Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στην εφημερίδα Danas
Το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ελλάδας-Σερβίας είναι μια ακόμα απόδειξη της βούλησης των δύο κρατών για ενίσχυση της συνεργασίας τους και των παλαιών δεσμών φιλίας που συνεχίζουν να μας ενώνουν, όπως και της θέλησης της χώρας μας να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Στο συγκεκριμένο εφαρμοστικό πρωτόκολλο, το οποίο βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε σήμερα, συμπεριλαμβάνονται κανόνες αναφορικά με τις αρμόδιες αρχές, τα σημεία διέλευσης των συνόρων, τους όρους μεταφοράς υπό συνοδεία, την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Το μήνυμα που στέλνουμε με την συμφωνία επανεισδοχής είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της στην αύξηση της εγκληματικότητας – δήλωσε στη Danas ο Νίκος Δένδιας, Έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τη σημερινή υπογραφή Πρωτόκολλου Επανεισδοχής με τη Σερβία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο Σέρβος Πρωθυπουργός Ivica Dacic είχε δηλώσει ότι η αστυνομία της Σερβίας θα βοηθήσει συναδέλφους της από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Έχει αυτό εφαρμοστεί;
Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της διακρατικής αστυνομικής συνεργασίας είναι καλοδεχούμενη, αλλά μέχρι στιγμής δεν παρουσιάσθηκε ανάγκη συνεργασίας στο επίπεδο στο οποίο αναφέρεστε. Η πρόθεση αυτή είχε εκδηλωθεί αναφορικά με την παραμονή Σέρβων υπηκόων στην ελληνική επικράτεια (κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Καβάλας) και των τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά τέτοιας έντασης, σοβαρότητας ή συχνότητας που να απαιτούν την ανάληψη δράσεων από κοινού με τις σερβικές αρχές. Άλλωστε, για να επιτευχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, καθοριστικός παράγοντας είναι να υφίσταται το στοιχείο της αμοιβαιότητας.
Έχετε πει ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνο για τους Έλληνες και την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός καταγγελιών, που ισχυρίζονται (σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ο ισχυρισμός) ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των Ελλήνων αστυνομικών για τη Χρυσή Αυγή. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Το αν κάποιος αστυνομικός έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και δεν δικαιούμαι να έχω λόγο, εάν αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο που δρα στην υπηρεσία του ή δεν παρανομεί, παρότι ο πολιτικός λόγος του συγκεκριμένου κόμματος προσωπικά μου είναι αποκρουστικός. Εάν όμως ένας αστυνομικός εμπλέκεται σε έκνομες πράξεις προκειμένου να εφαρμόσει τις αρχές της νεοναζιστικής ιδεολογίας, τότε αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων του με βάση όλα όσα προβλέπονται από το νόμο. Σε αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε σαφείς.
Στις αρχές της χρονιάς, 23 ΜΚΟ και ο Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση "ρητά να αποτρέψει αστυνομικούς από βίαιες πρακτικές με ρατσιστικό κίνητρο ", αναφερόμενοι σε 15 περιστατικά όπου έχουν συμβεί "παράνομες πράξεις". Νομίζετε ότι η αστυνομία είναι βίαιη με τους μετανάστες;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Οι κυρώσεις για όποιον παρανομεί είναι βαρύτατες, ενώ όσοι αστυνομικοί ενέχονται σε περιστατικά ρατσιστικής βίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόταξης στα πειθαρχικά συμβούλια. Οι Έλληνες αστυνομικοί όμως διαχειρίζονται δεκάδες χιλιάδες περιστατικά όλο τον χρόνο και δεν μπορεί να τους χαρακτηρίζει τι συνέβη σε 15 από αυτά. Όπως είναι άδικο μία ολόκληρη κοινωνία να χαρακτηρίζεται από ένα κόμμα το οποίο ακόμη και μετά την αύξηση των ποσοστών του παραμένει μειοψηφικό ρεύμα στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική, όπως έχουν διαπιστώσει οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες σας που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας. Εξυπακούεται ότι η Ελλάδα, όπως η Σερβία και κάθε άλλη χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα να ελέγχει η ίδια ποιος εισέρχεται και με ποιες προϋποθέσεις στην επικράτειά της. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα ο έλεγχος των συνόρων από την άσκηση μεμονωμένης βίας ή την αυτοδικία. Να υπενθυμίσω ότι εδώ και δέκα μήνες αναλάβαμε την πρωτοβουλία και την υλοποιήσαμε για σύσταση των Τμημάτων Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα οποία έχουν ήδη επιτελέσει έργο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.
Έχετε δηλώσει ότι το ελληνικό μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερο από το οικονομικό. Ακόμα το πιστεύετε αυτό;
Αυτό που έχω δηλώσει και επαναλαμβάνω είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομία, εξαρτώνται εν μέρει και από εμάς. Εάν δηλαδή κάνουμε αυτό που πρέπει και αν η Ευρώπη μας βοηθήσει, θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, όπως ήδη διαφαίνεται. Από την άλλη, η παράνομη μετανάστευση δεν έχει να κάνει με εμάς. Οι αιτίες τις παράνομης μετανάστευσης εκτείνονται πέρα από τα όρια τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε. Επιπλέον, η γεωγραφική μας θέση στην Ευρώπη επηρεάζει την ίδια την ουσία του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εντοπισθέντες και συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των συλλήψεων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Πόσοι μετανάστες ζουν στην Ελλάδα και πόσοι έρχονται, για παράδειγμα, κατά έτος;
Σαφής και μη επιδεχόμενος αμφισβήτησης αριθμός καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που για ευνόητους λόγους οι παράνομοι μετανάστες δεν εμφανίζονται για να καταγραφούν σε επίσημες στατιστικές. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 κάποιες εκτιμήσεις τους ανέβαζαν ακόμα και στο 1.000.000, δηλαδή στο 10% του νόμιμου πληθυσμού της χώρας. Για πρώτη φορά όμως πετύχαμε αναστροφή της κατάστασης. Στην είσοδο μη νόμιμων μεταναστών, καταγράφεται ότι το 2012 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 76.878 μη μόνιμοι μετανάστες παρουσιάζοντας μία μείωση 22,63% σε σχέση με το 2011. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση αναπτύσσει μία αποτελεσματική απάντηση με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα κεκτημένα της ΕΕ.