Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία κ. Kωνσταντίνου Οικονομίδη στην εφημερίδα Danas (Βελιγράδι, 25.3.2015)
Η εφημερίδα Danas δημοσίευσε την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015 συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Με αφορμή την ελληνική εθνική γιορτή, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Πρέσβης της Ελλάδας, μιλάει στην Danas», αναφέρει ο υπέρτιτλος του δημοσιεύματος που υπογράφει η Μαρίγια Στογιάνοβιτς, ενώ ο τίτλος επισημαίνει τη δήλωση - απάντηση του κ. Οικονομίδη στο ερώτημα της εφημερίδας εάν «η νέα Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να μεταβάλει τη στάση της έναντι της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου». – «Όπως καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει την αυτό-ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και παραμένουμε στη θέση αυτή», αναφέρει ο Πρέσβης Οικονομίδης.
«Οι διμερείς σχέσεις Ελληνικής Δημοκρατίας και Δημοκρατίας της Σερβίας βασίζονται σε ισχυρά θεμέλια που σφυρηλατήθηκαν στο πλαίσιο κοινών ιστορικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών, πριν από αιώνες. Οι στενές και εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας υφίσταντο πριν ακόμη από το άνοιγμα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι, το 1880. Εκτός από τον Ρήγα Φεραίο, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος στα Βαλκάνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τις στενές επαφές που είχαν οι ηγέτες της Φιλικής Εταιρίας με τον Καρατζόρτζεβιτς και τον Μίλος Ομπρένοβιτς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο αδελφικές χώρες αγωνίστηκαν μαζί όχι μόνο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, το 1912 και το 1913», δηλώνει στην Danas o Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, αναφέρει το προοίμιο της συνέντευξης. «Ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι στη σύγχρονη εποχή σημειώνεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των δεσμών που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών: ‘Η παρουσία των Ελλήνων επενδυτών ήδη από τα δύσκολα χρόνια του οικονομικού αποκλεισμού στη δεκαετία του 1990, η στενή πολιτική και οικονομική διμερής συνεργασία, ο πρωτοφανής αριθμός Σέρβων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, αποτελούν μερικούς μόνο από τους σαφείς δείκτες των ειδικών αυτών σχέσεων. Οι στενές μας σχέσεις θα ενισχυθούν επιπρόσθετα μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, την οποία στηρίζουμε πλήρως’, επισημαίνει ο Έλληνας Πρέσβης.
Κύριε Πρέσβη, ποια είναι η σημασία της ελληνικής εθνικής εορτής;
Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί το σπουδαιότερο ορόσημο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Η ημερομηνία αυτή συμβολίζει την έναρξη της εξέγερσης του ελληνικού έθνους για να αποτινάξει τον μακραίωνα τουρκικό ζυγό. Δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια για τον σκοπό αυτό στην ιστορία μας, ήταν όμως η πρώτη οργανωμένη ενέργεια μετά την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το 1814 στην Οδησσό, η οποία αποσκοπούσε σε συντονισμένη εξέγερση των Ελλήνων και των λοιπών υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία λαών. Η Επανάσταση λοιπόν αυτή, που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821, στέφθηκε με επιτυχία και έθεσε τα θεμέλια του νέου Ελληνικού Κράτους. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι στην Επανάσταση πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων και αρκετοί Σέρβοι.
Ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Σερβίας και την ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της Σερβικής Κυβέρνησης. Με βάση αυτό το δεδομένο, η ενσωμάτωση στην ΕΕ παραμένει βασικός στρατηγικός στόχος της Σερβίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόνοιες του διαπραγματευτικού πλαισίου μεταξύ Σερβίας και ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2013 με σαφήνεια υποδεικνύουν την υποχρέωση της Σερβίας να εναρμονίσει σταδιακά την εξωτερική πολιτική της με την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Αναμένετε τα πρώτα Κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ να ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2015;
Πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην πορεία της για την ενσωμάτωση στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας βούληση και αποφασιστικότητα να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πληρωθούν τα ενταξιακά κριτήρια και να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι προσπάθειες της Σερβίας στέφθηκαν με επιτυχία που σηματοδοτήθηκε με την επίσημη έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο 2014, κατά την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Έκτοτε, η διαδικασία screening όσον αφορά την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα είναι πλέον η στιγμή να αποσταλεί ένα καθαρό, θετικό και ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης, τόσο στη Σερβική Κυβέρνηση όσο και στους πολίτες της Σερβίας, ότι η ενταξιακή πορεία βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το άνοιγμα των πρώτων ενταξιακών Κεφαλαίων Σερβίας-ΕΕ το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το απαραίτητο momentum επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και διατήρησης σταθερού ρυθμού στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας.»
Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι κρίσιμοι για τις Σερβικές Αρχές στόχοι αυτόν τον χρόνο όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
Σύμφωνα με τη λεγόμενη νέα προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι Σερβικές Αρχές θα πρέπει, σε αυτή την πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα θεμελιώδη ζητήματα, δηλαδή την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα πεδία της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου καθώς και της υιοθέτησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και των δομικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σερβική Κυβέρνηση να συνεχίσει την εποικοδομητική δέσμευσή της στη συνεχιζόμενη διαδικασία του Διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα.
Πηγή: http://bit.ly/1CRkqzQ