Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να υποδεχθούμε και να καλημερίσουμε τον κύριο Κώστα Τσιάρα, Υφυπουργό Εξωτερικών. Καλώς μας ήρθατε.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καλημέρα σας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλημέρα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ουσιαστικά είστε υπεύθυνος για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και έχετε ταξιδέψει αρκετά, συνοδέψατε και πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και λέμε όλοι για τον ελληνισμό εκτός Ελλάδας, για την Ομογένεια και τη δύναμη που έχει και την ανάγκη που έχει να επικοινωνεί με την πατρίδα. Πώς εργάζεστε πάνω σε αυτό, γιατί προφανώς υπάρχουν θέματα που σηκώνουν βελτίωση.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχάς, θα μου επιτρέψτε να ξεκινήσω με μία διαπίστωση η οποία ούτως ή άλλως είναι δεδομένη. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα, η Ομογένεια είναι μία διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα. Στην εποχή που ζούμε, τη δύναμη αυτή τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα σε αυτήν τη θέση, που μου ανατέθηκαν τα συγκεκριμένα καθήκοντα ήταν σαφής η οδηγία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ότι πρέπει να ανάξουμε σε μείζονα προτεραιότητα την αξιοποίηση της δύναμης του Αποδήμου Ελληνισμού. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό τη σχέση των Αποδήμων Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, με τη μητέρα πατρίδα, με την Ελλάδα. Βεβαίως, μπορεί, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα σε οποιαδήποτε γωνιά της γης και αν βρίσκονται, να αποτελέσουν ένα πρεσβευτή της Ελλάδας ειδικά αυτήν την περίοδο, που η διαμόρφωση της κοινής γνώμης στις όποιες κοινωνίες είναι αρκετά σημαντική γι’ αυτό που συμβαίνει σε εμάς.
[…]
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Το πολιτικό σύστημα ακόμη είναι εστιασμένο στο πώς θα κάνουμε το επόμενο βήμα, που είναι η εκταμίευση αυτής της μεγάλης δανειακής δόσης. Δηλαδή υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν νομοθετικά, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, το “Fast Track” για το οποίο μιλάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα...
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Διαδικασίες “Fast Track” μπορούν να υπάρξουν;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Βεβαίως και μπορούν. Πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Χατζηδάκης, ανέφερε ότι πλέον σε 45 ημέρες, με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα, θα ολοκληρώνεται κάθε διαδικασία επενδυτική ή επιχειρηματική. Επειδή ακριβώς πρέπει να υπάρξουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις σε ανθρώπους που έρχονται εκτός Ελλάδος, να επενδύσουν στη χώρα μας, ειδικά για ομογενείς, πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να απαντήσουμε στα συγκεκριμένα αιτήματά τους.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τσιάρα, λέτε ότι έχουμε μπροστά μας τον κάβο της δόσης, προφανώς έχουμε και τον κάβο της σταθεροποίησης της χώρας στο Ευρώ και της αλλαγής της εικόνας προς τα έξω, παρόλα αυτά όλοι μιλάνε για ανάπτυξη. Δεν μπορούν αυτά τα πράγματα κάποια στιγμή να συμβαδίσουν και να πάνε μαζί; Δηλαδή να μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε τη δόση, αλλά ταυτόχρονα να δουλέψουμε και προς τις κατευθύνσεις αυτές που θα φέρνουν επενδύσεις. Είναι τόσο αναγκαίο, είναι πολύ γνωστό.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι προφανές αυτό που λέτε, αλλά φαντάζομαι να καταλαβαίνετε ότι ταυτόχρονα εξίσου αναγκαία και σαφώς προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της δανειακής δόσης. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά η όποια ανάπτυξη για την οποία μιλάμε και την οποία αναζητούμε όλοι μας, γνωρίζετε ότι έχει ως προϋπόθεση τα χρήματα τα οποία θα αποδοθούν και πάλι στην αγορά. Είναι αυτό που ο Πρωθυπουργός τονίζει προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να μπορέσει και η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Τσιάρα, θα έρθει κανείς να επενδύσει σε μία χώρα, η οποία έχει τη γραφειοκρατία που έχουμε σήμερα, η οποία δεν έχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, πώς θα γίνει αυτό; Ποιος θα έρθει να επενδύσει;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα έρθει να επενδύσει επειδή είναι Έλληνας;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ναι, επειδή είναι Έλληνας, καταρχήν, θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για να έρθει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα πατριωτισμού δηλαδή; Δεν μπορούμε να το βάλουμε σε μία άλλη βάση;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Στο σημείο που βρισκόμαστε, προφανώς δεν είναι θέμα μόνο πατριωτισμού, αλλά είναι και θέμα κατανόησης, οφείλει η ελληνική Πολιτεία, να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Δε σας λέω εγώ αυτήν τη στιγμή ότι έχουμε ικανοποιήσει αυτούς τους όρους ή αυτές τις προϋποθέσεις, ωστόσο για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες μετά την εκταμίευση της συγκεκριμένης δανειακής δόσης θα είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων ανάπτυξης…
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή συγκεκριμένα για τους ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν εδώ, τι κίνητρα μπορεί να δημιουργηθούν;
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Προς τα πού στρέφεται και το ενδιαφέρον τους.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τί θα γίνει δηλαδή; Τί συγκεκριμένα πρόκειται να κάνετε σε αυτήν την κατεύθυνση;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η προσπάθεια η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή, καταρχήν σας είπα νωρίτερα είναι να ξεμπερδέψουμε με το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι το πρώτο. Το δεύτερο, το οποίο μελετάται είναι να υπάρξουν δυνατότητες ενδεχομένως διευκόλυνσης όλων αυτών που έρχονται από το εξωτερικό προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό, πιθανότατα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιον επόμενο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα δίνει συγκεκριμένη κινητροδότηση σε αυτούς οι οποίοι έχουν την πρόθεση να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή που γίνεται αυτή η συζήτηση, τώρα, στον παρόντα χρόνο που κουβεντιάζουμε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να το οριοθετήσουμε, διότι είμαστε προσανατολισμένοι σε μία άλλη κατεύθυνση, σε αυτή της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι έχουμε σήμερα θετικά μηνύματα, όχι μόνο από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ακόμη και στο πρακτορείο Reuters υπάρχει μία εξαιρετικά αισιόδοξη δήλωση για την Ελλάδα, ότι υπάρχει διάθεση επανεισόδου κεφαλαίων, διάθεση επενδύσεων στην Ελλάδα σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα λοιπόν βρισκόμαστε εν όψει μάλλον θετικών εξελίξεων και πρέπει κανείς με σοβαρότητα και ρεαλισμό να αντιμετωπίσει τον παρόντα χρόνο για να δώσουμε ανάσα στην εθνική μας οικονομία και να δρομολογήσουμε με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Είναι εύκολο, επαναλαμβάνω, να αρνούμαστε, είναι εύκολο να αφορίζουμε καταστάσεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι όντως πάρα πολύ δύσκολα, κανείς δεν το αρνείται.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τσιάρα, είδαμε χθες πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες με την αντίδραση που είχαν στην Αστόρια οι ομογενείς ως προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που έχουν επιχειρήσει να ανοίξουν στη Νέα Υόρκη. Θέλετε να μας μεταφέρετε το κλίμα και ποιες είναι οι αντιδράσεις βλέποντας αυτήν την αύξηση ως προς τα άκρα, ως προς τη Χρυσή Αυγή και τα ποσοστά της;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα που ζουν, αλλά πρέπει κανείς να αναζητήσει και πραγματικές πολιτικές προτάσεις πίσω από κάθε φορέα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, αλλά αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδας και δεν είναι στην καθημερινότητά μας και ενδεχομένως δεν μπορούν να αντιληφθούν απόλυτα και την αγανάκτηση του κόσμου, που ενδεχομένως δίνει και αυτά τα ποσοστά, μπορούν να καταλάβουν πώς έχει υπάρξει αυτό το φαινόμενο αυτήν τη στιγμή εδώ; Είναι παιδιά μεταναστών που έζησαν το Β’ Παγκόσμιο και έφυγαν ουσιαστικά και αυτοί έχουν πιο νωπές τις μνήμες από εμάς, γι’ αυτό το ρωτάω.