Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, με τίτλο «Κούρκουλας: δεν είναι μη ρεαλιστικό να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ σε 5 έως 6 χρόνια», δημοσίευσε στις 19 Ιανουαρίου συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Σερβίας και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ακολουθεί το δημοσιευθέν κείμενο:
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία έχει την διοικητική ικανότητα να διαπραγματευθεί για την ένταξή της στην ΕΕ γρήγορα και αποτελεσματικά, και ότι ο στόχος να επιτευχθεί αυτό σε μια περίοδο πέντε έως έξι χρόνων δεν είναι μη ρεαλιστικός.
«Τα διδάγματα από τη διαδικασία διεύρυνσης δείχνουν ότι δεν είναι μη-ρεαλιστικό να διανυθεί αυτή η διαδρομή σε πέντε ή έξι χρόνια. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι το πιο σημαντικό είναι η ένταξη να γίνει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία», δήλωσε για το πρακτορείο Tanjug ο κ. Κούρκουλας, την παραμονή της πρώτης ενταξιακής διάσκεψης, μεταξύ ΕΕ και Σερβίας.»
Παραδέχθηκε ότι η ένταξη στην ΕΕ γίνεται πιο απαιτητική όσο εμβαθύνει η ευρωπαϊκή εσωτερική ολοκλήρωση.
Μιλώντας για την επικείμενη πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ Σερβίας και ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, ο κ. Κούρκουλας επισημαίνει ότι είναι πάντα ξεχωριστή εξαιτίας της πολιτικής σημασίας και του συμβολισμού της.
Στη Διάσκεψη, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα παρουσιάσουν στη Σερβία το διαπραγματευτικό πλαίσιο με τις απαιτήσεις βάσει των οποίων θα προχωρήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης έως την ολοκλήρωσή της.
Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας (στη διαπραγμάτευση) είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών, ο οποίος κάνει την εναρκτήρια δήλωση, μετά την οποία ακολουθεί η προσφώνηση του Επίτροπου Διεύρυνσης. Στη Διάσκεψη, αναφέρει ο κ. Κούρκουλας, συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χωρών μελών με την δυνατότητα να λάβουν το λόγο εάν το επιθυμήσουν.
«Η υποψήφια προς ένταξη χώρα παρουσιάζει την διαπραγματευτική της θέση, και τέλος, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών απευθύνουν το λόγο», εξηγεί ο κ. Κούρκουλας.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα είναι ο Έλληνας αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπλήρωσε. Η Σερβία, θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη από τον Πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Μια από τις κυριότερες προκλήσεις για τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ θα είναι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα, και αναφορικά με το θέμα, ο κ. Κούρκουλας επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στοχεύουν ώστε η Σερβία να υιοθετήσει εξ ολοκλήρου το ευρωπαϊκό κεκτημένο (European acquis) και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή και ενδυνάμωσή του.
«Αυτό σημαίνει μια νέα προσέγγιση, όσον αφορά στα κεφάλαια που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου», δήλωσε ο κ. Κούρκουλας.
Ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για τη Διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή («Ατζέντα της Θεσσαλονίκης 2003»).
Στην ερώτηση εάν η Σερβία και τώρα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Αθήνας, ο Έλληνας υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις δηλώνει ότι: «η διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σε προχωρημένο στάδιο και νομίζω ότι δεν υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης νέων στρατηγικών αποφάσεων. Τώρα είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε τον οδικό χάρτη και να εφαρμόσετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Θα έλεγα ότι η ισχυρή στήριξη της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι περισσότερο από εμφανής», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να ενταχθούν στην ΕΕ όλες οι χώρες των Βαλκανίων όταν τα κριτήρια για το σκοπό αυτό εκπληρωθούν πλήρως.
«Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα οδηγήσει τις δύο χώρες στο ίδιο γεωπολιτικό και γεω-οικονομικό επίπεδο για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες», καταλήγει ο κ. Κούρκουλας.