«Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη από το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα
Το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα, στο πλαίσιο της εκδοτικής του δραστηριότητας, παρουσιάζει την πρώτη ψηφιακή έκδοση, με ισπανική μετάφραση από τον M. Acosta Esteban, των τεσσάρων τόμων του έργου του Σπυρίδωνος Τρικούπη, «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Πρόκειται για την 2η αναθεωρημένη από τον ίδιο το συγγραφέα έκδοση, η οποία δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο μεταξύ του 1860 και του 1862.
Το έργο αυτό αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, καθώς ο Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873), ήταν ένας εξέχων εκπρόσωπος της ελληνικής διανόησης της εποχής και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Συμμετείχε ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην πολιτική κατάσταση αυτής της περιόδου (1821-1830), ως μέλος της Προσωρινής Κυβέρνησης και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων. Με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, συνέχισε να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εθνική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής των Εξωτερικών Θεμάτων επί κυβερνήσεως Ιωάννη Καποδίστρια και ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της βασιλείας του Όθωνα Α΄. Συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του 1843, κατά την οποία ψηφίσθηκε το Σύνταγμα του 1844. Έκτοτε, κατείχε διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια και την έδρα στη Γερουσία. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο το 1861.
Μεταξύ των έργων του, το πιο σημαντικό αποτελεί η Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, των οποίων η μετάφραση και η ψηφιακή έκδοση είναι μέρος της σειράς «Πηγές και Ντοκουμέντα» του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στους ενδιαφερόμενους στη δ/νση:
http://www.centrodeestudiosbnch.com/es/pagina/473