την Τυνησία. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με κανένα πρόβλημα. Εμείς απλώς λέμε, προληπτικά, και το είπαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν αυτές οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Απευθυνθήκαμε άμεσα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τονίσουμε ότι εδώ χρειάζεται προσοχή. Εάν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε μεγάλα ρεύματα μεταναστών θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Δεν μπορεί καμία χώρα - και σίγουρα όχι η Ελλάδα - να τραβήξει και να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, το οποίο ενδεχομένως θα υπήρχε εάν ξεκινούσε μια ροή μεταναστών.
[Επί ερώτησης για το αναβληθέν ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο:]
·Η Ελλάδα - και προσωπικά ο Πρωθυπουργός - ήταν από την πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με όλους τους παράγοντες στην Αίγυπτο.
· Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή - περάσαμε αυτό το μήνυμα - ότι εάν η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει κάτι, εάν χρειάζεται κάποιος αξιόπιστος συνομιλητής, είμαστε στη διάθεση όλων στην Αίγυπτο. Υπήρχε από την πρώτη στιγμή η βούληση από τη δική μας την πλευρά να είμαστε παρόντες στην Αίγυπτο, και με επίσκεψη. Αλλά λαμβάναμε και τα θετικά μηνύματα από την αιγυπτιακή πλευρά ότι μια επίσκεψή μας θα ήταν καλοδεχούμενη. Ήμασταν την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θυμόσαστε, στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξε η συζήτηση η γνωστή για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Εκεί ο Πρωθυπουργός εξέφρασε αυτή τη σκέψη: Ότι ο ίδιος προτίθεται να επισκεφτεί άμεσα, σύντομα την Αίγυπτο. Υπήρξε από όλους τους ομολόγους του η ενθάρρυνση. Ναι - εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα - ως αξιόπιστος συνομιλητής να πάει για να μεταφέρει και το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·Αλλά όπως ξέρετε η κατάσταση ήταν σε εκείνο το στάδιο πάρα πολύ ρευστή. Μην ξεχνάμε αυτά που έγιναν εκείνες τις μέρες στην Αίγυπτο είναι μεγάλες εξελίξεις. Είναι ρευστή η κατάσταση. Αλλάζουν τα πράγματα από ώρα σε ώρα. Και γι’ αυτό και η αιγυπτιακή πλευρά είπε ότι λόγω εξελίξεων των τελευταίων ωρών πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Απλά πράγματα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω απ’ αυτό.
·Να τονίσω όμως ότι το σκεπτικό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν να έχει επαφές εκεί με όλους τους συνομιλητές του. Αυτό απλώς ως απάντηση γι αυτό που λέτε ότι σας μετέφεραν, η μια πλευρά έλεγε στηρίζεις τον έναν και η άλλη πλευρά σου λέει στηρίζεις τον άλλον. Η πρόθεση ήτανε επαφές με όλους. Η κατάσταση ήταν πολύ ρευστή και όλα αυτά πρέπει να τα λάβεις υπόψη σου.
·Επιτρέψτε μου όμως να πω και το εξής. Όταν βλέπεις ότι υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις και ως χώρα έχεις ένα άμεσο συμφέρον με την παρουσία σου, για να βοηθήσεις ή για να αποτρέψεις κάποια πράγματα ή να προσπαθήσεις να βοηθήσεις να πάνε τα πράγματα σε μια κατεύθυνση που σε εξυπηρετεί κι εσένα. Όταν μια κατάσταση είναι ρευστή, πάντα έχεις ένα ρίσκο: Εάν θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις αυτά τα πράγματα που σχεδιάζεις ή τις πρωτοβουλίες που θέλεις να πάρεις. Αυτό εμείς το ξέραμε από την αρχή, ότι η κατάσταση είναι ρευστή. Η δική μας η αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων και η δική μας η φιλοσοφία είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Να κινούμαστε. Εάν μπορέσεις να πραγματοποιήσεις κάτι τόσο το καλύτερο. Αν δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις, απλώς δεν σου το επέτρεπαν αυτό οι καταστάσεις. Αλλά πιστεύουμε οφείλεις να προσπαθήσεις. Αυτό το λέω επειδή καταλαβαίνω ότι αν προσπαθείς να κάνεις κάτι και δεν μπορείς να το υλοποιήσεις με τον τρόπο με τον οποίο το έχεις σχεδιάσει, κάποιοι μερικές φορές μπορούν να το πάρουν ως αφορμή για άσκηση κριτικής. Για μας όμως, αυτό είναι μια προσέγγιση στην οποία πιστεύουμε. Να δείχνουμε κινητικότητα, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να προσπαθούμε.
Επί ερώτησης για τα οικονομικά του Υπουργείου Εξωτερικών:]
·Υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να κάνει περικοπές, ναι και το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να συμβάλει ανάλογα. Και μένα προσωπικά δεν μ’ αρέσει, αλλά όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε. Αναφέρατε ότι μειώθηκε ο μισθός των διπλωματικών υπαλλήλων. Με όλο το σεβασμό στους συνεργάτες μου εδώ, μειώθηκαν οι μισθοί σε όλο το δημόσιο τομέα. Η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών - και νομίζω αυτό έγινε σε πολύ στενή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου - ψάξαμε, επεξεργασθήκαμε και νομίζω πετύχαμε τρόπους ώστε οι μειώσεις των αποδοχών του Υπουργείου Εξωτερικών να μη μειωθούν σε δραματικό επίπεδο. Παράλληλα, έχουμε επεξεργασθεί άλλους τρόπους ώστε οι υπάλληλοι του Υπουργείου να μην υποστούν προσωπικά μεγάλες απώλειες.
· Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε το σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό. Το έχω πει και στο παρελθόν και ευχαρίστως να το επαναλάβω: Το σύστημα στο οποίο προσανατολίζομαι είναι τα έξοδα που έχει ένας διπλωματικός υπάλληλος που υπηρετεί στο εξωτερικό (όπως ενοίκια και δίδακτρα για τα παιδιά) να μην αποτελούν μέρος επιδόματος ή μέρος του μισθού, αλλά να καταβάλλονται απευθείας από το κράτος ώστε να μην επιβαρύνεται ο υπάλληλος.
·Σε ό,τι αφορά λειτουργικές δαπάνες ορισμένων Aρχών μας στο εξωτερικό, έχουν υπάρξει κάποιες δυσλειτουργίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει υπάρξει το 2011 μια αλλαγή στο δημόσιο λογιστικό για το πώς δίνονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού κάθε Υπουργείου από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κάθε μήνα μεταφέρεται στα υπουργεία το ανάλογο ποσοστό του προϋπολογισμού. Διαπιστώσαμε όμως από την εμπειρία μας ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λόγω των Αρχών του στο εξωτερικό, το Υπουργείο έχει άλλου είδους δαπάνες που δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο και έτσι έχουμε ζητήσει κάποιες αλλαγές. Σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο πρέπει να έχουμε όλοι κατανόηση και υπομονή. Όταν αλλάζουν ριζικά κάποια συστήματα εφαρμογής, πάντα μπορούν να υπάρξουν δυσλειτουργίες.
·Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπουμε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και κάποιες Aρχές να έχουν υποστεί απώλειες εισοδήματος ή να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες. Συγκεντρώνουμε όλες τις παρατηρήσεις και τις εξετάζουμε. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Υπουργό Οικονομικών και του έχουμε υπογραμμίσει ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Σήμερα, βρισκόμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών που αναφέραμε. Δεν θέλω ούτε να υποβαθμίσω, ούτε να δώσω υπερβολική διάσταση στα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα και θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις. Ήδη αυτό γίνεται.
[Για τη συνάντηση με τον ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) κ. Ευθ. Μητρόπουλο:]
· Συναντήθηκα με τον ΓΓ κ. Ευθ. Μητρόπουλο και εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας με κύριο θέμα συζήτησης την πειρατεία, η έξαρση της οποίας –ιδιαίτερα στη Σομαλία- απασχολεί τόσο τον ΙΜΟ όσο και τους έλληνες εφοπλιστές.
·Το θέμα το συζήτησα και με τον κ. Hague, που μου μετέφερε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Βρετανίας για το ζήτημα. Συμφωνήσαμε να αναλάβουμε από κοινού μια πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ειδικών από την Ελλάδα και τη Βρετανία, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
·Το θέμα το φέρνουμε πλέον και στην ΕΕ. Μάλιστα με επιστολή που απέστειλα σήμερα στην κ. Ashton, της επισημαίνω το πρόβλημα και της ζητώ να περιληφθεί προς συζήτηση στην ατζέντα της ΕΕ, ώστε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπισή του. Είναι αυτονόητο ότι η πειρατεία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με πρωτοβουλία δύο χωρών, απαιτείται συνολική δράση από τη διεθνή κοινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει στενή συνεργασία Ελλάδας – Μ. Βρετανίας.
17 Φεβρουαρίου, 2011