Παρουσίαση του βιβλίου «Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας (1821-2021)» της διακεκριμένης ελληνίστριας, Alicia Villar Lecumberri, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μαδρίτης
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ισπανία, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη, συμμετείχε φέτος στην Έκθεση Βιβλίου της Μαδρίτης με την επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου «Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία (1821-2021)», της διακεκριμένης ελληνίστριας, Alicia Villar Lecumberri.
Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Περίπτερο ‘Ευρώπη’ της Έκθεσης Βιβλίου της Μαδρίτης, χαιρέτησε ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ισπανία, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος εισαγωγικά ευχαρίστησε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη για τη συνεργασία, καθώς και τους ομιλητές, κ.κ Carlos García Gual, μέλος της ΡΑΕ, Javier Jiménez Ugarte, πρώην Πρέσβυ της Ισπανίας στην Ελλάδα και την κ. Εύη Τσακνιά, εικονογράφο του βιβλίου. Στη συνέχεια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο της Alicia Villar είναι ένα σημαντικό έργο που προσφέρει μια συστηματική επιτομή δύο αιώνων ελληνικής λογοτεχνίας, από την Επανάσταση του 1821 έως το 2021, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή απετέλεσε, αφενός, αντανάκλαση της κοινωνίας, αλλά και όχημα αντίστασης, πηγή προβληματισμού και μοχλός πολιτιστικής ανανέωσης. Σημείωσε ότι, τοποθετώντας τις διαδοχικές ελληνικές λογοτεχνικές γενιές εντός των ιστορικών συνθηκών και των γεγονότων που τις διαμόρφωσαν, το έργο της Alicia Villar προσφέρει στους ισπανόφωνους αναγνώστες την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη θέση και το ρόλο της ελληνικής λογοτεχνίας στο παγκόσμιο λογοτεχνική γίγνεσθαι, συμβάλλοντας έτσι στην βαθύτερη κατανόηση των πολιτιστικών διασυνδέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του ισπανόφωνου κόσμου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις των ομιλητών και ολοκληρώθηκε με συζήτηση που επικεντρώθηκε στην σημασία και ποιότητα της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, στην ανάγκη ενίσχυσης της προβολής και μελέτης της από τους Ισπανούς Ελληνιστές, καθώς και στις λογοτεχνικές και εν γένει πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας-Ισπανίας.