Εκδήλωση εγκαινίων αίθουσας διδασκαλίας Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή της σημασίας της εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 25 Μαρτίου τα επίσημα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας πολυμέσων και διδασκαλίας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στην Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Η αίθουσα ανακαινίσθηκε και εξοπλίσθηκε πλήρως με χορηγία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας και της Πρεσβείας της Ελλάδος, ενώ η Ελληνοαμερικανική Ένωση δώρισε διαδραστικό πίνακα που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της διαδικασίας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Στην εκδήλωση παράδοσης της αίθουσας στις πανεπιστημιακές αρχές παρέστησαν η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία, κ. Δημοσθένης Στωίδης, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Βέσνα Φίλα, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, η Κοσμήτωρ της Φιλολογικής σχολής, καθηγήτρια δρ. Αλεξάνδρα Βράνες, η Αναπληρώτρια Καθ. δρ. Μιλένα Γιοβάνοβιτς, επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, διδάσκοντες, συνεργάτες και φοιτητές του Τμήματος, καθώς και άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Πρέσβης κ. Στωίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός αρωγός του έργου του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Ειδικότερα, ο κ. Στωίδης επεσήμανε ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε τόσο οικονομικώς, όσο και με τη διάθεση εκπαιδευτικού προσωπικού, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας». Ο Έλληνας Πρέσβης συμπλήρωσε ότι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τα ιδιαιτέρως φιλικά αισθήματα μεταξύ των δύο λαών βοηθούν κατά πολύ το έργο αυτό. Εκφράζοντας, εξάλλου, την μεγάλη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία για την καθοριστική συνδρομή του, ο κ. Στωίδης υπογράμμισε ότι σε δύσκολους καιρούς η συνένωση δυνάμεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού φορέα αποδίδει καρπούς.
Τέλος, ο Πρέσβης κ. Στωίδης παρέδωσε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος όλους τους τόμους του κλασσικού έργου «Ιστορία του ελληνικού έθνους» του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, ευγενική προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννιτσών «Μέγας Αλέξανδρος».
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, κ. Φίλιππος Καραμανώλης, δίνοντας έμφαση στην παρουσία και στην κοινωνική συνεισφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία. Ο κ. Καραμανώλης επεσήμανε ότι η εκπαίδευση κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα δράσεων του Συνδέσμου στον χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ προσδιόρισε τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας ως μια από τις βασικές αποστολές του Συνδέσμου, καθώς συμβάλει έμμεσα στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χορωδία Φιλοσοφικής σχολής ερμήνευσε ελληνικά τραγούδια, ενώ φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου ιδρύθηκε το 1995 και μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τους κόλπους του περί τους 350 σπουδαστές.
Xρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία
Tμήμα Νεοελληνικών Σπουδών