Μεταφορά Σορού, Οστών και Τέφρας

Νομοθετικό πλαίσιο

Οι γενικοί κανόνες που εφαρμόζονται σε περίπτωση θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τον επαναπατρισμό της σορού από χώρα σε χώρα, προβλέπονται τόσο στην εθνική νομοθεσία, η οποία διαφέρει από χώρα σε χώρα, όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Από πλευράς διεθνούς δικαίου και όσον αφορά τις διαδικασίες και τα λοιπά πρακτικά ζητήματα για τη μεταφορά σορών, η χώρα μας έχει κυρώσει με τον νόμο 1315/1983 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μεταφορά σορών (Στρασβούργο, 26.10.1973), στην οποία η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέρος. Επίσης, θέματα διαδικασίας σφράγισης φέρετρου ρυθμίζονται στο Π.Δ. 210/1975.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 4566 ΦΕΚ Α’ 175/08.10.2018, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2015/637, παρέχεται προξενική προστασία σε  μη αντιπροσωπευόμενους πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε περιπτώσεις θανάτου.

Προξενική πρακτική

Οι Προξενικές Αρχές, στις περιπτώσεις αιτημάτων συνδρομής για τον επαναπατρισμό σορών, ακολουθούν ορισμένες γενικές πρακτικές, όπως:


•    Αναζήτηση οικείων: H Προξενική Αρχή μεριμνά για την ενημέρωση των οικείων του θανόντος και σε  περίπτωση μη εύρεσής τους, ενημερώνει την Ελληνική Αστυνομία προς περαιτέρω αναζήτηση, από πλευράς αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα, τυχόν  συγγενών.
•    Παροχή υποστήριξης για την έκδοση  των απαιτούμενων εγγράφων: Η Προξενική Αρχή μεριμνά για την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και του πιστοποιητικού θανάτου.

Για να εκδώσει η Προξενική Αρχή Πιστοποιητικό μεταφοράς σορού, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος συγγενής ή τρίτος, να προσκομίσει ορισμένα δικαιολογητικά, όπως:
1.    Ιατρικό πιστοποιητικό νοσοκομείου ή κλινικής περί της αιτίας θανάτου.
2.    Βεβαίωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία ταρίχευσης της σορού.
3.    Επιχώρια ληξιαρχική πράξη θανάτου, καθώς και βεβαίωση της αρμόδιας εταιρίας τελετών, ότι η σορός έχει τοποθετηθεί σε κατάλληλο για μεταφορά φέρετρο.

Για τη μεταφορά τέφρας, θα πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Αποτέφρωσης. Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί, κατά περίπτωση, και Πιστοποιητικό ιατροδικαστικής Αρχής.

Προς ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της σορού στην Ελλάδα, η Προξενική Αρχή θα προβεί στη σφράγιση της σορού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της αεροπορικής μεταφοράς της σορού, απαιτείται η ενημέρωση και των αρμόδιων υπηρεσιών του αερολιμένα, όπως είναι οι υπηρεσίες των Τελωνείων και του Αεροϋγειονομείου, προς εξακρίβωση τυχόν ειδικότερων ρυθμίσεων, υγειονομικών ή άλλων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται η επικοινωνία  με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας (e-mail: ddy@moh.gov.gr ). Επίσης, η Προξενική Αρχή ενημερώνει τις ως άνω αρχές του Αερολιμένα και για την  παράδοση στους οικείους του θανόντος, πέραν της σορού, και τυχόν προσωπικών αντικειμένων του.

Το κόστος επαναπατρισμού της σορού εξαρτάται από τις επιτόπιες συνήθειες του κράτους, όπου επισυμβαίνει το γεγονός του θανάτου, καθώς και από το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί, συνυπολογιζόμενης και της απόστασης που θα διανυθεί για να επαναπατριστεί η σορός. Η οικονομική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα ανωτέρω, καταβάλλεται κατά κανόνα με μέριμνα των συγγενών του θανόντος.

Η όλη διαδικασία επαναπατρισμού σορού περιλαμβάνει και την ενημέρωση των αρμοδίων ελληνικών Τελωνειακών Αρχών για τη λήψη των απαιτούμενων αδειών διέλευσης, στις περιπτώσεις διέλευσης της σορού, διαδοχικά, δια ξηράς, από περισσότερες των δύο χωρών.

Στοιχεία επικοινωνίας αρμοδίων Προξενικών Αρχών δύνανται να αναζητηθούν στην παρούσα ιστοσελίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα άνω ζητήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και με την Η2 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών.