Στοιχεία σχετικά με επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από Λιβύη

Mε το ξέσπασμα της κρίσης στη Λιβύη το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε άμεσα υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας τέθηκαν σε ετοιμότητα 3 μεταγωγικά αεροσκάφη, για τα οποία ζητήθηκε από τις λιβυκές αρχές άδεια προσγείωσής τους σε πέντε αεροδρόμια (Τρίπολης, Σύρτης, Σέμπχας, Βεγγάζης και Τζάλου).

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων συγκέντρωσε κάθε πληροφορία σχετικά με την παρουσία και την κατάσταση των Ελλήνων.

Ζητήθηκε επίσης από όσες εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην Λιβύη, κυρίως κατασκευαστικές, να δηλώσουν τους Έλληνες υπαλλήλους που απασχολούσαν την στιγμή της έναρξης της κρίσης και τον χώρο ή εργοτάξιο στο οποίο εργάζονταν.

Κατεγράφησαν 270 περίπου Έλληνες υπήκοοι, τηλέφωνα επικοινωνίας, παρά το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνιακές δομές, ιδίως της κινητής τηλεφωνίας, έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας, καθώς και τηλέφωνα συνδέσμων στην Ελλάδα. Οι εν λόγω Έλληνες ευρίσκονταν διάσπαρτοι στην Λιβύη σε αποστάσεις που έφθαναν τα 1200 χλμ μεταξύ των διαφόρων τοποθεσιών, ενίοτε δε σε εξαιρετικά δυσπρόσιτες περιοχές της ερήμου.

Με τα δεδομένα αυτά καταρτίσθηκε σχεδιασμός για την συγκέντρωση της πλειονότητας των Ελλήνων, εφ’όσον είχαν τη δυνατότητα ασφαλούς μετάβασης, σε πέντε κομβικά σημεία ανά την λιβυκή επικράτεια (Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη και Τζάλου) προκειμένου, στη συνέχεια, να πραγματοποιηθεί η από αέρος και από θαλάσσης εκκένωσή τους.

Η εκκένωση ξεκίνησε με την παραλαβή 46 Ελλήνων στην Βεγγάζη από ελληνικό εμπορικό πλοίο, το οποίο εκκένωσε επίσης Κινέζους υπηκόους που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, καθώς το αεροδρόμιο της Βεγγάζης έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί και τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μετά από επίμονες διπλωματικές ενέργειες, δόθηκε από τις Λιβυκές αρχές η άδεια υπέρπτησης και προσγείωσης για τρία C-130.

Δύο αεροσκάφη υπό τον Υφυπουργό κ. Δόλλη με διπλωματικούς υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων και αραβομαθείς, μετέβησαν στην Τρίπολη όπου εκκένωσαν 171 άτομα, Ελληνες, Κυπρίους καθώς και ορισμένους υπηκόους άλλων χωρών. Στους εκκενωθέντες περιλαμβάνονταν και ένας τραυματισθείς από σφαίρες υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας.

Ένα τρίτο αεροσκάφος, υπό τον Σύμβουλο Πρεσβείας κ. Βασιλοκωνσταντάκη μετέβη στο αεροδρόμιο της Σέμπχα 662 χλμ. νοτίως της Τριπόλεως, όπου παρέλαβε 36 άτομα, Έλληνες, Κυπρίους και ορισμένους υπηκόους άλλων χωρών. Οι εκκενωθέντες προέρχονταν από τέσσερα διαφορετικά σημεία που βρίσκονται σε ακτίνα έως και 200 χλμ. γύρω από την Σέμπχα. Σημειώνεται ότι το ελληνικό C-130 ήταν μόλις το δεύτερο αεροσκάφος που πραγματοποίησε εκκένωση από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, το οποίο δεν διαθέτει ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Στην συνέχεια το ίδιο C-130 προσγειώθηκε στην Σύρτη από όπου εκκένωσε 23 Έλληνες και Κυπρίους υπηκόους που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και οι Έλληνες υπήκοοι που εργάζονταν στον μεταξύ Σύρτης και Βεγγάζης λιμένα Εσ-Σιντέρ, καθώς οι Λιβυκές αρχές δεν επέτρεψαν την επιβίβασή τους σε ελληνικό εμπορικό πλοίο, το οποίο είχε ελλιμενισθεί νωρίτερα στην περιοχή και προσφέρθηκε να συνδράμει.

Δύο ακόμη άτομα από την περιοχή της Τριπόλεως εκκενώθηκαν προς το Βουκουρέστι, όπου παρελήφθησαν από την εκεί ελληνική Πρεσβεία, η οποία μερίμνησε για την μετάβασή τους στην Θεσσαλονίκη.

Χθες το βράδυ, κατόπιν συνεργασίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την γερμανική πολεμική αεροπορία, η οποία για τον σκοπό τούτο μεταστάθμευσε 2 μεταγωγικά C-160 στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Σούδα, ολοκληρώθηκε, μέσω του αεροδρομίου της Ναφούρα, η εκκένωση 8 Ελλήνων υπηκόων οι οποίοι βρίσκονταν στην Τζάλου, 400 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης. Εκκενώθηκαν επίσης 11 Κύπριοι καθώς και 113 υπήκοοι διαφόρων χωρών. Πρόκειται για την πρώτη από αέρος εκκένωση από αυτή την δυσπρόσιτη περιοχή. Οι Έλληνες και Κύπριοι υπήκοοι μεταφέρθησαν μία ώρα μετά την άφιξή τους από την Λιβύη με εμπορική πτήση στην Αθήνα, ενώ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης παρασχέθηκε κατάλυμα και διατροφή στους αλλοδαπούς που δεν διέθεταν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα έως ότου επιληφθούν τα Προξενεία των χωρών τους για τον επαναπατρισμό τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης τη λιβυκή ακτή παρέπλεε η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η όλη επιχείρηση εκκένωσης με τα μεταγωγικά αεροσκάφη έγινε με σχεδόν απόλυτη σιγή επικοινωνιών, καθώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν στην λιβυκή επικράτεια.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ρόλος της χώρας μας στην τεράστια ανθρωπιστική επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων πολιτών που βρίσκονταν στη Λιβύη είναι καθοριστικός, καθώς λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός εκκένωσης για χιλιάδες Κινέζους πολίτες, καθώς και για εκατοντάδες πολίτες τρίτων χωρών.

27 Φεβρουαρίου, 2011