Οικονομικές Σχέσεις
Η δυναμική της ελληνοσερβικής πολιτικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ υφίστανται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών αυτών σχέσεων.
Ελληνικές Επενδύσεις στη Σερβία
Βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία.
Οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των Ελλήνων επενδυτών είναι ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών και των δομικών υλικών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κλπ.
Στην αγορά της Σερβίας εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 150 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου € 1,5 δις, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα € 2,5 δις.
Μεταξύ των κυριότερων Ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Σερβία περιλαμβάνονται οι: ΕΚΟ, Alumil, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Βερόπουλος, Ιntracom, Inos Balkan, Eurobank EFG, η Chipita, Terna, Lamda Development, Aktor, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, Όμιλος Λασκαρίδη, Isomat, Kleeman, ΕΛΒΙΑΛ, Πλαστικά Θράκης κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβίας.
Διμερείς Εμπορικές σχέσεις
Στο πεδίο των διμερών εμπορικών σχέσεων, εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και προώθησης της διμερούς συνεργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, το 2018, η Ελλάδα ήταν ένας από τους κυριότερους προμηθευτές της σερβικής αγοράς. Επιπρόσθετα οι σερβικές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το 2018, σε σχέση με το 2017 (15%), με αποτέλεσμα ο όγκος του διμερούς εμπορίου να βελτιώνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας, το 2018, οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που εισήγαγε η Σερβία, είναι: πετρέλαια και έλαια ασφαλτούχων ορυκτών, επεξεργασμένα φρούτα και καρποί, εκτός από ελαιώδεις καρπούς, νωπά ή αποξηραμένα, αλουμίνιο και βαφές, μπογιές, βερνίκια και συναφή προϊόντα.
Αντίστοιχα, οι κυριότερες κατηγορίες σερβικών προϊόντων που εξήχθησαν στην Ελλάδα, το 2018, είναι: ζάχαρη, μολάσσα και μέλι, συνθετικό καουτσούκ, ανακτημένο καουτσούκ και διάφορα απορρίμματα καουτσούκ, χαρτί και χαρτόνι, πολυμερή αιθυλενίου σε πρωτογενείς μορφές και προϊόντα πλατείας έλασης από σίδηρο ή χάλυβα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνο-σερβικές διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την Διαδικτυακή Πύλη AGORA.
Για ειδικότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Βελιγραδίου:
Διεύθυνση: Strahinjića Bana 76, Τ.Κ. 11000, Βελιγράδι
Τηλέφωνο: (+381) 11 3231577, (+381) 11 3222338
Φαξ: (+381) 11 3249215
Email: