Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025
greek serbian
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι arrow Νέα arrow Συνέντευξη του Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο περιοδικό Bizlife

Συνέντευξη του Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο περιοδικό Bizlife

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Το διεθνές εμπόριο μπορεί να αποτελέσει ιδανικό μέσο για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και για την είσοδο Ελλάδας και Σερβίας στην οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σερβία, κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο τρέχον ηλεκτρονικό και έντυπο τεύχος του οικονομικού περιοδικού Bizlife στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Σερβίας χαρακτηρίζονται ως εγκάρδιες και φιλικές. Κατά τη γνώμη σας, τι συνέβαλε περισσότερο στις άριστες σχέσεις των δύο κρατών;


Η Ελλάδα και Σερβία καλλιεργούν εξαιρετικές σχέσεις όχι μόνο σε επίσημο επίπεδο αλλά και από την άποψη των κοινών ιστορικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών. Η οικειότητα αυτή αντικατοπτρίζεται σε όλους τους τομείς της διμερούς συνεργασίας και αναβαθμίζεται επιπρόσθετα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελληνική Δημοκρατία στηρίζει πλήρως. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία, καθώς συγκαταλέγεται στους τρεις πρώτους, ενώ ξεχωρίζω ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο φιλοξενεί πάνω από 800.000 Σέρβους τουρίστες και εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για την ευρεία διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Σερβία, χάρη σε υποτροφίες και ακαδημαϊκές δωρεές.

Θεωρείτε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;

Η Ελλάδα είναι μία εκ των 5 χωρών-μελών της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει κοσοβαρική ανεξαρτησία, ενώ, ταυτόχρονα, στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, όπως ήδη ξέρετε υπάρχουν θεμελιώδεις διαδικασίες και κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να αναλάβει την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων.  Ήδη δήλωσα στο παρελθόν και θα το επαναλάβω, θεωρώ πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πώς κρίνετε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών;

Οι ελληνο-σερβικές οικονομικές σχέσεις είναι άριστες. Οι Έλληνες επιχειρηματίες αναγνώρισαν τις  δυνατότητες της σερβικής αγοράς και είναι παρόντες και ενεργοί στη Σερβία εδώ και 20 χρόνια. Σήμερα, περίπου 200 εταιρείες ελληνικού κεφαλαίου είναι παρούσες στη Σερβία, με επενδεδυμένο συνολικά κεφάλαιο ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ. -- Δυστυχώς, το επίπεδο των σχέσεών μας, εν γένει, δεν αντικατοπτρίζεται στις εμπορικές συναλλαγές. Ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το εμπόριο μπορεί να αποτελέσει ιδανικό τρόπο για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη.

Σε ποιο βαθμό, κατά τη γνώμη σας, η οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες παρουσιάζει ομοιότητες;


Από τη μία πλευρά, και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις μιας ευρύτερης οικονομικής κρίσης και ύφεσης, από την άλλη, όμως, η οικονομική τους κατάσταση είναι αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικών πολιτικών και ιστορικών παραγόντων, ενώ η συμμετοχή στην ευρωζώνη διαφοροποιεί απολύτως την περίπτωση της Ελλάδας. Οι εταίροι μας στην  ΕΕ θα είναι οι βασικοί μας σύμμαχοι στην τρέχουσα διαδικασία αντιμετώπισης του βάρους της οικονομικής κρίσης, στηρίζοντας την πορεία μας προς την οικονομική εξυγίανση. Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση. Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αντιμετωπίζοντας μείωση της ζήτησης από παραδοσιακούς εταίρους. Ταυτόχρονα, η οικονομική μετάβαση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σερβική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η στήριξη του ΔΝΤ, μέσω της προληπτικής συμφωνίας, συνιστά ασπίδα στις πιέσεις της ύφεσης και καθιστά τη Σερβία πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Βεβαίως, η Σερβία, όπως και η Ελλάδα, πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με στόχο την προσαρμογή της οικονομικής και διοικητικής δομής στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Πώς θα σχολιάζατε τις συζητήσεις για την πολιτική μέτρων λιτότητας που πυροδότησε στη Σερβία η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι η Σερβία πρέπει να ακολουθήσει κάποια άλλη πορεία;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και όλοι ελπίζουμε ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα, ώστε η ελληνική οικονομία να ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης. Η απόφαση για την εφαρμογή συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Κυβέρνηση και τον λαό της Σερβίας.

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
FacebookΑκολουθείστε μας στο TwitterYouTubeRSSGoogle+

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Greek News Agenda

Greek and Foreign Exports in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση