Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek spanish
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη arrow Νέα arrow Συνέντευξη του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Ισπανία, κ. Ηλία Φωτόπουλου, στην εφ. La Vanguardia: “Στην κρίση του 2008 η Ελλάδα άντεξε και έχει επανακάμψει δυναμικά”

Συνέντευξη του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Ισπανία, κ. Ηλία Φωτόπουλου, στην εφ. La Vanguardia: “Στην κρίση του 2008 η Ελλάδα άντεξε και έχει επανακάμψει δυναμικά”

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023

Ο Ηλίας Φωτόπουλος είναι ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Ισπανία. Με αφορμή την επαναλειτουργία του προξενείου της χώρας του στη Βαρκελώνη, μιλά για τη στενή σύνδεση της Ελλάδας με την Καταλωνία και την Ισπανία, την καλή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Ερώτηση: Θα επαναλειτουργήσετε το ελληνικό Προξενείο Βαρκελώνης. Είναι ένα προξενείο με μακρά ιστορία…

Απάντηση: Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες προξενικές αρχές της Ελλάδας στον κόσμο. Η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Ισπανία το 1834, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την συγκρότησή της σε ανεξάρτητο κράτος, και λίγο αργότερα το 1843 ίδρυσε το Προξενείο Βαρκελώνης. Η απόφαση για την ίδρυσή του Προξενείου σχετίζεται με τη μεγάλη ανάπτυξη του λιμένα της Βαρκελώνης την εποχή εκείνη και με την επίσης ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Προξενείο Βαρκελώνης είχε ως  κύριο αντικείμενο την παροχή λιμενικών υπηρεσιών στον ελληνικό εμπορικό στόλο. Με τη μορφή αυτή λειτούργησε έως το 1991. Η λειτουργία του Προξενείου ως έμμισθης Αρχής διεκόπη το 2008, λόγω περικοπών δημοσίων δαπανών, ενόψει και της τότε διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι επαναλειτουργία του, ως Άμισθης Προξενικής Αρχής είναι για εμάς ένα πολύ σημαντικό γεγονός.  

Ερώτηση: Ποιά είναι η κατάσταση της ελληνικής κοινότητας Βαρκελώνης;

Απάντηση: Πρόκειται για μια ελληνική κοινότητα 5000 χιλιάδων περίπου ατόμων, δυναμική, με ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις, πλήρως ενσωματωμένη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Καταλωνίας. Είναι μια πανίσχυρη γέφυρα που ενώνει τις χώρες μας και σημαντικός παράγοντας εμβάθυνσης της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

Ερώτηση: Σε τί κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας;

Απάντηση:Την Ελλάδα και την Ισπανία συνδέουν ιστορικά ισχυρές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σεβασμού. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και επίσης χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου. Μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις, όπως αυτή του του μεταναστευτικού. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συστράτευση, αλληλεγγύη και συνεργασία των χωρών μας για την προώθηση της ευημερίας, της διεθνούς σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσεται η οικονομική συνεργασία μας, καθώς ο διμερής όγκος συναλλαγών το 2022 ανήλθε σε 4,85 δισ. Ευρώ, με ετήσια αύξηση 37,7%. Θεωρώ, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης του υφιστάμενου δυναμικού.

Ερώτηση: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει  βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και έχει αυξήσει την επενδυτική της ελκυστικότητα;

Απάντηση:Πράγματι, η Ελλάδα, ευρισκόμενη εντός μιας παγκόσμιας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που εκδηλώθηκε το 2008, υπέστη βαρύτατες συνέπειες. Οι σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης είχαν βαρύτατες  επιπτώσεις ιδίως  στον κοινωνικό ιστό. Ωστόσο, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα άντεξε και σήμερα επανακάμπτει δυναμικά. Η πρόσφατη ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης “Standard & Poor’s” επισφραγίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταράξεων, καθιστά τα ελληνικά ομόλογα όλο και πιο ελκυστικά για τις διεθνείς αγορές, μειώνει σημαντικά το κόστος δανεισμού και ανοίγει το δρόμο σε επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων  ευρώ, τα οποία δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία επί σχεδόν 15 χρόνια. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,9% το 2022, ενώ για το 2023 και 2024 αναμένεται ανάπτυξη 2,3% και 3%, αντίστοιχα. Παράλληλα, η ανεργία έχει μειωθεί στο 10,9% και αναμένεται να υποχωρσει περαιτέρω το 2024.

Ερώτηση: Η Ελλάδα είναι μια τουριστική δύναμη. Πώς προσεγγίζει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή;

Απάντηση: Έχετε δίκιο. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στην απασχόληση και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι συχνότερα και ως εκ τούτου απαιτούν πολυμερή αντιμετώπιση. Πιστεύω  ότι πρώτον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει πλέον να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα δράσης, να ηγηθούμε των προσπαθειών εντός της ΕΕ  για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή εστίαση θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής. Στο πνεύμα αυτό, η Ελλάδα, η οποία όπως ξέρετε έχει θέσει υποψηφιότητα για μέλος του ΣΑΟΗΕ, εφόσον εκλεγεί, θα αναδείξει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε κεντρικό άξονα της θητείας της, μαζί με τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ερώτηση: Ποιά είναι η κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας;

Απάντηση: Βλέπουμε θετικά την βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκιάς, σε σχέση με το αρνητικό κλίμα που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, και ειδικά από το 2019 έως τις αρχές του 2023, λόγω των προκλητικών τουρκικών δηλώσεων και ενεργειών, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην UNCLOS (Σύμβαση ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας). Πεποίθησή μας είναι η προσπάθεια ανάπτυξης καλών γειτονικών σχέσεων στην βάση του αλληλοσεβασμού. Tο τελευταίο διάστημα, η κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, έχει αποκλιμακωθεί και ειλικρινής βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κλίματος αυτού, προς όφελος των δύο λαών. Άλλωστε, η καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλεται εκατέρωθεν προσπάθεια για εμβάθυνση των διμερών μας  σχέσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.