Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στην εκπομπή «ΕΝΑ + ΕΝΑ» στον τ/σ ET3

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Είναι μία δύσκολη ημέρα, κύριε Τσιάρα, όπως είναι οι τελευταίες ημέρες δύσκολες, με πολιτική πολλή δράση, καθώς έχουμε φθάσει, νομίζω, στο όριο και περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς και να σας ρωτήσω και αν εσείς ψηφίσατε αυτά τα μέτρα τα οποία, πώς βλέπετε ότι θα γίνει τελικά; Θα καταλήξουμε στο να συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ. Τα πράγματα δεν ισχυρίζεται κανείς ότι είναι εύκολα. Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά οριακό σημείο. Νομίζω, ότι αυτό που χρειάζεται να επιδείξουμε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κοινή λογική και η επιλογή του αυτονόητου. Εκτιμώ, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα από αυτή της άμεσης εκταμίευσης της μεγάλης δανειακής δόσης, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε προοπτική αισιοδοξίας και για την εθνική μας οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια μας την πατρίδα. Δεν υπάρχουν άλλου είδους επιλογές.

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Με οποιοδήποτε κόστος, κύριε Υπουργέ;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η ρεαλιστική εκτίμηση αυτή τη στιγμή για να δοθούν ανάσες στην εθνική μας οικονομία και να δημιουργηθεί η ελάχιστη τουλάχιστον αισιοδοξία και προοπτική για το μέλλον της πατρίδας μας είναι να εκταμιευθεί άμεσα η επόμενη δανειακή δόση. Προφανώς έχει γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι έχουμε πετύχει πολλά από τα ζητήματα τα οποία θέσαμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Το κλίμα αυτό είναι παρόμοιο και στο εξωτερικό, που έχετε επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την ομογένεια και έχετε συνομιλήσει μαζί τους;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι διαφορετικό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ομογένεια. Είναι περισσότερο αισιόδοξο. Βεβαίως, μας προσεγγίζουν με προβληματισμό σε ό,τι αφορά στην προοπτική και το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι διαφορετικό το κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά fora, δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι αυτή την περίοδο βλέπουν ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό όπως βλέπετε πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και δικές μας θέσεις, επαναπροσδιορίζονται μέσα από την επιμονή της ελληνικής πλευράς.
Για το δεύτερο σκέλος, θα σας πω ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. Βλέπετε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει αλλαγή τόσο της Τρόικας όσο και της γερμανικής πλευράς σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση και στάση, δημιουργώντας μία συγκεκριμένη προοπτική. Αναφορικά με ζητήματα του απόδημου ελληνισμού, υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες έχω αναλάβει, προκειμένου και να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά κυρίως να αναμορφώσουμε την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Είναι μία συγκεκριμένη επιλογή, στάση και οδηγία προς το πρόσωπό μου από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανατάξουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Γίνονται αυτά τα βήματα, κύριε Τσιάρα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Γίνονται αυτά τα βήματα, γίνονται μεθοδικά.

Ε. ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ: Κύριε Τσιάρα, ήθελα κι εγώ να ρωτήσω, επειδή πήγατε ήδη στην Αμερική και θα πάτε τώρα σε λίγες ημέρες και στην Αφρική και στην Αυστραλία και ήρθατε σε επαφές με την ελληνική ομογένεια για το πώς μπορεί να βοηθήσει εκεί ο κόσμος της ομογένειας και Έλληνες που δυστυχώς θέλουν να φύγουν από τη χώρα, να δουλέψουν έξω, γιατί τόση ώρα συζητάμε πώς αυτά τα μέτρα, που είναι σκληρά, θα βοηθήσουν την αγορά εργασίας από τη μία και την επιχειρηματικότητα όπως συζητάμε και είδατε όλο αυτό το κλίμα. Αν γίνουν κινήσεις να βοηθήσει η ομογένεια οικονομικά και επιχειρηματικά την Ελλάδα, από τις επαφές που είχατε…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχήν, η δική μου προσπάθεια εστιάζεται στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ αποδήμου, ομογενειακού, οικουμενικού ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα, Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διάφορα εργαλεία. Η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι να αναμορφώσουμε το νόμο, που αφορά το ρόλο και τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Το ΣΑΕ, προσπάθησε να παίξει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο μεταξύ της ομογένειας και της Ελλάδος. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί από την ίδρυσή του. Και βεβαίως είναι το μοναδικό όργανο οικουμενικής διάστασης που μπορεί να εκπροσωπεί τον απόδημο ελληνισμό που μπορεί να δώσει μία δυνατότητα υλοποίησης πολλών από τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, μέσα, επαναλαμβάνω, από τη δυνατότητα να εκπροσωπεί τον παγκόσμιο Ελληνισμό.

