Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
greek serbian
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι arrow Νέα arrow Συνέντευξη του Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο Πρακτορείο Tanjug

Συνέντευξη του Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο Πρακτορείο Tanjug

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στο Πρακτορείο Tanjug

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug τόνισε σήμερα ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ισχυρού ρεύματος μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και ότι κάθε λύση που θα υιοθετήσει η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, όπως αναφέρει το προοίμιο της συνέντευξης». – Ακολουθεί κατά λέξη απόδοση του κειμένου που περιλαμβάνει το σχετικό τηλεγράφημα του Tanjug:

«Οποιαδήποτε πρόταση γίνει αποδεκτή μέσω των αρμοδίων οργάνων εκ μέρους του συνόλου των χ-μ της ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να προσεγγίζει αυτό το ζήτημα σε πνεύμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, κατανόησης και συνεργασίας: των αξιών που αποτελούν συστατικά του ευρωπαϊκού ιδεώδους», δήλωσε ο Έλληνας Πρέσβης κληθείς να σχολιάσει πρόταση της Ουγγαρίας για ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε, «πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η μεταναστευτική - προσφυγική κρίση αποτελεί πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα καθώς και μια διεθνή ανθρωπιστική κρίση».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Σερβία, όπως και η Ελλάδα, κάνει απολύτως το καλύτερο που μπορεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, αναζητώντας διαρκώς τρόπους να κάνει περισσότερα. Στην προσπάθεια αυτή καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη», πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σερβικής Κυβέρνησης που, όπως τόνισε, «κάνει τα πάντα για να αμβλύνει την προσφυγική κρίση»: «Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ τη Σερβία για την πολύ επιτυχημένη διαχείριση της μεταναστευτικής - προσφυγικής ροής μέσα από τη χώρα. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές και έχει επισημανθεί στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε.

«Η διεθνής κοινότητα», όπως προσέθεσε, «διαπίστωσε όχι μόνο την άρτια λειτουργία του σερβικού κρατικού μηχανισμού υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και τη ζεστασιά και ανθρωπιά των Σέρβων πολιτών που προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν την κατάσταση». «Η λύση», όπως επανέλαβε, «βρίσκεται στη συνολική και συλλογική δράση. Ελλάδα και Σερβία μπορούμε να καταστούμε βασικοί πυλώνες υλοποίησης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις πρόσφατες προτάσεις της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μηχανισμό μόνιμης μετεγκατάστασης και την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. «Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία, βασική χώρα από όπου περνάει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη», επεσήμανε ο Ελληνας διπλωμάτης.

«Επίσης θεωρούμε ότι μια καλά προετοιμασμένη υψηλού επιπέδου διάσκεψη για τις διαδρομές των δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ροές προς τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.

«Το ισχυρό μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από τα ανατολικά σύνορά της έχει πλέον ανέλθει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αυτών εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Η Ελληνική Ακτοφυλακή δίνει καθημερινά υπεράνθρωπο αγώνα για τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Πρέσβης και πρόσθεσε: «Από τις αρχές του έτους, 260.000 άτομα έχουν φτάσει στην Ελλάδα, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 75% αυτών είναι πρόσφυγες. Συγκριτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός αυτός το 2014 και το 2013 ήταν 77.000 και 43.000 άτομα αντίστοιχα, ενώ σε ορισμένα νησιά η αύξηση φτάνει φέτος το 1000%».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα Πρέσβη, «τα κέντρα πρώτης υποδοχής και οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια καταγραφής των προσφύγων και ενημέρωσής τους για τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος ασύλου, ενώ συγκλονισμένη η κοινή γνώμη προσπαθεί να ελαφρύνει το δράμα αυτών των ανθρώπων».

«Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς η Ελλάδα προωθεί παράλληλα τη σύσταση ενός “hotspot” που θα στεγάζεται στο λιμάνι του Πειραιά, για την αποτελεσματικότερη καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών. Χωρίς όμως ένα βιώσιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, τα “hotspots” αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα», σημειώνει επίσης ο κ. Οκονομίδης, προσθέτοντας ότι: «Πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί πως στην Ελλάδα υποβάλλεται χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου σε σχέση με άλλα κράτη ΕΕ καθώς οι μετανάστες προτιμούν συνεχίσουν σε χώρες ΕΕ όπου έχουν συγγενείς ή θεωρούν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες απασχόλησης».

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
FacebookΑκολουθείστε μας στο TwitterYouTubeRSSGoogle+

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Greek News Agenda

Greek and Foreign Exports in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση