Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στους δημοσιογράφους Αλ. Φωτάκη, Ν. Φιλιππίδη και Δ. Μανιάτη, στο υβριδικό κανάλι του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 88η ΔΕΘ (Θεσσαλονίκη, 07.09.2024)

«Εξελίσσουμε  τις παραδοσιακές πολιτικές της ελληνικής Πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα και νέους τρόπους προσέγγισής του, με τρόπο συστηματικό και σύγχρονα μέσα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 88η ΔΕΘ, στο υβριδικό κανάλι του Οικονομικού Ταχυδρόμου (OT FORUM) και στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη, Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε, καταρχάς, στο μεγάλο εύρος και την ποικιλομορφία του Απόδημου Ελληνισμού, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η σχέση των Αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο, δεδομένου ότι αποτελούν «υπαρξιακό, συστατικό στοιχείο για τον Ελληνισμό». Τον στόχο αυτό υπηρετεί, όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά, πέρασε από διαβούλευση και συγκεντρώνει πλήθος δράσεων, που επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσο των παλαιότερων όσο και των νεότερων γενιών της Διασποράς.

Ειδικότερα, στο Σχέδιο προβλέπονται δράσεις για την ενίσχυση στοιχείων που συνδέουν παραδοσιακά τον Απόδημο Ελληνισμό με τη μητέρα-πατρίδα, όπως η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός και οι σχέσεις με την Ορθοδοξία, καθώς και πολιτικές για την προσέλκυση της γενιάς του brain drain και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας της Διασποράς. Το θέμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό και των προοπτικών που δημιουργεί η εμβάθυνση της συνεργασίας με επιχειρηματίες, επενδυτές και ερευνητές της Διασποράς ήταν, άλλωστε, και το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με επιτυχία, στο περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κώτσηρας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία που δίνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στις συνέργειες με άλλα υπουργεία και φορείς και αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στη συνεργασία που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με τη ΔΥΠΑ για την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού σχετικά με τα κίνητρα και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τον επαναπατρισμό τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνομάθειας, ο Υφυπουργός επισήμανε ιδίως την εκστρατεία που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών για την προβολή της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων εκμάθησης των ελληνικών, όπως η πλατφόρμα staellinika.com, που διατίθεται δωρεάν σε πέντε γλώσσες και σχεδιάζεται να επεκταθεί με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Τα εργαλεία αυτά δεν υποκαθιστούν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και την προσωπική επαφή με τον δάσκαλο, που είναι απαραίτητη στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά την ενισχύουν, διευκρίνισε ο κ. Κώτσηρας.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό και για περιπτώσεις καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ο Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα έχουμε αισθητή βελτίωση το επόμενο χρονικό διάστημα», χάρη στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών  και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της στελέχωσης κατά τόπους προξενικών Αρχών. Στο σημείο αυτό ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση μέρους της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων και ότι σχετική διάταξη νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Ζητούμενο είναι η προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της ελληνικής Διασποράς «να έχει διάρκεια». «Η χώρα μας βελτιώνεται και θέλουμε αυτή την εικόνα να την εκπέμψουμε και στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κώτσηρας.

7 Σεπτεμβρίου, 2024