Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και Υπουργού Εξωτερικών κ. Eυάγγελου Βενιζέλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TANJUG δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, στη συντάκτη Αλεξάνδρα Ντομπροσάβλιεβιτς. Ακολουθεί το δημοσιευθέν κείμενο της συνέντευξης:
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επικεφαλής της Διπλωματίας της Ελλάδος, Προεδρεύουσας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα, ότι αφικνείται στο Βελιγράδι ώστε να μεταφέρει μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης για την περαιτέρω ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
«Ταυτόχρονα, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, έρχομαι για να επιβεβαιώσω εκ νέου τις άριστες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις χώρες μας εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξη στο TANJUG ενόψει της επίσκεψής του.
Ο κ. Βενιζέλος, όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μεταβαίνει απόψε στο Βελιγράδι, όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.
Ο Έλληνας Υπουργός, δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Σέρβους αξιωματούχους θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα η οποία ανέκαθεν στήριζε σθεναρά τη διεύρυνση της ΕΕ, της οποίας προεδρεύει για πέμπτη φορά, παραμένει ισχυρά προσηλωμένη στο όραμα της Ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά για την υλοποίηση της στρατηγικής της διεύρυνσης.
«Ως διαχρονικός και ισχυρός αρωγός της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας και ως Προεδρεύουσα (σ.σ. χώρα) του Συμβουλίου της ΕΕ, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη πρόοδο και τα σημαντικά επιτεύγματα της Σερβίας στην πορεία της προς την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Εκτίμησε δε, ότι η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Σερβίας στις 21 Ιανουαρίου, απετέλεσε πολύ σημαντική και ιστορική στιγμή για τη Σερβία, για την Ελληνική Προεδρία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
«Προσβλέπουμε στη σταθερή πρόοδο αυτών των διαπραγματεύσεων και σε ό,τι μας αφορά σκοπεύουμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις επιδιώξεις της Σερβίας για την ένταξή της, την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ – Σερβίας και την ενδυνάμωση των αρχών και αξιών της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στο Κόσοβο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή αποτελεί μια ισχυρή ώθηση στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
«Η Ελλάδα εξαίρει την πολιτική ηγεσία της Σερβίας για το θάρρος που επέδειξε στο διάλογο με το Κόσοβο, στον οποίο έχουν επιτευχθεί πολλά, αν και παραμένουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν», δήλωσε.
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει το κεφάλαιο 35 του Διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο αφορά στη ολοκληρωμένη εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η στάση της ΕΕ για το Κόσοβο είναι σαφής.
«Εμείς γενικά, πιστεύουμε ότι αυτής της φύσεως τα ζητήματα, πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική, και ειδικά οι τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας υπό την ΕΕ, αποτελούν ζωτικής σημασίας πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη, κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος, επεσήμανε ότι η στάση της Ελλάδος είναι ευρέως γνωστή: το Κόσοβο, από κοινού με την υπόλοιπη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και η Αθήνα στηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση αυτής της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Η Ελλάδα, είναι μία εκ των πέντε χωρών μελών της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι άριστες, και ότι αντικατοπτρίζουν τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς.
«Οι πολιτικές σχέσεις μας είναι εξαιρετικές όπως έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων με την ισχυρή στήριξη που η Ελλάδα ανέκαθεν παρείχε στις ευρωπαϊκές βλέψεις της Σερβίας», δήλωσε.
Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι πολύ στενά συνδεδεμένες και στον οικονομικό τομέα - η παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στη Σερβία είναι σημαντική από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με την Ελλάδα, παρά την εσωτερική οικονομική κρίση, να αποτελεί τον τρίτο σε μέγεθος επενδυτή στη Σερβία.
«Από την άλλη πλευρά, χαιρετίζουμε τις προτιμήσεις των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν σημαντική ενίσχυση κυρίως για την οικονομία του στο βόρειο τμήμα της χώρας μας, όπως και για την εμπέδωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο μας λαών», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Επεσήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε διαφορετικά επίπεδα και διεμήνυσε ότι η Αθήνα σκοπεύει να εργασθεί στενά προς το σκοπό αυτό.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη διαιρεμένη Κύπρο, μετά την επανεκκίνηση των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα μεταξύ εκπροσώπων των κοινοτήτων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Αθήνα θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να επιτευχθεί, μέσω διαλόγου συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Δεν ήθελε να προβεί σε εικασίες για το πότε θα μπορούσε νε επιτευχθεί η συμφωνία, δηλώνοντας ότι οι τεχνητές προθεσμίες και η διαμεσολάβηση στο παρελθόν δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε λύση.
«Ας δώσουμε στις δύο πλευρές επαρκή χρόνο να διαπραγματευτούν συμφωνημένη λύση, η οποία θα πρέπει να βασίζεται και να συνάδει με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και με την ιδιότητα μέλους της Κύπρου στην ΕΕ, και θα πρέπει να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και της κατάστασης στο Κόσοβο, ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας απάντησε: «Μιλάμε για δύο διαφορετικά ζητήματα σε δύο ξεχωριστές ευαίσθητες γειτονιές».
Ο κ. Βενιζέλος, έρχεται στη Σερβία στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί και την Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, την Πρίστινα, τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ανέλαβε την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ, και σ’ αυτή τη θέση θα τη διαδεχθεί η Ιταλία από την 1η Ιουλίου.
Διαβάστε τη συνέντευξη στα σερβικά: http://www.tanjug.rs/novosti/117477/venizelos--dolazim-u-beograd-s-porukom-podrske.htm