Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην εκπομπή της ΝΕΤ «ΝΕΤ στα Γεγονότα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έχουμε στη σύνδεσή μας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα Διασποράς. Μπορούμε να έχουμε την εικόνα. Καλημέρα σας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. Τί κάνετε;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καλημέρα σας.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αφορμή γι’ αυτήν τη συνάντησή μας σήμερα είναι το ταξίδι που είχατε στην Αυστραλία, στην Ομογένεια, που υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες εκεί και θα θέλαμε να μάθουμε τί μας φέρνετε, τί ειδήσεις και τί νέα από τη μακρινή αυτή ήπειρο, που όμως εκεί ζει μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού, γιατί υπάρχουν διάφορα προβλήματα, τα οποία μας έχουν διατυπώσει και έχουν φτάσει και μέχρι τους δημοσιογράφους και θέλουμε να μάθουμε στις σχέσεις αυτές, Ελλάδας με τους ομογενείς, πού βαδίζουμε και τί βελτιώσεις μπορούμε να έχουμε.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σωστά επισημάνατε. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Αυστραλία και μάλιστα ευρισκόμενος σε πέντε διαφορετικές πόλεις αυτής της μακρινής χώρας. Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς πόσο δυνατός είναι ο Ελληνισμός της Αυστραλίας. Οι ομογενείς μας εκεί έχουν καταφέρει να κατακτήσουν όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής, επιστημονικής, επιχειρηματικής, ακόμα και πολιτικής δραστηριότητας και είναι πολύ σημαντικό να καταγράψει κανείς και τα, ενδεχόμενα, δικά τους αιτήματα, αλλά και από την άλλη πλευρά, τις δυνατότητες που δημιουργούνται, κυρίως σε αυτήν την προσπάθεια αναγέννησης μιας σχέσης με τον Απόδημο Ελληνισμό και βεβαίως τη συνεχή αναζήτηση της πατρίδας μας για επενδύσεις.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τώρα, αυτή η αναγέννηση βέβαια αυτής της σχέσης προϋποθέτει πολλά πράγματα και από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, κύριε Τσιάρα.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σαφέστατα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω, είναι δύο θέματα κατά τη γνώμη μου τα βασικότερα και νομίζω αυτά θα σας θέτουν και αυτοί εκεί. Το ένα είναι το θέμα της ψήφου και το δεύτερο είναι το φορολογικό θέμα. Για να τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα, να δούμε αν έχετε να μας δώσετε εκεί κάποιες ειδήσεις. Τί θα κάνετε καταρχάς με την ψήφο των ομογενών; Είναι ένα θέμα που το έχουν χειριστεί πολλές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, τελικά δεν έχουμε φτάσει σε αποτέλεσμα. Τί πρόκειται να κάνετε; Θα κάνετε κάτι άμεσα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχήν και τα δύο ζητήματα που θέσατε, κύριε Κουβαρά, ήταν, αν θέλετε, μόνιμα ερωτήματα από το σύνολο της ελληνικής ομογένειας. Σε ό,τι αφορά βέβαια το θέμα της ψήφου, νομίζω ότι έχει πολυσυζητηθεί και ήδη τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εγώ, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε μία προηγούμενη επιχείρηση συνταγματικής αναθεώρησης, ψήφισα υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων ομογενών. Υπάρχει, αν θέλετε, μία πάγια, σταθερή θέση του κόμματος, της πολιτικής παράταξης από την οποία προέρχομαι, της Νέας Δημοκρατίας, υπέρ της δυνατότητας της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες ομογενείς.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό, επιστολική ψήφο για τους Έλληνες ομογενείς είναι πολύ γενικό. Δηλαδή, ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου ακριβώς, μπορείτε να μας πείτε;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Βεβαίως το σημείο, στο οποίο μπορώ να σταθώ και να σας ενημερώσω είναι ότι σύντομα θα δοθεί ένα πρόπλασμα νόμου από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Στυλιανίδη, προκειμένου να έχουμε, αν θέλετε, το βασικό σημείο ή τη βασική ενότητα της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης μετά τα πολιτικά κόμματα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, ποια θα είναι η φιλοσοφία θέλουμε να μας πείτε, για να καταλάβουμε κιόλας πόσο μπορεί να μεγαλώσει το εκλογικό σώμα, διότι μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό ομογενών, πόσοι από αυτούς θα ψηφίζουν και με τί κριτήρια.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Γνωρίζετε ότι όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα, στη δική τους ηλικιακή, αν θέλετε, φάση, μέσα από τη δική τους γενιά, έχουν το δικαίωμα της ψήφου εφόσον βρεθούν στην Ελλάδα και πάλι.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Αυτοί προφανώς θα έχουν και το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τα παιδιά αυτών;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Αν και εφόσον οι ίδιοι θέλουν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί μέσα από επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, νομοθετικά βήματα, αν θέλετε με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες σαφώς πρέπει να υπάρχουν, ούτως ώστε να καθορίσουμε και το ακριβές εκλογικό σώμα, που θα έχει αυτή τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ποιες προϋποθέσεις; Κύριε Τσιάρα, ποιες προϋποθέσεις; Δηλαδή, έστω ποια είναι η δική σας γνώμη, που ασχολείστε με το θέμα.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Η τρίτη γενιά ας πούμε;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή μέχρι πού θα φτάσουμε; Αυτό είναι το ερώτημα.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, για εμένα θα μπορούσε να φτάσει και στην τρίτη γενιά όπως το λέτε, αρκεί βεβαίως όλα αυτά που σας λέω να έχουν ως προϋπόθεση την ίδια την επιθυμία του καθενός ομογενούς να έρθει να εγγραφεί ως πολίτης σε έναν Δήμο της Ελλάδος, ούτως ώστε να του δοθεί αυτή η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό θα συνεπάγεται και κάποιες υποχρεώσεις ή θα συνεπάγεται μόνο το δικαίωμα της ψήφου;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με όλα αυτά. Θέλω να πω ότι όταν το ίδιο μας το πολιτικό σύστημα, σε μία προηγούμενη ευκαιρία, δεν τόλμησε να κάνει το συγκεκριμένο βήμα και να δοθεί καταρχήν συνταγματικά το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου και σε επόμενο χρόνο να καθορίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Το λέω αυτό, γιατί πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμη: αν για άλλη μία φορά βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, και έρθει ενδεχομένως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση μία τέτοια επιλογή και δεν τύχει της θετικής αποδοχής, αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στις Καλένδες για πάρα πολλά χρόνια.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε μου λέτε, εάν τύχει της θετικής αποδοχής, αν καταφέρετε να πετύχετε κάποια συναίνεση, από πότε θα ισχύει η ψήφος αυτή; Θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές ή από τις μεθεπόμενες;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο αριθμό ψήφων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Αν υπήρχε λοιπόν η δυνατότητα, θα μπορούσε βεβαίως να συμπεριληφθεί και από τις επόμενες εκλογές. Επειδή όμως –και σας λέω για άλλη μία φορά την προσωπική μου άποψη και θέλω να είμαστε ειλικρινείς και απέναντι στους συμπατριώτες μας– πρέπει να καθοριστούν όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία θέσατε νωρίτερα, δηλαδή του ποιοι πραγματικά θα έχουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, αντιλαμβάνεστε ότι είναι προϋπόθεση και ο διάλογος και η ζύμωση και βεβαίως ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα σε αυτό, διάλογο μαζί τους προφανώς έχετε ξεκινήσει και κάνετε, από ό,τι καταλαβαίνω, εφόσον κάνετε και αυτά τα ταξίδια και παίρνετε την άποψή τους προφανώς για να κάνετε αυτό το νομοσχέδιο. Διάλογο, εδώ, με την Αντιπολίτευση έχετε κάνει και με τους κυβερνητικούς εταίρους πάνω σε αυτό το θέμα; Να ξεκινήσουμε από τους κυβερνητικούς εταίρους και μετά στην Αντιπολίτευση να πάμε.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχει μία συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά και ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για τα θέματα του Aποδήμου Eλληνισμού, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω σχεδόν με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων. Αν μπορώ να σας μεταφέρω ένα μήνυμα είναι ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη ωριμότητα σε σχέση με το παρελθόν σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο. Θέλω να πιστεύω ότι όταν θα δοθεί το πρόπλασμα νόμου για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη συζήτηση, θα μπορούν και οι πολιτικές παρατάξεις να έχουν πιο συγκεκριμένη άποψη και βεβαίως να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι, στο θέμα της φορολόγησης. Υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της Κυβέρνησης για νέο νομοσχέδιο ως προς τη φορολόγηση των ομογενών;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι αλήθεια ότι το θέμα του φορολογικού πιστοποιητικού έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στο σύνολο των ομογενών σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου ενδημούν Έλληνες ομογενείς και δε σας το κρύβω ότι απασχόλησε και την Κυβέρνηση σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως ξέρετε είναι μία προηγούμενη νομοθετική προσέγγιση από το 2011, προηγούμενης κυβέρνησης, και επειδή ουσιαστικά παρήλθε ο χρόνος των παρατάσεων που είχαν δοθεί, υπήρχε μία μεγάλη ανησυχία σε σχέση και με τα τεράστια γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία θα δημιουργούσε η πιθανή έκδοση του συγκεκριμένου φορολογικού πιστοποιητικού. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η πληροφόρηση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ρυθμιστεί αυτή η υποχρέωση με τρόπο ώστε να μη δημιουργεί τα προβλήματα που φαίνονταν στην αρχή ότι θα υπήρχαν για τους Έλληνες ομογενείς. Είναι μία διαβεβαίωση την οποία έχω λάβει κι εγώ προσωπικά από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών και βεβαίως σαν μήνυμα το μετέφερα και στους Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, τους οποίους είδα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι ένα πρόβλημα αυτό για ομογενείς που ενδεχομένως έχουν την πρόθεση να έρθουν και να επενδύσουν, δεν ξέρω σε τί συγκεκριμένα, αλλά διαβάζω ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχει ένας συνδυασμός προβλημάτων, που ξεκινά από τη γραφειοκρατία έως ενδεχομένως, αν θέλετε, και την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπογραφές με όλες τις χώρες, εννοώ οι υπογραφές για την αποφυγή διπλής φορολογίας, με όλες τις χώρες όπου μένουν Έλληνες της διασποράς, αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα που δημιουργείται για τους ίδιους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Προσπαθούμε λοιπόν, καταρχήν, να απλουστεύσουμε τη διαδικασία μη δημιουργώντας προβλήματα στους ίδιους και σε δεύτερο χρόνο να πετύχουμε την υπογραφή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εσείς όμως με τις συζητήσεις που είχατε εκεί και στο ταξίδι σας αυτό, διαπιστώσατε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί εμάς τώρα μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Βεβαίως.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το κομμάτι των επενδύσεων είναι αυτό το οποίο καίει τώρα την Ελλάδα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και βέβαια υπάρχουν πάρα πολύ ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Oμογένεια…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Βέβαια, πετυχημένοι άνθρωποι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: …και στην Αυστραλία, αλλά και στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι ακριβώς όπως το…

Χ. ΚΟΡΑΗ: Στην Αυστραλία είναι εξαιρετικοί επιχειρηματίες, εγώ έχω πάει.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την περιγράψατε. Εγώ προσωπικά, έχοντας την ευκαιρία να συναντηθώ με όλα τα Ελληνο-Αυστραλιανά Επιμελητήρια στις πέντε πόλεις που βρέθηκα, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων ομογενών για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Για ποιους τομείς;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ενδιαφέρονται κυρίως για τον τουρισμό, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδεχομένως και για τον τριτογενή τομέα, δηλαδή για βιομηχανική παραγωγή, αλλά εκτιμώ ότι ο τουρισμός και οι όλες δραστηριότητες που συνεπάγεται η αύξηση της συγκεκριμένης επιλογής, δίνουν την ευκαιρία για να υπάρξουν πάρα πολλές διαφορετικές δυνατότητες από την πλευρά των Ελλήνων ομογενών.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πριν σας αποχαιρετήσουμε, νομίζω, ότι θα θέλατε κι εσείς να πείτε κάτι για την απώλεια ενός πολύ μεγάλου παράγοντα της διασπορά του Andrew Athens, έφυγε σε ηλικία 91 ετών χθες, τον έχουμε γνωρίσει οι περισσότεροι. Εγώ προσωπικά του είχα κάνει και συνέντευξη, είναι εμβληματική φυσιογνωμία για τη διασπορά και φαντάζομαι ότι κάτι θα θέλατε να πείτε.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας…

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: …είναι μία δύσκολή ημέρα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας άνθρωπος που με το κύρος και την προσωπικότητά του συνέβαλε στην προσέγγιση πολλών εθνικών μας ζητημάτων, δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον ανάμεσα μας. Είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω πριν μερικούς μήνες στο Σικάγο, και δε σας το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα και από τον πατριωτισμό του και από την σκέψη του, αλλά κυρίως από τον τρόπο που προσέγγιζε τα θέματα της Ομογένειας και ενδεχομένως ζητήματα που αφορούσαν γενικότερα την πατρίδα και το έθνος μας. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός είναι φτωχότερος με την απουσία του Andrew Athens, ενός ανθρώπου που, όπως ξέρετε, ειδικά, μέσα από το ρόλο του στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, κατάφερε να ενώσει, τουλάχιστον, σε πρώτο χρόνο όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού, να τους δώσει υπόσταση και να δώσει σε όλους μας την ευκαιρία και τη δυνατότητα η Ελλάδα να φαίνεται, να είναι παρούσα παντού και να δείχνει τη δύναμή της.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τσιάρα.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

15 Μαρτίου, 2013