Τελετή Μνήμης Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πίροτ (20.9.2014)
Με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο της πόλης Πίροτ στη Νοτιοανατολική Σερβία, η ετήσια τελετή μνήμης για τους έλληνες πεσόντες στην περιοχή κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Νίσσης, κ. Γιόβαν, παρέστησαν και κατέθεσαν στέφανα ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Ναυσικά Κρούστη, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος του Πιροτ κ.κ. Αleksandar Ciric και Vladan Vasic, ο Δήμαρχος Νίσσης κ. Perisic, Στρατιωτικές αντιπροσωπίες από τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Σερβίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Τσεχίας, Τσεχίας, Ρουμανίας, Απόγονοι και Σύνδεσμοι πολεμιστών του Α' Παγκοσμίου πολέμου, εκπρόσωποι ελληνικής κοινότητας στη Σερβία και πλήθος κόσμου.
Η τελετή οργανώθηκε με τη μέριμνα του Ακολούθου Άμυνας, Συνταγματάρχη Αντώνιου Κωστάκη, ενώ τη σερβική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Miro Cavaljuga.
Κατά τη φετινή επετειακή εκδήλωση, ιδιαίτερη σημαντική υπήρξε η εκπροσώπηση ελληνικών φορέων και συλλόγων, μεταξύ των πολυπληθείς Αντιπροσωπείες του Δήμου Πατραίων, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Ερμόλαο Μασσαρά, του Σύνδεσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Γιαννιτσών "Μέγας Αλέξανδρος".
Σε δηλώσεις του προς τα σερβικά ΜΜΕ ο Πρέσβης κ. Οικονομίδης τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που συνδέουν τον ελληνικό και σερβικό λαό. Υπογράμμισε επίσης ότι τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας για τα οποία θυσιάστηκαν οι πεσόντες πρέπει να εμπνέουν τις σημερινές προσπάθειες των λαών μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και ευημερία, καθώς η ιστορία πρέπει να αποτελεί πηγή διδαγμάτων προκειμένου να αποφεύγονται λάθη που διεπράχθησαν στην περιοχή μας.
Συγκρατείται, τέλος, η απονομή βραβείου από τον σερβικό "Σύνδεσμο Διατήρησης Απελευθερωτικής Παράδοσης Σερβίας", σε μέλη της ελληνικής καταγωγής οικογενείας Σουρλαντζή, για την προσφορά τους στη φύλαξη και διατήρηση του ελληνικού στρατιωτικού μνημείου και την εν γένει συμβολή τους στην προώθηση της ελληνοσερβικής φιλίας.
Σημειώνεται ότι στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Πίροτ κείτονται 358 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της 3ης Μεραρχίας Πατρών που συμμετείχε στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Η 3η Μεραρχία Πατρών το φθινόπωρο του 1918 διείσδυσε μέχρι την πόλη Πίροτ και αναπτύχθηκε στα σύνορα της Σερβίας με τη Βουλγαρία με αποστολή να αποτρέψει ενδεχόμενη βουλγαρική αντεπίθεση. Οι κακουχίες και οι ασθένειες αποδεκάτισαν το ελληνικό στράτευμα και 358 στρατιώτες δεν έζησαν την επιστροφή τους στην πατρίδα.
Διαβάστε την ομιλία του κ. Πρέσβη εδώ