Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
greek serbian
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι arrow Νέα arrow Άρθρο της εφημερίδας «Το Έθνος» για την Κέρκυρα και τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες Σέρβους πολεμιστές

Άρθρο της εφημερίδας «Το Έθνος» για την Κέρκυρα και τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες Σέρβους πολεμιστές

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο της εφημερίδας «Το Έθνος» για την Κέρκυρα και τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες Σέρβους πολεμιστές

Το παρόν στο καθιερωμένο ραντεβού μνήμης, για τους Σέρβους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα την περίοδο 1916 - 1918, θα δώσουν αύριο, Κερκυραίοι και Σέρβοι πολίτες, στο νησί του Βίδο που απέχει μόλις 1200 μέτρα από το παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας.

Άρθρο της εφημερίδας «Το Έθνος» για την Κέρκυρα και τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες Σέρβους πολεμιστές

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, μπροστά στο μαυσωλείο, οστεοφυλάκιο, που τοποθετήθηκαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών, που είχαν ταφεί στο Βίδο εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, τον Απρίλιο του 1916, στο νησί της Κέρκυρας βρισκόταν 150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες που μεταφέρθηκαν από τις 18 Ιανουάριου 1916 έως τις 21 Φεβρουαρίου, με συμμαχικά πλοία από το λιμάνι Αυλώνα της Αλβανίας.

Η Κέρκυρα τότε παρά τις δυσκολίες, στάθηκε δίπλα στους Σέρβους με όλες τις παροχές που θα μπορούσε να δώσει.

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα, η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και η διατροφή, οι καινούργιες στολές, αλλά πάνω απ’ όλα οι εγκάρδιες σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, συνέβαλαν στη θεαματική ανάρρωση του σερβικού στρατού.

Αυτή η μεγάλη προσφορά τότε του κερκυραϊκού λαού , αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φιλίας και της συνεργασία μεταξύ των δυο λαών τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.

Ανεπίσημα, η Κέρκυρα για δυο χρόνια έγινε η πρωτεύουσα της Σερβίας. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξένησε τη Βουλή, ενώ το ξενοδοχείο «Bella Venezia» την εξόριστη Σερβική Κυβέρνηση, ενώ λειτούργησε σέρβικο δημοτικό σχολείο με 290 μαθητές και προγυμνάσιο με 120 μαθητές.

Στην Κέρκυρα γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της πολιτικής ιστορίας της Σερβίας.

Έναν αιώνα περίπου μέχρι σήμερα, οι σχέσεις Κερκυραίων και Σέρβων, παραμένουν ισχυρές και χρόνο με τον χρόνο γίνονται ακόμα ισχυρότερες.

Από το 1916 έως το 1918 ο Σερβικός Στρατός διαμόρφωσε 28 στρατιωτικά νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονταν στα στρατόπεδα των μεραρχιών στα Γουβιά, τον Ύψο, τη Στρογγυλή, τη Μεσογγή, τον Άγιο Ματθαίο, τα Βραγγανιώτικα, το Κατωμέρι, και στο Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης.

Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Στα τρία χρόνια παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι Σέρβοι στρατιώτες, δημιούργησαν θερμούς δεσμούς φιλίας με τους κατοίκους. Ενσωματώθηκαν στον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των Κερκυραίων.

Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 στο Βίδο, το μαυσωλείο, οστεοφυλάκιο, ενώ ο δήμος Κέρκυρας προχώρησε επίσης και στη δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε δημοτικό κτήριο.

Σε εποχές που δοκιμάστηκε ο σέρβικος λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους, ενώ επισφράγισμα αυτού ήταν η αδελφοποίηση του δήμου Κέρκυρας με πόλεις της Σερβίας, όπως το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, η Τσαγέτινα και η Παλιλούλα.

Το νησί του Βίδο που βρίσκεται το σέρβικο μαυσωλείο, πήρε το όνομα του από έναν από τους ιδιοκτήτες του νησιού τον Guido Malipieri, και παραφράστηκε από Guido σε Βίδο. Παλαιότερα ονόματα του νησιού ήταν "Πτυχιά", "Ηραιού Νήσος", "Aγιος Στέφανος" και "Νησί της Ειρήνης". Το νησί ,το οποίο είναι ακατοίκητο, βρίσκεται απέναντι από την πόλη, σε απόσταση 1200 μέτρων από το παλαιό λιμάνι, έχει έκταση 538 στρέμματα και αποτελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο, μια όαση αναλλοίωτης περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ήρθε στη δικαιοδοσία του δήμου Κέρκυρας τον Μάιο του 1985 και προστατεύεται με την μέριμνα του δήμου. Βόρεια του λιμανιού υπάρχει ένα συγκρότημα κτιρίων που έχουν επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται ως δημοτικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγή: Το Έθνος - http://bit.ly/1OX59TC

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
FacebookΑκολουθείστε μας στο TwitterYouTubeRSSGoogle+

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Greek News Agenda

Greek and Foreign Exports in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση