Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδος στην ημερήσια εφημερίδα PRAVDA
Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την παρούσα οικονομική κρίση;
Η έκτακτη οικονομική κρίση που τραυματίζει τη χώρα μας έχει τα χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης οικονομικής αστάθειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Θέτοντας κατά μέρος τον βομβαρδισμό κριτικής –μερικές φορές ήπιας και συχνά άδικης-- σε ό,τι αφορά στα διλήμματα της Ελλάδας, μπορούμε να διαπιστώσουμε αποτελέσματα, όπως τη σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος ή την ένεση 18 δισεκατομμυρίων Ευρώ για την διαδικασία αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία μας επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε μια σταθερή πορεία που ευνοεί την σταδιακή υπέρβαση της κρίσης. Σίγουρα αυτή η πορεία έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο εντός της ευρωζώνης, τηρώντας τους κανόνες, και με την αλληλεγγύη των εταίρων μας.
Ποιες κατηγορίες ανθρώπων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση;
Η παρούσα κρίση δεν έχει αφήσει ανέπαφο κανένα νοικοκυριό. Περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτών, αλλά με ένταση και συνέπειες που ποικίλλουν. Είναι αλήθεια ότι το πλήγμα είναι πιο δύσκολο για τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας να αντέξουν σε διαδοχικά μέτρα λιτότητας. Η αίφνης εκδηλωθείσα ανάγκη αναδιοργάνωσης ατομικών και οικογενειακών προγραμματισμών, προκάλεσε εμφανή ανησυχία, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμα και στην απελπισία. Αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, την ανθρώπινη φύση μας, για την μη ενθουσιώδη αποδοχή επώδυνων και δραστικών μέτρων. Ευτυχώς, εκτός από το επίσημο χειρισμό της κατάστασης, η κοινωνία μας έχει εκδηλώσει σε πολλές περιπτώσεις τη δύναμη να οργανωθεί και να στηρίξει, σε πνεύμα αλληλεγγύης, εκείνους που βρίσκονται ανάμεσά μας και έχουν άμεση και επείγουσα ανάγκη.
Πώς ζει ένας μέσος Έλληνας πολίτης;
Ο μέσος Έλληνας πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί με το νέο οικονομικό περιβάλλον. Προσαρμογή και αυτοσυγκράτηση είναι οι λέξεις που αρμόζουν. Βιώνουμε μια πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες δυσανάλογα μεγάλων οικονομικών συνεπειών, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο, στον οποίο σίγουρα πρέπει να λειτουργούμε ως έθνος, εντός της ευρωζώνης που έχει προκλήσεις, από κοινού με ισχυρούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ορθολογική και ρεαλιστική προσέγγιση του τρόπου ζωής μας.
Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ της παρούσας οικονομικής κατάστασης στη Σερβία και στην Ελλάδα;
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στη Σερβία δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Προφανώς παρακολουθώ τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας εξελίσσεται εντός της ευρωζώνης, επί ίσοις όροις με τους εταίρους της, με παράλληλη αναγνώριση της διαφορετικής δυναμικότητας εκάστου, όπου οι κατάλληλοι μηχανισμοί και τα εργαλεία θα καταστούν λειτουργικά με σκοπό την συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης.
Πώς ζείτε εσείς στη Σερβία;
Πέρασαν ήδη τριάμισι χρόνια από τότε που έφθασα για πρώτη φορά στη Σερβία προκειμένου να αναλάβω το υψηλό καθήκον και προνόμιο να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί επαγγελματικά έτυχα γενικά θετικών και ζεστών συναισθημάτων που οφείλονται στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Κοινωνικά, είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι έχω βιώσει πολύ φιλόξενη και φιλική ατμόσφαιρα και αίσθηση σε όλες τις επαφές και τις γνωριμίες μου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτήν την πολύτιμη εμπειρία που θα την φέρω μαζί μου, όταν η στιγμή της ολοκλήρωσης της θητεία μου γίνει οριστική.
Τουρισμός
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα να προετοιμάσουν ελκυστικές προσφορές και πακέτα για τους επισκέπτες μας, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών και το φιλόξενο πνεύμα. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που για μια ακόμη τουριστική περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Σέρβων πολιτών ως κορυφαία επιλογή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί από τις προσπάθειες δυσφήμησης της Ελλάδας και του λαού της. Ευτυχώς αυτό που μένει απρόσβλητο είναι ο λαμπερός ήλιος, το όμορφο τοπίο, η απαράμιλλη γαλάζια θάλασσά μας.