Σημεία Συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο EurActiv και στον δημοσιογράφο Georgi Gotev (21/2/2013)

Δημοσιογράφος: Έχετε μακρά πορεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσφατα διοριστήκατε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προφανώς υπό το φως της επερχόμενης Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο μισό του 2014. Τι μπορείτε να μας πείτε για την Ελληνική Προεδρία σε αυτό το πρώιμο στάδιο;

Δ. Κούρκουλας: Όντως προετοιμαζόμαστε ήδη για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Σε εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση, από ότι είναι σήμερα. Πιστεύουμε πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ως προς το ελληνικό χρέος, έχουν βάλει τη χώρα μας στη σωστή τροχιά για την έξοδο από την κρίση.

Φυσικά, έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τον λαό μας. Αλλά βλέπουμε ήδη τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών μας, διαπιστώνουμε πως θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας πολύ σύντομα αυτό το χρόνο, μετά από πολλά χρόνια. Θα είμαστε ακόμα σε ύφεση και αυτή τη χρονιά, μείον 4 ,5%, αλλά ελπίζουμε πως το 2014 θα είναι μια χρονιά θετικής ανάπτυξης, μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης. Οι εξαγωγές μας πηγαίνουν αρκετά καλά. Έχουμε ανακτήσει σχεδόν ολόκληρη την ανταγωνιστικότητα που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά φυσικά, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία, η οποία έχει γίνει πραγματικά εκρηκτική και δεν θα εξαφανιστεί σε μία ημέρα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εφαρμόζεται με βάση το προγραμματισμένο πλάνο. Πιστεύουμε πως αυτό το γεγονός θα ενδυναμώσει την ανάπτυξη, επειδή θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Γενικά, το πρόγραμμα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης αρχίζει να δίνει θετικά αποτελέσματα.

Γνωρίζουμε πως ως προεδρία του Συμβουλίου, πρέπει να μιλούμε εκ μέρους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά πιστεύουμε πως αυτό το πρόβλημα της ανάπτυξης και της οικονομικής διακυβέρνησης, και ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε το ευρώ πιο αποτελεσματικό, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια βαθιά κρίση, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Αυτό θα είναι επίσης το εξάμηνο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του διορισμού νέων πολιτικών ηγετών στα ευρωπαϊκά όργανα.

Επίσης, εκτός από το νομοθετικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί (με το τρίο της Προεδρίας), την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα, θα δώσουμε έμφαση στα πολιτικά αιτήματα των πολιτών της Ευρώπης, ως προς τα μέτρα προώθησης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους.

Δημοσιογράφος: Αναφέρατε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ένα μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τις οποίες προφανώς η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει.

Δ. Κούρκουλας: Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Περιμένουμε πως η διαδικασία θα τελειώνει ως τον Απρίλιο-Μάρτιο πιστεύω. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Και είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Όσον αφορά τους πλειοδότες, διαγωνίζονται σε ένα πεδίο ίσων όρων, και όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά θα τις κερδίσει.

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον, και από άλλες πρωτεύουσες, ώστε να μην πουλήσει στην Ρωσία;

Δ. Κούρκουλας: Είναι λογικό κάθε κράτος να προσπαθεί να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Αυτό είναι φυσιολογικό στην ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Αυτή όμως δεν θα είναι μια πολιτική απόφαση. Θα είναι μια οικονομική απόφαση. Αλλά εκτός από αυτή την πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση, υπάρχουν και άλλα σημαντικά σχέδια που συμπεριλαμβάνουν τουριστικές επενδύσεις. Περιμένουμε αυτή τη χρονιά, εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πως θα έχουμε μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, ο ποίος παραμένει ένας πολύ δυναμικός τομέας.

Ως προς τα ενεργειακά, θα ήθελα να αναφέρω πως αναμένουμε αυτό το καλοκαίρι την απόφαση του consortium στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό αερίου, είτε για τον ΤΑΡ ή το Δυτικό Ναμπούκο.

Δημοσιογράφος: Η προτίμησή σας είναι προφανώς ο ΤΑΡ, του οποίου η κύρια κατεύθυνση είναι δια μέσου της Ελλάδας.

Δ. Κούρκουλας: Είναι η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία. Παράλληλα συνεχίζουμε τις διερευνητικές μας ενέργειες σε διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε τεράστια αποθέματα αερίου;

Δ. Κούρκουλας: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι αλήθεια ή όχι, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να δώσει απτά αποτελέσματα αργότερα. Τώρα η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία και την οικονομία είναι το πώς θα σταματήσουμε αυτή την καλπάζουσα ανεργία και πως θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.
Δημοσιογράφος: Επιστρέφοντας στις προτεραιότητες της Προεδρίας, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ των αλλαγών που έχουν εισαχθεί για την βελτίωση της ΟΝΕ και την ανάγκη για αλλαγή των συνθηκών. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε αυτό;

Δ. Κούρκουλας: Όσον αφορά την Προεδρία, πιστεύουμε πως αυτή τη στιγμή κάποιες σημαντικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, για παράδειγμα ως προς την Τραπεζική Ένωση, αλλά σε άλλες πτυχές του πακέτου υπάρχει καθυστέρηση και ίσως απαιτηθεί μια επανεξέταση των συνθηκών. Αλλά αυτό συνδέεται και με την δημοκρατική νομιμοποίηση, κάτι που σίγουρα θα συζητηθεί και κατά τη δική μας Προεδρία.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να αναλύσετε πως βλέπετε αυτό το διάλογο για την μεταρρύθμιση των συνθηκών;

Δ. Κούρκουλας: Πιστεύω πως ο προβληματισμός ήδη υφίσταται, αλλά θα συνεχίσει να εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και είμαι σίγουρος πως τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα παρουσιάσουν κάποιου είδους πλατφόρμες. Αλλά η πραγματική διαδικασία πιστεύω πως θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Στο μεσοδιάστημα είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια είναι η κατεύθυνση των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και των διαφορετικών χωρών. Η μεταρρύθμιση των συνθηκών δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όπως έχουμε δει από προηγούμενες εμπειρίες. Αλλά εάν θέλουμε να προχωρήσουμε την οικονομική διακυβέρνηση και να ισχυροποιήσουμε το ευρώ, τότε κάποιες αλλαγές θα απαιτήσουν την μεταρρύθμιση των συνθηκών.

Δημοσιογράφος: Θα είναι μια πολιτική προεδρία;

Δ. Κούρκουλας: Ναι, θα είναι μια πολιτική προεδρία. Είχαμε ήδη τέσσερεις προεδρίες στο παρελθόν, αρκετά επιτυχείς. Το ντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα και θέλουμε να την οργανώσουμε τόσο πολιτικά όσο και σε όρους οργανωτικούς, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα δαπανήσουμε πολλά χρήματα, αφού είμαστε σε μια περίοδο λιτότητας. Στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και των Εξωτερικών Σχέσεων αυτή θα είναι ακόμα η περίοδος όπου θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες με μεγάλους εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, θα είναι στην ατζέντα. Και φυσικά η διαδικασία διεύρυνσης θα συνεχιστεί.

Δημοσιογράφος: Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η προτεραιότητα για την Ελλάδα;

Δ. Κούρκουλας: Εξαρτάται από την πρόοδο των κρατών. Πάντα ήμασταν θετικοί ως προς τη διεύρυνση, ειδικά με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Δημοσιογράφος: Θυμόμαστε την σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003, την οποία ακολούθησε η σύνοδος των δυτικών Βαλκανίων, όπου ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την διαδικασία διεύρυνσης, δίνοντας την προοπτική αποδοχής σε αυτά τα κράτη. Προβλέπετε άλλη μια τέτοια πρόοδο;

Δ. Κούρκουλας: Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω πως η Ελληνική Προεδρία σε αυτή τη φάση είχε συμβάλλει πολύ θετικά σε αυτή τη σημαντική απόφαση. Τώρα είμαστε περισσότερο σε περίοδο όπου γνωρίζουμε τι χρειάζεται να κάνει η κάθε χώρα με σκοπό να προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, και θα τη στηρίξουμε.

Δημοσιογράφος: Έχετε υπάρξει πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πιο σημαντικά χρόνια πριν την εισδοχή της. Ίσως είστε ο καταλληλότερος ώστε να κρίνετε εάν η απόφαση εισόδου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007 ήταν σοφή.

Δ. Κούρκουλας: Ακόμα πιστεύω πως ήταν μια επιτυχής πολιτική, επειδή σταθεροποίησε την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η διεύρυνση δεν αφορούσε μόνο τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία το 2004 αλλά αφορούσε και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί του Ψυχρού Πολέμου. Φυσικά, η μετάβαση δεν μπορεί ποτέ να είναι ομαλή. Αλλά πιστεύω πως,όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή ήταν μια επιτυχής πολιτική. Και κανένας δεν μπορεί να πει πως η κρίση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα έχει προκληθεί από την διεύρυνση.

Δημοσιογράφος: Είναι προφανές, εάν κάποιος πάει στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και στις δύο πλευρές, πόσο αυτές οι περιοχές έχουν αναπτυχθεί.

Δ. Κούρκουλας: Δεν υπάρχει σύγκριση. Επίσης μη ξεχνάμε τη διάνοιξη νέων σημείων διάβασης των συνόρων. Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα οι συμπατριώτες μου παραπονιούνται συχνά πως πολλές Ελληνικές εταιρείες έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Αλλά από την άλλη πλευρά, οι Ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί και τώρα η Βουλγαρία είναι μια σημαντική αγορά για εμάς. Οι Ελληνικές επενδύσεις έχουν ανθήσει. Δεν είναι άσπρη ή μαύρη εικόνα. Πιστεύω πως πολιτικά και γεωπολιτικά η διεύρυνση ήταν πολύ θετική. Και κράτη όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι σε μια πολύ σταθερή τροχιά φιλίας κάτι που ιστορικά δεν συνέβαινε.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν συζητήσαμε;

Δ. Κούρκουλας: Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα σημαντικό θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμα χώρος για περισσότερη ευρωπαϊκή δράση και αλληλεγγύη. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες που κατευθύνονται προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

22 Φεβρουαρίου, 2013