Ε. ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ: Εσείς τώρα θέλετε να το κάνετε αυτοχρηματοδοτούμενο;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα το κάνουμε αυτοχρηματοδοτούμενο. Θέλουμε να κινηθεί σε τρεις διαφορετικούς άξονες, σε σχέση με το πώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα. Θέλουμε δηλαδή, να αυτοοργανωθεί, να είναι σαφέστατα αυτοχρηματοδοτούμενο και βεβαίως να έχει τη δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των αποδήμων Ελλήνων, μέχρι και τον τελευταίο απόδημο Έλληνα. Το λέω αυτό, γιατί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε με μία γενναία χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία, από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Πλέον, τέτοιου είδους δυνατότητες δεν υπάρχουν και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να εκπροσωπεί και τον τελευταίο απόδημο Έλληνα, με την καλή έννοια του όρου «τελευταίος». Μέχρι τώρα εκπροσωπούνταν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις σε αυτό το παγκόσμιας διάσταση όργανο. Τώρα, θέλουμε να συμμετέχει και να εκπροσωπείται ο κάθε απόδημος Έλληνας. Με έναν τέτοιο τρόπο θα αισθάνεται ότι είναι δικό του και ότι τον εκπροσωπεί, μιλώ για το ΣΑΕ.
Πιστεύω, ότι μέσα από αυτήν τη νέα διάσταση και μέσα από τη νέα οργάνωση, το ΣΑΕ, θα μπορέσει να υπηρετήσει τον πρωταρχικό του ρόλο, που είναι να εκπροσωπεί το σύνολο του αποδήμου ελληνισμού. Θα μπορέσει να είναι ο θεσμικός συνομιλητής της Ελλάδος, να προτείνει και να διεκδικεί θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό. Κάτω από την ομπρέλα του να συντονίσουμε βασικές δράσεις, που θα του δώσουν υπεραξία, αλλά και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί –με την καλή έννοια, επαναλαμβάνω, για άλλη μία φορά– τη σημερινή συγκυρία.
Η δύναμη, ας μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να προσμετράται οικονομικά και μόνο, θα μπορούσε να είναι δύναμη εκπροσώπησης ή φωνής της πατρίδας μας στις κοινότητες που ζουν, που διαβιούν, που εν πάση περιπτώσει δραστηριοποιούνται.

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Είναι ανθρώπινο κεφάλαιο, κύριε Υπουργέ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από θετικές γνώμες αυτήν την περίοδο.

Ε. ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ: Καταρχάς βέβαια, συνηθίσαμε όλα με νούμερα να τα μετράμε και με αριθμούς είναι η αλήθεια, αλλά...

Β. ΚΑΤΣΑΡΑΣ: Αλλά αυτό είναι ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι και το σημαντικότερο.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από θετικές γνώμες αυτήν την περίοδο. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, όπου και αν βρίσκονται, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, μπορούν να είναι πρεσβευτές της Ελλάδας αυτήν τη δύσκολη στιγμή, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη στην κοινότητα που ζουν υπέρ της πατρίδας μας.

25 Οκτωβρίου, 2012