Πολιτιστικές και Μορφωτικές Σχέσεις
Πολιτιστικές σχέσεις
Ο πολιτισμός αποτελεί προνομιακό πεδίο προώθησης των διμερών σχέσεων. Kύριο φορέα προαγωγής των σχέσεων των δύο χωρών στον μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο συνιστά η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Κεντρική θέση καταλαμβάνει επίσης ο Πύργος Νεμπόισα, o οποίος φιλοξενεί μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή. Επιπροσθέτως, η Νέα Ελληνική διδάσκεται σε σειρά Πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και σε ορισμένα δημοτικά σχολεία και λύκεια ειδικής κατεύθυνσης, παράλληλα με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.
Στην ενότητα αυτή μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για την Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τον Πύργο Νεμπόισα, τις ελληνικές σπουδές στη Σερβία, τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά και εφήβους, καθώς και για τις παρεχόμενες υποτροφίες σπουδών.
1. Εστία Βελιγραδίου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδρεύει στην Αθήνα ενώ έχει δημιουργήσει δίκτυο Παραρτημάτων και Εστιών εκτός Ελλάδας, στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Λευκωσία, το Λονδίνο, τη Μόσχα, την Οδησσό, το Παρίσι, το Σαράγιεβο, την Τεργέστη και τα Τίρανα. Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.
Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βελιγραδίου ιδρύθηκε το 2007. Μέσα από σειρά πολιτιστικών δράσεων, τη διδασκαλία της ελληνικής σε ενηλίκους και τη διεξαγωγή εξετάσεων για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας συμβάλλει στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ενώ συνεργάζεται στενά με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλη τη σερβική επικράτεια. Εξίσου σημαντικός στόχος της Εστίας είναι η υποστήριξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και η ανάδειξη της αξίας της μέσω του προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit.
Διευθυντής της Εστίας: κ. Božidar Radojčin
Διεύθυνση: Resavska 34/II, 11000 Βελιγράδι
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9-17
Τηλ. Επικοινωνίας: +381 11 30 38 113
Email:
Ιστοσελίδα: http://hfc-worldwide.org/belgrade/
Instagram:hfc.belgrade
Facebook: Helenska fondacija za kulturu
2. Ο Πύργος Nεμπόισα – Τόπος Μαρτυρίου Ρήγα Φεραίου
Ο Ρήγας Bελεστινλής (1757-1798), του οποίου το όραμα για τη συναδέλφωση των βαλκανικών λαών και την εδραίωση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενέπνευσε τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής, αλλά και της Σερβικής Επανάστασης, ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνελήφθη στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου 1797. Στις 10 Μαίου 1798 παραδόθηκε στην οθωμανική φρουρά του Βελιγραδίου και φυλακίστηκε στον πύργο Νεμπόισα, στις όχθες του Δούναβη, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 24 Ιουνίου 1798.
Σήμερα το ιστορικό αυτό μνημείο έχει αναστηλωθεί και μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και στη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Οι σχετικές εργασίες συγχρηματοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic Aid) του Υπουργείου Εξωτερικών (η ελληνική συνολική οικονομική συνεισφορά ανήλθε σε περίπου 1,8 εκ Ευρώ) ενώ την επιστημονική επίβλεψη, από ελληνικής πλευράς, είχε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).
Το όλο εγχείρημα είχε ως στόχο τη συντήρηση ενός σημαντικού μνημείου της ιστορίας των Βαλκανίων, και την προβολή των διαχρονικών ιδεών του πρωτομάρτυρα της ελληνικής επανάστασης για την συνεργασία των βαλκανικών λαών επί τη βάσει κοινών αξιών.
Ο Πύργος Νεμπόισα εξελίσσεται σήμερα σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του Βελιγραδίου, παρουσιάζοντας υψηλή επισκεψιμότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Πύργου Νεμπόισα, πιέστε εδώ
3. Σπουδές Ελληνικής Γλώσσας στη Σερβία
Στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου υφίσταται ήδη από το 1995 το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Η ελληνική γλώσσα επίσης διδάσκεται στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Βελιγραδίου και Νις καθώς και στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου στο Νόβι Σάντ.
Για ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, μαθήματα γίνονται στην Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα αρμόδιο είναι το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης με έδρα τη Μαριούπολη Ουκρανίας.
4. Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά και εφήβους, ηλικίας 4 - 16 ετών, στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού(Τ.Ε.Γ.Π.) Hellenic School of Belgrade (HSB)
Παραδίδονται, δωρεάν, μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας & Πολιτισμού σε παιδιά και εφήβους, προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
To “Τ.Ε.Γ. HSB” στεγάζεται στον χώρο του δημόσιου Δημοτικού Σχολείου ‘Petar Petrovic Njegos’ (Resavska 61, 11000 Beograd, απέναντι από την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου).
Λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 15:30 ως τις 19:15 και το Σάββατο από τις 9:00 ως τις 13:30
Το “Τ.Ε.Γ. HSB” στελεχώνεται, την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-24, από τους κάτωθι αποσπασμένους εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας(Υ.ΠΑΙ.Θ.Α):
Κόφτη Ανδρομάχη, ΠΕ60, Νηπιαγωγός
Μπασμπανάς Ηλίας, ΠΕ11, Γυμναστής
Νταή Φωτεινή, ΠΕ70, Δασκάλα
Νταφούλη Ευγενία, ΠΕ70, Δασκάλα
Το Τ.ΕΓ. HSB έχει τμήματα προετοιμασίας για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας τον Μάιο του 2024 επιπέδων Α1, Α2, Β1, Β2. Την προετοιμασία έχει αναλάβει πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη διδασκαλία της ελληνικής ως 2η ξένη γλώσσα.
Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:
- “Τ.Ε.Γ.Π. HSB” +381 638851143 (ελληνικά- whatsapp)
- κ. Νικόλαο Κεσίδη +381 652202040 (σερβικά – viber) (πρόεδρο του φορέα)
και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
https://www.mfa.gr/serbia/sr/greece/greece-and-serbia/odnosi-kulturi-obrazovanju.html
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες της ελληνικής κυβέρνησης, παρακαλούμε επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:
1) Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2) Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ζητήματα εκπαίδευσης – υποτροφιών στη Σερβία, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
Σερβικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών