Συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο σερβικό Πρακτορείο FONET (4.7.2014)
Συνέντευξη με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Οικονομίδη, μεταδίδει σήμερα το σερβικό πρακτορείο Fonet. – Το σχετικό τηλεγράφημα φέρει τον τίτλο «Μια σχεδόν τέλεια Προεδρία», καθώς η συνέντευξη, στον αρχισυντάκτη του πρακτορείου, Ζόραν Σέκουλιτς, δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Η Σερβία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020, εάν εργασθεί ειλικρινά και με πρωτοβουλία για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fonet ο Έλληνας Πρέσβης στη Σερβία Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο οποίος θεωρεί ότι η πολύ καλή Ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα ήταν τέλεια εάν για το Βελιγράδι είχε ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ. -- Νομίζω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό η Σερβία να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της μέχρι το 2018 και να γίνει μέλος της ΕΕ το 2020, εάν εργαστεί ειλικρινά και με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, η 21η Ιανουαρίου ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς η Σερβία πραγματοποιώντας την 1η Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ άνοιξε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. -- Αυτό ήταν ένα πρώτο καλό βήμα για τη Σερβία, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, όμως η Ελλάδα, ως Προεδρία, προσέβλεπε και σε άνοιγμα, μέχρι το τέλος της Προεδρίας της, κάποιων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, μεταξύ των οποίων και το 32, για τον δημοσιονομικό έλεγχο. Αυτό δεν συνέβη και είναι λίγο απογοητευτικό, όμως, από την άλλη πλευρά, έχουμε ήδη εκθέσεις για το screening 18 κεφαλαίων, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία, ενώ τώρα εκπονούνται σχέδια δράσης για τα κεφάλαια αυτά, τονίζει ο κ. Οικονομίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον μικρότερο προϋπολογισμό στην ιστορία, ήταν μια μεγάλη επιτυχία, καθώς ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, εκτίμησε ο κ. Οικονομίδης τονίζοντας ότι πολλή δουλειά βρίσκεται ενώπιον των Ιταλών συναδέλφων του, οι οποίοι ανέλαβαν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. -- Αυτή είναι μια μεταβατική φάση, έχουμε νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Martin Schulz ως Πρόεδρο. Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για τον διάδοχο της Ύπατης Εκπροσώπου Catherine Ashton. Η Ιταλική Προεδρία θα έχει πολλή δουλειά μπροστά της, εκτιμά ο κ. Οικονομίδης. Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ θα ακολουθήσει την πορεία της, κάθε επιμέρους χώρα θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές, αλλά το ζήτημα αυτό δεν θα είναι το πιο σημαντικό στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια, θεωρεί ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας και τη θέση της Σερβίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ. Οικονομίδης δηλώνει ότι η Σερβία με της στάση της για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εκφράζει τη θέση της Ένωσης. -- Φυσικά, υπάρχει και το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. Η ΕΕ προσδοκά ότι κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα θα προσαρμόζεται σταδιακά στις θέσεις της Ένωσης. Αυτό δεν πρέπει να γίνει άμεσα, στο τέλος της διαδρομής όμως αναμένεται να συμβεί, σημειώνει ο κ. Οικονομίδης. Τώρα υπάρχει χρόνος για να δούμε πώς η στάση της Σερβίας θα εξελιχθεί, δηλώνει ο Έλληνας Πρέσβης, ο οποίος δεν θεωρεί ότι αυτήν τη στιγμή, από την άποψη της ΕΕ, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση της Σερβίας έλαβε στις εκλογές σαφή εντολή και θα πρέπει να εργασθεί όπως δεσμεύθηκε. Η Κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και πως οι ίδιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών βλέψεων της Σερβίας, τονίζει ο κ. Οικονομίδης και προσθέτει: Θα πρέπει να δούμε εάν θα πραγματοποιήσουν όσα δεσμεύθηκαν να κάνουν, ειδικότερα όσον αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ. Αυτά είναι τα ζητήματα που αναμένεται να λύσει η Σερβία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν, καθώς είναι νωρίς ακόμα, μέχρι το φθινόπωρο όμως θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, εκτιμά ο κ. Οικονομίδης.
Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της Σερβίας και τον κίνδυνο ‘ελληνικού σεναρίου’, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι αυτό το σενάριο είναι πολύ κακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία δεν θα περάσει κάτι αντίστοιχο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κατάσταση στις δύο χώρες δεν μπορεί να συγκριθεί, μολονότι (στη Σερβία) υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν.
Ο Ελληνας Πρέσβης επισημαίνει ότι η υιοθέτηση νέων νόμων για τα ΜΜΕ αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι νόμοι αυτοί να βρεθούν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό. -- Είναι σημαντικό για την εικόνα της Σερβίας, τονίζει ο κ. Οικονομίδης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δίνει μεγάλη προσοχή σ’ αυτό το ζήτημα και πως ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Michael Davenport, δίνει μεγάλη έμφαση στο ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί σύντομα, διαμηνύει ο κ. Οικονομίδης.
Ο Πρέσβης κ. Οικονομίδης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και ότι εμμένει στη θέση της, αλλά θεωρεί ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας πρέπει να συνεχιστεί και να εφαρμοσθούν όλα αυτά στα οποία δεσμεύθηκαν οι δύο πλευρές με τη Συμφωνία των Βρυξελλών. -- Αυτήν τη στιγμή, εξαιτίας των κοσοβαρικών εκλογών, τα πράγματα έχουν επιβραδυνθεί, εφόσον όμως συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία αυτή, διότι αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, τονίζει ο κ. Οικονομίδης.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διένεξη Αθήνας- Σκοπίων αναφορικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, ο κ. Οικονομίδης απάντησε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αν και βρίσκονται σε στασιμότητα. -- Εφόσον τα Σκόπια εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι διαπραγματεύσεις και πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να δούμε πώς προχωράει αυτό το θέμα, διευκρίνισε ο κ. Οικονομίδης.
Τις διμερείς σχέσεις Σερβίας και Ελλάδας ο Πρέσβης κ. Οικονομίδης τις εκτίμησε ως φιλικές και πολύ καλές, χωρίς ανοιχτά ζητήματα. -- Απόδειξη των καλών σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί και η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, παρά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σχολιάζει ο κ. Οικονομίδης, προσθέτοντας ότι στη Σερβία δραστηριοποιούνται τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και πολλές εταιρείες.
Η Σερβία αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τις ξένες επενδύσεις, παρόλο που θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ‘φιλική’ για τις επενδύσεις, κάτι που άλλωστε λέει και η Κυβέρνηση της Σερβίας, σημειώνει ο Έλληνας Πρέσβης, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών για τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές και τη γεωργία.
Τέλος, ο κ. Οικονομίδης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα συμμετείχε εξαρχής στη συγκέντρωση βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας, υπενθυμίζοντας τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης ύψους 200.000 ευρώ, τις δωρεές ελληνικών εταιρειών και την προσωπική δωρεά των εργαζομένων στην Ελληνική Πρεσβεία. Επιπλέον, βοήθεια συγκέντρωσαν πολλές ΜΚΟ στην Ελλάδα, όπως και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Εκκλησία της Ελλάδας, αναφέρει ο κ. Οικονομίδης, τονίζοντας τέλος ότι η Αθήνα διέθεσε από την αρχή ομάδα 25 διασωστών σε ετοιμότητα να μεταβούν ανά πάσα στιγμή στη Σερβία για να βοηθήσουν.»