Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη (21.10.2024)

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη (21.10.2024)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πράγματι ανησυχητικές. Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων, επιστροφή των ομήρων και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε στο Μεσανατολικό στάση αρχής, επιμένοντας στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των πλευρών, η χώρα μας έχει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ειρήνευσης. Σε αυτές συγκαταλέγεται η συγκρότηση task force από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επόμενη διετία, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή μας και τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει ενισχυμένο διπλωματικό κεφάλαιο στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στο μεταξύ, δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε αδιαλείπτως την κατάσταση και προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια. Λαμβάνουμε δε ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και οι Πρεσβείες μας στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή περαιτέρω συνδρομής σε συμπολίτες μας, εφόσον χρειαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών; Επηρεάζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Μια ενδεχόμενη γενικότερη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, προς το παρόν, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα για τη χώρα μας. Είμαστε, βεβαίως, σε διαρκή εγρήγορση.  

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών συνόρων, εφαρμόζοντας μια πολιτική αυστηρή αλλά και δίκαιη. Ο φράχτης στον Έβρο προχωρά. Τα θαλάσσια σύνορα μάς προστατεύονται. Έχουμε τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Επιμένουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολύνονται οι επιστροφές.  

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις είναι πλέον αυταπόδεικτο και προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που χωρίς αμφιβολία εξυπηρετεί και τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η σταδιακή ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρείται τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχει θετικό αντίκτυπο στο μεταναστευτικό. Οι παράνομες αφίξεις από την Τουρκία έχουν περιοριστεί.  Η  συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών έχει αποφέρει καρπούς στην καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο συνεισφέρει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, καταφέραμε, μετά από έντονη διπλωματική δραστηριότητα και σε απόλυτο πάντα συντονισμό με τη Λευκωσία, να καταστήσουμε το Κυπριακό σημαντική προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θεωρούμε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποβοηθά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα είναι στη διάθεση του ΟΗΕ, έτοιμη να συμβάλει στα επόμενα βήματα. Η διαίρεση του νησιού δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων των Ελλήνων του εξωτερικού και ποια είναι τα οφέλη για τους απόδημους;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Με την ψήφιση του άρθρου 60 του ν. 5143/2024 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τους Έλληνες του εξωτερικού. Με τη νέα διαδικασία, οι Έλληνες του Εξωτερικού θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εφόσον θα καταφέρουμε να μειωθεί αισθητά ο χρόνος έκδοσης των διαβατηρίων. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να εξειδικευτούν οι παράμετροι της τεχνικής υλοποίησης της διάταξης. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ανάγκες που λάβαμε υπόψη κατά την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-27 του Υπουργείου Εξωτερικών και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι ο Απόδημος Ελληνισμός έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου.

21 Οκτωβρίου, 2024