Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία στην εφημερίδα BLIC
Στην έκδοση του Σαββάτου, 29 Νοεμβρίου, η εφημερίδα Blic δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στον συντάκτη της εφημερίδας κ. Νέμανια Βλάτσο. – Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
«’Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία με κάθε δυνατό τρόπο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο, ώστε το Βελιγράδι να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», δηλώνει στη συνέντευξή του στην Blic ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης. -- Στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αθήνα ανέλαβε τον τομέα της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και το ζήτημα των λαθρομεταναστών, τόσο πολιτών από τη Σερβία που επιχειρούν να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη όσο και των μεταναστών από την Ασία και την Αφρική οι οποίοι, μέσω της Σερβίας, προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια χ-μ της ΕΕ. Ο κ. Οικονομίδης διευκρινίζει ότι η ανάδειξη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρώην υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, στη θέση του Επίτροπου που θα ηγηθεί του τομέα αυτού αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης: ‘Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο πρέπει με ορθό τρόπο να αντιμετωπισθεί στους κόλπους της ΕΕ. Τασσόμαστε υπέρ της εκπόνησης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης μεταναστατευτικής πολιτικής, βασισμένης στην αρχή της αλληλεγγύης, που θα διασφαλίσει δίκαιη κατανομή βάρους, αναλογικά με τις δυνατότητες και τις ικανότητες κάθε χώρας-μέλους’», δηλώνει ο Πρέσβης κ. Οικονομίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.
Πότε αναμένετε η Σερβία να ανοίξει το πρώτο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;
Η σημαντική πρόοδος της Σερβίας την τελευταία διετία εστέφθη με την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιανουάριο, στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Η διαδικασία screening συνεχίζεται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς για 22 Κεφάλαια, κάτι που από μόνο του αποτελεί μια σημαντική επιτυχία. Η πρόκληση τώρα είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το άνοιγμα του Κεφαλαίου 32, για τον δημοσιονομικό έλεγχο, μέχρι το τέλος του έτους, εξέλιξη που θα έστελνε σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα στη Σερβία ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι πρέπει να εντείνει περαιτέρω τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να αλλάξει τη στάση της έναντι της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου;
Η Ελλάδα είναι μια εκ των πέντε χωρών-μελών της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία και παραμένουμε στη στάση μας. Στηρίζουμε επίσης την τρέχουσα διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.
Κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ευχαριστημένες με το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σερβία; Μπορούμε να αναμένουμε κάποια νέα ελληνικά ονόματα στη σερβική αγορά;
Η Σερβία αποτελεί ενδιαφέροντα προορισμό για ξένες επιχειρήσεις, αν και υπάρχει πάντα περιθώριο προόδου ώστε να εξασφαλισθεί ‘φιλική’ ατμόσφαιρα σε πιθανούς επενδυτές. Είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει η Σερβική Κυβέρνηση και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία και οι ελληνικές επενδύσεις είναι παρούσες από το 1996. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο τραπεζικός, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, της γεωργίας κλπ. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας θα αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα των ξένων επενδύσεων και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν και πάλι θετικά, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στη Σερβία.
Ο Μάθιου Νίμιτς, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων για το ‘ζήτημα του ονόματος’, δεν παρουσίασε νέα πρόταση στις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, μολονότι υπήρξαν εικασίες ότι θα προτείνει το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή θα ήταν αποδεκτή;
Δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε εικασίες των ΜΜΕ που αφορούν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ‘ζήτημα της ονομασίας’. Σε ό,τι αφορά στη στάση μας, εμείς στηρίζουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘Μακεδονία’ και όχι πριν από τη λέξη ‘Δημοκρατία’, η χρήση του οποίου θα είναι έναντι όλων (erga omnes), για όλες τις χρήσεις, εσωτερικές και διεθνείς.