Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025
greek serbian
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι arrow Νέα arrow Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, στην 100η Επέτειο από την έλευση και φιλοξενία στην Κέρκυρα Σέρβων στρατιωτών και πολιτών στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, στην 100η Επέτειο από την έλευση και φιλοξενία στην Κέρκυρα Σέρβων στρατιωτών και πολιτών στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς σας καλωσορίζω, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στη φιλόξενη Κέρκυρα.

Οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνδέονται με ένα ηρωικό κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο μας θυμίζει τους κοινούς μας αγώνες και είναι, συνάμα, ενδεικτικό για το βάθος των παραδοσιακών δεσμών που συνδέουν τις χώρες και τους λαούς μας.

Η κατάρρευση της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την ένταση του ανταγωνισμού των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων που αναζητούσαν νέα ερείσματα στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής.

Οι λαοί των Βαλκανίων δοκιμάστηκαν σκληρά στους δύο πολέμους που τους έφεραν αντιμέτωπους μεταξύ των δύο συνασπισμών, των Κεντρικών Δυνάμεων και της Συνεννόησης (Entente).

Με τη στάση της, μετά την επίθεση της τότε Αυστροουγγαρίας κατά της Σερβίας, η χώρα μας κατέδειξε ότι η ελληνοσερβική φιλία παρέμενε αρραγής. Τούτο αποδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη μεγάλη έξοδο λαού και στρατού που ξεπερνούσαν τις 150 χιλιάδες στο «Νησί της Σωτηρίας», όπως οι ίδιοι οι Σέρβοι ονόμασαν το νησί της Κέρκυρας, όπου κατέφυγαν μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας.

Στην πορεία εκείνη πάνω από 240 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και τον δριμύ χειμώνα κι άλλοι πολλοί καθημερινά μετά την άφιξή τους στο νησί από τις κακουχίες.

Ο τοπικός πληθυσμός της χώρας μας, όμως, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε ρουχισμό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, με αποτέλεσμα μία θεαματική, πράγματι, ανάρρωση του σερβικού στρατού και των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων.

Η τρίμηνη παραμονή του στρατού και η τριετής παρουσία της σερβικής κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Bella Venezia και του Κοινοβουλίου της στην Κέρκυρα που συνεδρίαζε στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού με απόφαση των τοπικών αρχών, ο εκκλησιασμός των Σέρβων στις εκκλησίες του Αρχάγγελου Γαβριήλ, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου που τους παρεχώρησε η Μητρόπολη, η ίδρυση δημοτικού σχολείου με 290 Σέρβους μαθητές και προγυμνασίου με 120 μαθητές, οι αθλητικοί σύλλογοι, ακόμα και τα σερβικά παντοπωλεία, μανάβικα και καφενεία, μαρτυρούν την εγκαρδιότητα με την οποία αγκάλιασαν οι Έλληνες τους Σέρβους ομοδόξους τους.

Σήμερα, το Σερβικό Σπίτι στο κέντρο της Κέρκυρας και το μουσείο που φιλοξενεί δεκάδες φωτογραφικά και άλλα εκθέματα της σερβικής παρουσίας στο νησί, στέκει αδιαφιλονίκητος μάρτυρας μιας εποχής που αποδεικνύει το ιστορικό βάθος της ελληνοσερβικής φιλίας αλλά και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής (που επαναλαμβάνεται σήμερα στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές στη χώρα μας).

Κύριε Πρόεδρε,

Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εξαιρετικές, θεμελιωμένες στους μακρόχρονους δεσμούς μας, το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας μας -τόσο διμερώς, όσο και σε επίπεδο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών- καθώς και στην κοινή Ορθόδοξη παράδοσή μας.

Η Ελλάδα διατηρώντας πάντοτε τον εποικοδομητικό της ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων υποστηρίζει, με συνέπεια και σταθερότητα, την ανάπτυξη της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, πάνω στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα παραμένει μακροχρόνιος και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, καθώς είναι πεποίθησή μας ότι αποτελεί παράγοντα στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Στη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύει το διεθνές σύστημα, η κοινή μας δέσμευση να αποτελέσουν η Ελλάδα και η Σερβία υπερασπιστές της συνεννόησης, της ανεκτικότητας και της ειρήνης περιφερειακά, αλλά και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, θεωρώ ότι συνιστά την πλέον έμπρακτη τιμή προς τους αγώνες των προγόνων μας.

Σας ευχαριστώ.

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
FacebookΑκολουθείστε μας στο TwitterYouTubeRSSGoogle+

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Greek News Agenda

Greek and Foreign Exports in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση