Η Ελλάδα επιστρέφει - Grecia Vuelve
Το ισπανικό διπλωματικό περιοδικό DIPLOMACIA SIGLO XXI, το επίσημο περιοδικό της Ισπανικής Διπλωματικής Ακαδημίας, αφιερώνει 22 σελίδες του 120ου τεύχους του στην Ελλάδα.
https://issuu.com/revistadiplomacia/docs/diplomacia_120_web
Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνεται:
1. Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την πολύπλευρη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα ως «γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων: της Ευρώπης, της Ασίας, και της Αφρικής». Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα έχει ανανεωθεί και ενδυναμωθεί μετά την επιτυχημένη έξοδο από την οικονομική κρίση και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, «μιας συμφωνίας-μοντέλου για την επίλυση διμερών διαφορών».
2. Άρθρο του Εξοχότατου κ. Πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη με τίτλο «Το Τέλος της Ιστορίας και η αρχή της κρίσης του ευρώ στην Ελλάδα». Ο κ. Λάζαρης αποδομεί τον «μύθο του τεμπέλη Έλληνα» και αναλύει τις πραγματικές ιστορικές και πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση του 2010.
Όπως αναφέρει στο κείμενο του, στις αρχές του 2000, η Ελλάδα αναπτυσσόταν με ρυθμό 4,5% και σύμφωνα με τους μεγαλύτερους διαμορφωτές γνώμες σε οικονομικά θέματα παγκοσμίως η χώρα «δεν μπορούσε να αποτύχει», «could make not mistake». Ωστόσο, «κάτω από την λαμπρή επιφάνεια υπήρχαν προβλήματα».
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε ανέμους καθησυχασμού και ασφάλειας στην Δύση, κάτι που μείωσε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος, η οποία μάλιστα συνέχιζε, παρά το τέλος του πολέμου, να αντιμετωπίζει έναν στρατηγικό εφιάλτη που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην πόρτα της, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Επιπλέον, οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι της δεκαετίας του ’90 είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, κλείνοντας την κύρια οδό που έπαιρναν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα για να φτάσουν στις μεγάλες αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, στις αρχές του 2000 η Ελλάδα έμεινε σχεδόν μόνη της να συνεισφέρει μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για την Συμφωνία Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσβλέποντας στην σταθεροποίηση της περιοχής και στην αποφυγή νέων συγκρούσεων.
Πέρα από τις παραπάνω προηγούμενες από την κρίση βλαβερές εξελίξεις για την Ελλάδα, σημαντικά λάθη έγιναν και μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008. «Κανείς δεν αρνείται ότι υπήρξαν λάθη από την ελληνική πλευρά», αναφέρει ο κ. Λάζαρης, όμως σε σημαντικά λάθη υπέπεσαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, καθώς και οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
«Όπως και να έχει αυτό το κεφάλαιο τώρα κλείνει για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι απλώς η αρχή μιας δύσκολης και απαιτητικής πορείας, όμως με 4.000 χρόνια ζωής, έχουμε μάθει να πέφτουμε, να σηκωνόμαστε, και αφού τινάξουμε από πάνω μας την σκόνη, να συνεχίζουμε να προχωράμε», καταλήγει ο κ. Λαζάρης.
3. Ακολουθεί το οικονομικό προφίλ της Ελλάδος, όπου παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές της χώρας (γενικότερα αλλά και σε σχέση με την Ισπανία), τις άμεσες εξωτερικές επενδύσεις στην χώρα, τον αριθμό Ισπανών τουριστών κτλ.
4. Ακολουθούν μικρότερες ενότητες στις οποίες το περιοδικό αναλύει σύντομα «Την ελληνική οικονομία», «Τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα», «Την ελληνική αγορά ιατρικών επιστημών», «Τις κύριες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», και «Τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας».
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