Ενημερωτικό σημείωμα για ρεπορτάζ στην Ήπειρο του ταξιδιωτικού περιοδικού OXÍGENO με τίτλο « ΉΠΕΙΡΟΣ: ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΖΩΗ (η κρυμμένη ζωντάνια)
Το διμηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Oxígeno στο τεύχος Ιανουαρίου με κεντρικό θέμα τις αποδράσεις περιπέτειας , δημοσιεύει ταξιδιωτικό αφιέρωμα του Jorge Jiménez Ríos στην Ήπειρο.
Το εξασέλιδο αφιέρωμα στο εν λόγω περιοδικό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΓΤΕ Μαδρίτης και του δημοσιογράφου και αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα και την Ήπειρο σε συνεργασία με την ε/φ LA Razón. Ήλθαμε σε επαφή με τις εταιρείες Aegean Airlines και Discover Greece, οι οποίες κάλυψαν την μετάβαση της αποστολής των δύο δημοσιογράφων, όπως και τα έξοδα διαμονής και φιλοξενίας τους διευκολύνοντας την αποστολή καθ’ όλη της διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.
Στόχος της αποστολής ήταν να αναδείξουν στο ισπανικό κοινό τις άγνωστες πτυχές μιας άλλης Ελλάδας, λιγότερο τουριστικής, ως σύγχρονου και ελκυστικού προορισμού διακοπών και χαλάρωσης , επικεντρωμένου, πέραν της θάλασσας και του ήλιου , στις ορεινές ομορφιές και τις δραστηριότητες στο βουνό, σε συνδυασμό με την της ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών της περιοχής ( Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο).
Παραθέτουμε σύντομη περιγραφή του αφιερώματος: «Ήπειρος: μια περιοχή τόσο υπέροχη όσο ο χαρακτήρας των ανθρώπων της, ένας ‘κρυμμένος’ θησαυρός της Ελλάδας που εκτείνεται από τα απότομα βουνά της Πίνδου μέχρι τα δροσερά νερά του Ιονίου».
Σε εξασέλιδο αφιέρωμα του, το ισπανικό περιοδικό «Oxigeno» αποκαλύπτει στους αναγνώστες την Ήπειρο, «μια περιοχή εξερεύνησης, περιπέτειας και ανθρώπων, απίστευτης παράδοσης και γαστρονομίας». Οι «απίστευτοι σχηματισμοί των Μετεώρων», φυσικό σύνορο μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου, αποτελούν το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού. Οι επιβλητικοί αυτοί βράχοι είναι τόσο υψηλοί, ώστε τα 24 χριστιανικά μοναστήρια που έχουν χτιστεί στις κορυφές τους φαίνονται σαν να αιωρούνται στον ουρανό, σαν να βρίσκονται… μετέωρα. Χτίστηκαν τον 14ο αιώνα «πέτρα, πέτρα» από μοναχούς που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα σπαθιά Τούρκων και Αλβανών που λεηλατούσαν τις γύρω πεδιάδες. Το μοναστήρι που ξεχωρίζει είναι το Μεγάλο Μετέωρο.
Επόμενη στάση η περιοχή του Ζαγορίου «όπου το μέλι είναι νόστιμο και η ιστορία τραγική». Τα Ζαγοροχώρια, τα «ορεινά χωριά από γκρίζα πέτρα και μαύρο κεραμίδι, δεν γνωρίζουν τι πάει να πει διάβρωση από τον χρόνο». Η λέξη «Ζαγόρι» μπορεί να μεταφραστεί «το μέρος πίσω από το βουνό». Η θέση της περιοχής προστατεύει τους κατοίκους από την σφοδρή κακοκαιρία και τους ισχυρούς ανέμους των σκληρών χειμώνων της Πίνδου. Λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα ήρεμα νερά του. «Το rafting εδώ είναι απλό, δεν είναι τόσο μια περιπέτεια όσο ένας τρόπος να συνδεθείς με το ποτάμι και αυτήν την γη», λέει ο Ρέμος Βασίλης, που δουλεύει στο Zagori Outdoor Activities. Το φουσκωτό περνάει από το «ανέγγιχτο» φαράγγι του Βίκου και κάτω από τα γεφύρια που ενώνουν βράχους ύψους έως και 900 μέτρων. Κοντά στο χωριό Αρίστη βρίσκεται το Aristi Mountain Resort, ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα του πλανήτη , στο οποίο διέμειναν, σύμφωνα με το National Geographic. Ανατολικότερα, η πόλη του Μετσόβου, η αλλιώς «η πόρτα προς τα βουνά», προσφέρει μονοπάτια πεζοπορίας και οτιδήποτε χρειάζεται κανείς για να επιδοθεί στα αγαπημένα του χειμερινά σπορ.
Αφού ο επισκέπτης απολαύσει τα βουνά συναντά στα δυτικά το Ιόνιο πέλαγος, «μια απόλαυση χρώματος τιρκουάζ που αγγίζει τις ακτές της Ηπείρου με μια ηρεμία που την έχει μόνο αυτός που έχει όλον τον χρόνο του κόσμου μπροστά του». Μπάνιο στον Άη Σώστη, στην Αρίλλα και στην Πογονιά, καταδύσεις στον γεμάτο ζωή βυθό του Ιονίου, μέσα στις θαλάσσιες σπηλιές που το αλάτι και η παλίρροια δημιούργησαν με τα χρόνια. Η Πάργα και τα Σύβοτα είναι υπέροχες. Η παράκτια Ήπειρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα νησιά.
Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από υπέροχες φωτογραφίες από την Πάργα , τα Μετέωρα, γεφύρι στο Βοϊδομάτη , την πισίνα του θέρετρου Aristi Mountain Resort καθώς από το οινοποιείο του Κτήματος Αβέρωφ όπου συμμετείχε σε δοκιμή τοπικών κρασιών.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε το αφιέρωμα στον κατωτέρω σύνδεσμο
https://www.revistaoxigeno.es/viajes/destinos/articulo/epiro-y-la-vitalidad-escondida
Το ρεπορτάζ έχει αναρτηθεί στον λογαριασμό Facebook της Πρεσβείας μας και παράλληλα θα προτείναμε επίσης την ανάρτηση του και στο site του Υπουργείου μας .Θα σας στείλουμε και ένα έντυπο αντίγραφο του περιοδικού .
Το περιοδικό διατίθεται αυτές τις ημέρες στην Έκθεση τουρισμού FITUR2019 , την μεγαλύτερη έκθεση στον χώρο του τουρισμού στην Ισπανία , συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή της χώρας μας.
Ο Προϊστάμενος
Παναγιώτης Σωτηρόπουλος