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι πολύ σωστή η επισήμανσή σας, αλλά φαινόμενα, αν θέλετε, αύξησης των δυνάμεων των ακραίων κομμάτων σε όλη την Ευρώπη διαχρονικά, έχουν παρατηρηθεί και κάνουν έναν κύκλο. Το παρατηρήσουμε αυτό στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια. Βλέπετε πού βρίσκονται σήμερα τα αντίστοιχα κόμματα. Ακόμα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα, απλά η εποχή είναι τέτοια που ευνοεί. Εκτιμώ ότι αν εμείς οι οποίοι αυτήν την περίοδο αγωνιζόμαστε σκληρά για να ανορθώσουμε και την οικονομία και το κύρος της χώρας μας, πετύχουμε σε αυτόν το στόχο, θα περιοριστούν πάρα πολύ οι δυνατότητες αύξησης της δύναμης ακραίων κομμάτων.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Τσιάρα, με την ψήφο στους ομογενείς τί θα γίνει;
Ήδη είχε ξεκινήσει από την Κυβέρνηση Καραμανλή μία προσπάθεια, δεν τελεσφόρησε τότε. Υπήρξαν και αντιδράσεις τότε θυμάμαι κοινοβουλευτικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Τί θα κάνετε, θα το επαναφέρετε, θα πάρετε κάποιες αποφάσεις σε σχέση με αυτό;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχήν, όπως σωστά επισημάνατε, πριν μερικά χρόνια προσπαθήσαμε μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση να δώσουμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες ομογενείς. Τότε, δε βρήκαμε πρόσφορο έδαφος στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η άποψή μου είναι –και δε σας κρύβω ότι είναι και το μόνιμο αίτημα, που διατυπώνεται κάθε φορά που βρίσκομαι με ομογενείς, σε κοινότητες ομογενών– ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες ομογενείς. Αυτό βεβαίως κάτω από προϋποθέσεις, που θα επεξεργαστούμε και κάτω από ένα πλαίσιο, είτε εκπροσώπησης είτε απλά δυνατότητας ψήφου, στο οποίο θα συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχετε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της προσπάθειας; Πότε μπορείτε να το πετύχετε;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό των Εσωτερικών, τον κύριο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του σύντομα να φέρουμε σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες ομογενείς. Δε σας το κρύβω ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι εμπλέκεται με πάρα πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν, ενδεχομένως, την εκπροσώπησή τους, όπως ζητείται από κάποιες ομάδες ομογενών. Από εκεί και πέρα πρέπει να ζυμωθεί, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην όποια υλοποίηση του νόμου.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τσιάρα, τελειώνοντας, πείτε μας, πάνω-κάτω, για τί πληθυσμό μιλάμε εκτός Ελλάδας; Η ομογένεια ουσιαστικά…, δηλαδή για τί πληθυσμό μιλάμε;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ήταν ένα από τα πρώτα ερωτήματα που απασχόλησαν και εμένα όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχουν διάφορες εικασίες και διαφορετικές εκτιμήσεις, άλλοι μιλούν για 6.000.000, άλλοι μιλούν για 7.000.000, άλλοι μιλούν για 10.000.000. Νομίζω ότι γύρω στα 7.000.000 εκτιμάται ο πληθυσμός...
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σχεδόν άλλη μία Ελλάδα…
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σχεδόν άλλη μία Ελλάδα…
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γι’ αυτό λέμε ότι είναι μεγάλη δύναμη.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Απλώς, για να μπορέσουμε να μορφοποιήσουμε όλη αυτήν τη δύναμη, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από την αναμόρφωση του νόμου που αφορά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και να σταματήσει, βέβαια, να είναι ο απόδημος ελληνισμός και το ΣΑΕ χώρος κομματικών αντιπαραθέσεων.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα τελειώσουν όλα αυτά με το νέο σχέδιο νόμου που θα αφορά το ΣΑΕ.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Τσιάρα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε, καλή σας ημέρα.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, καλημέρα.
24 Οκτωβρίου, 2012