Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα» και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Μ. Μιχελιδάκη

Ερωτήσεις για την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική εξυγίανση


Η κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, και η Ευρώπη ολόκληρη, δεν είναι κάτι από το οποίο μπορούμε να εξέλθουμε σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό που είναι παρήγορο κι εγώ το βλέπω μέσα από τη δουλειά μου καθημερινά είναι ότι αρχίζει η χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας να
ανακτάται αργά μεν αλλά σταθερά. Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και στην επίλυση του οικονομικού και του κοινωνικού προβλήματος που έχει η χώρα μας, του τεράστιου προβλήματος, αλλά δε θα είναι μία λύση η οποία θα έρθει μέσα σε μία ημέρα με κάποιο μαγικό τρόπο.

Είναι δύσκολες οι ημέρες, νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουμε, η Κυβέρνηση το γνωρίζει επίσης, αλλά υπάρχει φως στο τούνελ και κάποια στιγμή νομίζω ότι θα φτάσουμε και σε πλεονάσματα στα ελλείμματά μας και κυρίως σε μία οικονομική περίοδο όπου θα υπάρχει ανάπτυξη.

•    Η Ελλάδα είχε κατορθώσει τα τελευταία 40 χρόνια στην παγκόσμια κατανομή πλούτου να έχει μία περίοπτη θέση. Σας θυμίζω ότι από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα μας βγήκε φτωχή, κατεστραμμένη και κατόρθωσε μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, χάρη στη σκληρή δουλειά των πατεράδων μας και των παππούδων μας, να είναι μέσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις 200 χώρες χονδρικά του κόσμου ήμαστε αριθμός 30. Αυτό ήταν και είναι τεράστια κατάκτηση. Ακόμα και σήμερα με την κρίση παραμένουμε στο διεθνή καταμερισμό πλούτου ψηλά στον πίνακα αυτόν και αντίστοιχα υψηλό παραμένει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα. Το πρόβλημα είναι πώς θα αποφύγουμε περαιτέρω κατάρρευση, έχουμε υποστεί μία τεράστια μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, πάνω από 20%, αυτό σπάνια συμβαίνει σε καιρούς ειρήνης.

Ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην αντιμετώπιση της ύφεσης

•    Πράγματι, ένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει ούτε σε μία εβδομάδα ούτε σε τρεις μήνες. Υπάρχουν δομικές αδυναμίες, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν και νομίζω ότι τα αποτελέσματα πάντα φαίνονται αργότερα. Δε θέλω να διαφωνήσω μαζί σας ότι η κατάσταση σε πάρα πολλά νοικοκυριά, σε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το θέμα δεν είναι εκεί, το θέμα είναι εάν με μία άλλη πολιτική – και θα ήθελα πολύ να ξέρω ποια είναι αυτή η άλλη, εξόδου από το Ευρώ; – εάν η κατάσταση του μέσου Έλληνα ή των αδύναμων Ελλήνων θα ήταν καλύτερη. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ήταν χειρότερη και γι’ αυτό νομίζω ότι σοφά ο ελληνικός λαός τις τελευταίες εκλογές έδωσε μία βασική εντολή, να παραμείνουμε στο Ευρώ.

Ερώτηση για την επιμήκυνση και την εκταμίευση της δόσης


Υπάρχει ένα τεχνοκρατικό κομμάτι, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι οι δανειστές μας δεν είναι μόνο κάποιοι πολιτικοί ή Πρωθυπουργοί ή Πρόεδροι Δημοκρατίας. Είναι κοινοβούλια, είναι κοινές γνώμες και έχουν και αυτοί στις χώρες τους κάποιες κόκκινες γραμμές. Δεν είναι εύκολο δηλαδή για μία κυβέρνηση η οποία ήδη αντιμετωπίζει τη δυσπιστία του κοινοβουλίου της για να δώσει αυτά τα χρήματα τα οποία μας δανείζουν, δεν είναι εύκολο να πείσει να δοθούν επιπλέον χρήματα εάν δεν έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας.

Ερώτηση για την αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα

•    Υπογραμμίζω κάτι το οποίο μας διαφεύγει: έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα αρνητικά σχόλια με τα οποία βομβαρδιζόμασταν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και στον γερμανικό και στον ευρωπαϊκό Τύπο.

•    Υπάρχει ένα κλίμα συμπάθειας, αν θέλετε, πανευρωπαϊκά, αλλά και διεθνώς. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό τον κύριο Αβραμόπουλο, είχαμε επαφές με πάρα πολλούς ομολόγους μας, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα κύμα συμπάθειας. Αυτό όμως δεν αρκεί, πρέπει και για το δικό μας συμφέρον να κάνουμε και τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είναι επώδυνες, αλλά η άλλη λύση θα είναι ακόμα πιο καταστροφική.

Ερώτηση για τη δημιουργία μετώπων εντός Ευρώπης

•    Δε συμφωνώ
με τη λογική των μετώπων, πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη, και ο Νότος και η Γερμανία, είμαστε στο ίδιο καράβι, αν το καράβι βουλιάξει, όλοι, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, θα έχουμε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις. Γίνεται όμως συνείδηση όλο και περισσότερο ότι πέραν των δικών μας αμαρτιών, πέραν των δικών μας ελλειμμάτων, πολιτικής και άλλων ελλειμμάτων, υπάρχει και ένα πρόβλημα αρχιτεκτονικής του Ευρώ. Αυτό είναι σαφές διότι η κρίση επεκτείνεται, όπως είπατε, σε διαφορετικό βαθμό έντασης και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία και στην Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους.

Αυτό έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μία απόφαση να αλλάξουν την αρχιτεκτονική. Αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και χρόνια, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, διότι προϋποθέτει πολλές φορές αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα είναι ακριβώς αυτό, και θα ξαναγίνει συζήτηση το Δεκέμβριο για να ληφθούν αποφάσεις, αυτά όμως είναι τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ερωτήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας

•    Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει την πάγια ελληνική πολιτική της υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων έχει στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και έχουμε βάλει αυτό το θέμα σαν προτεραιότητα στην επερχόμενη ελληνική Προεδρία η οποία θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2014 - και έχω την τιμή να ασχολούμαι κι εγώ με αυτήν την προετοιμασία.

•    Όσον αφορά την ονομασία, η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει εδώ και τρία χρόνια την έναρξη διαπραγματεύσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν η Επιτροπή προτείνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την έναρξη διαπραγματεύσεων. Η έναρξη όμως αυτή αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη-μέλη. Το σημαντικό είναι να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να εκβιάσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

•    Θα προσπαθήσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Είναι ένα θέμα για το οποίο μας ενδιαφέρει να βρεθεί λύση. Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όλων των Βαλκανίων. Θεωρούμε ότι η ένταξή τους θα αυξήσει τη σταθερότητα, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία και γι’ αυτό είμαστε υπέρ. Πρέπει όμως να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας το οποίο εκκρεμεί.

•    Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει δηλώσει ξεκάθαρα το τί θα ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί. Νομίζω ότι είναι κάτι λογικό. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, είχε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και με τον κύριο Nimetz και τους επιβεβαίωσε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ερώτηση σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

•    Είναι μία σημαντική διαπραγμάτευση η οποία θα κορυφωθεί το Νοέμβριο με μία έκτακτη Συνάντηση Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2014-2020. Είναι σημαντικό και από δημοσιονομική άποψη, αλλά είναι σημαντικό και από την άποψη ότι σηματοδοτεί τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της συνοχής, στα διαθρωτικά ταμεία, περιφερειακό ταμείο, γεωργικό ταμείο. Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχουν αυξημένα κονδύλια για αυτό που ονομάζουμε «άλλες πολιτικές» που περιλαμβάνουν και τη μετανάστευση

2 Οκτωβρίου, 2012