Χρήσιμες πληροφορίες για την Σερβία
1. ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ
Yφίσταται δυνατότητα εισόδου στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Σερβία μόνον με επίδειξη νέου τύπου αστυνομικής ταυτότητας (με λατινικούς χαρακτήρες) για βραχυπρόθεσμη παραμονή (μέχρι 90 ημέρες ανά εξάμηνο). Επισημαίνουμε ότι οι κάτοχοι υπηρεσιακών ταυτοτήτων (π.χ. στρατιωτικοί, Αστυνομικοί) δεν υπάγονται στην ως άνω κατηγορία.
Κατά την είσοδο στην Σερβία (καθώς και την έξοδο), οι αλλοδαποί υπήκοοι υποχρεούνται σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία να δηλώνουν το ποσό συναλλάγματος που φέρουν μαζί τους, εφόσον αυτό ξεπερνάει τις 10.000 Ευρώ. Σε περίπτωση μη δήλωσης, υφίσταται κίνδυνος κατάσχεσης του ποσού.
Σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία, οι αλλοδαποί υπηκόοι οι οποίοι φιλοξενούνται από φίλους ή συγγενείς στη Σερβία οφείλουν να παρουσιαστούν εντός 48 ωρών από την άφιξή τους στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να γίνει εγγραφή των στοιχείων τους. Θα πρέπει να συνοδεύονται από το άτομο που τους φιλοξενεί.
Από πλευράς μας, συνιστούμε όπως ο αρχηγός της εκάστοτε ταξιδιωτικής αποστολής (σχολικής εκδρομής, ομάδας τουριστών, αθλητών κτλ) φέρει ο ίδιος – καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στη Σερβία – το σύνολο των ταξιδιωτικών εγγράφων (π.χ. διαβατήρια ή αστυνομικές ταυτότητες). Συναφώς, κρίνεται σκόπιμη – για την περίπτωση απώλειας – η ύπαρξη φωτοαντιγράφων των εν λόγω εγγράφων.
Επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες) οφείλουν να μεριμνούν για την διατήρηση αυτών σε άριστη κατάσταση.
Η ύπαρξη τυχόν φθορών κλπ στα ως άνω έγγραφα δύναται να δημιουργήσει προσκόμματα στα σημεία εισόδου της Σερβίας.
2. ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Την 1η Απριλίου 2009, τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος σερβικός νόμος περί αλλοδαπών. Ο νέος αυτός νόμος αποτελούσε προϋπόθεση της ΕΕ για την συμπερίληψη της Σερβίας στον Λευκό Κατάλογο Schengen. Το Προξενικό Γραφείο εφιστά την προσοχή των Ελλήνων πολιτών, που είτε διαμένουν είτε επιθυμούν να εισέλθουν στην Σερβία, στα κάτωθι σημεία:
- Οι αλλοδαποί υπήκοοι οι οποίοι διαμένουν στην Σερβία οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση της προσωρινής άδειας διαμονής τους τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την λήξη της.
- Ειδικά καθόσον αφορά στους φοιτητές οι οποίοι δεν εργάζονται σημειώνεται ότι δεν υφίσταται δυνατότητα ανανέωσης της άδειας διαμονής μετά την παρέλευση διετίας από την λήξη του κανονικού κύκλου σπουδών.
3. ΟΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Η ελληνική άδεια οδήγησης (ροζ τρίπτυχο ή νέου τύπου) αναγνωρίζεται από τις σερβικές αρχές. Σε περίπτωση παράτασης της παραμονής στη Σερβία πέραν των 90 ημερών, θα πρέπει να εκδοθεί σερβική άδεια οδήγησης.
Σημειώνεται ότι ο νέος σερβικός νόμος περί οδικής κυκλοφορίας περιέχει αυστηρότερες ρυθμίσεις. Το Προξενικό Γραφείο εφιστά την προσοχή των Ελλήνων πολιτών στα εξής σημεία:
- θέσπιση βαθμών ποινής στους οδηγούς που δεν σέβονται τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας
- στους οδηγούς που θα συγκεντρώνουν 18 βαθμούς ποινής καθώς και στους οδηγούς που θα έχουν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα με σωματικές βλάβες άλλων ατόμων, θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης
- οι οδηγοί παραπέμπονται για παραβάσεις ακόμη και όταν αυτές αποδεικνύονται μόνον μέσω βιντεοκάμερας. Σε περίπτωση που στοιχειοθετείται συγκεκριμένη παράβαση και δεν είναι εφικτή η διαπίστωση της ταυτότητας του οδηγού θεσπίζεται ευθύνη του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου
- απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων κατά την οδήγηση
- μειώνεται το όριο ανοχής στην περιεκτικότητα του αίματος σε οινόπνευμα βάσει της οριακής τιμής των 0,30 mg/ml
- θεσπίζεται η υποχρέωση χρήσης αναμμένων φανών του οχήματος καθ’όλη τη διάρκεια της οδηγήσεως, ακόμη και κατά την διάρκεια της ημέρας
- το όριο ταχύτητας κινήσεως του οχήματος εντός κατοικημένης περιοχής μειώνεται στα 50 χλμ/ώρα
- απαγορεύεται η κατοχή και χρήση συσκευών με τις οποίες εντοπίζεται ή παρακωλύεται η λειτουργία ραδιοεντοπιστών
- θεσπίζεται η υποχρέωση κατοχής φωτοανακλαστικού γιλέκου στο όχημα
Με τον νέο Νόμο προβλέπονται πρόστιμα τα οποία μπορούν να φθάσουν τα 50.000 δηνάρια ενώ για ορισμένο είδος παραβάσεων επισύεται ποινή φυλάκισης. Τα πρόστιμα δεν θα εισπράττονται επί τόπου αλλά ο αστυνομικός υπάλληλος θα εγχειρίζει στον παραβάτη εντολή πληρωμής του προστίμου, η οποία δύναται να εκτελεστεί σε οιαδήποτε τράπεζα ή ταχυδρομείο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία (Σερβικό ΦΕΚ 5410 από 04/08/2010) «οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων δύναται να οδηγήσουν 9 ώρες κατ’ ανώτατο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι μετά από 4 ώρες και 30 λεπτά θα υπάρξει διάλειμμα διάρκειας σαρανταπέντε λεπτών». Στην πράξη, τα ανωτέρω εξακριβώνονται μέσω του ταχογράφου, τον οποίο υποχρεωτικά φέρουν τα ανωτέρω οχήματα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ως άνω, ακολουθείται η χρονοβόρα διαδικασία του αυτόφωρου και, ακολούθως, η επιβολή χρηματικού προστίμου στον οδηγό. Ο οδηγός δύναται να συνεχίσει το ταξίδι, μόνο εάν καταβάλει το επιβληθέν πρόστιμο.
4. EΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ
Επίσημες ελληνικές αργίες: 01/01 (Πρωτοχρονιά), 06/01 (των Φώτων), Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή), 25/03 (Εθνική Εορτή), Μεγάλη Παρασκευή (κινητή εορτή), Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή), 01/05 (Πρωτομαγιά), Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή), 15/08 (Κοίμηση της Θεοτόκου), 28/10 (Εθνική εορτή), 25/12 (Χριστούγεννα), 26/12 (Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων).
Επίσημες σερβικές αργίες: 01/01 και 02/01 (Πρωτοχρονιά), 07/01 (Χριστούγεννα), 14/01 (Πρωτοχρονιά σύμφωνα με Ιουλιανό ημερολόγιο), 15/02 και 16/02 (Εθνική Εορτή), Μεγάλη Παρασκευή (κινητή εορτή), Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή), 01/05 και 02/05 (Πρωτομαγιά), 11/11 (Ημέρα ανακωχής Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου).