Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

sumboulio-exoterikon-upotheseon-tes-ee

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας εκπροσώπησε σήμερα τη χώρα μας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν οι εξελίξεις στη Συρία, υπό το φως και της συνάντησης των «Φίλων του συριακού λαού» που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, η πρόοδος των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας, οι παρατεταμένες συγκρούσεις στο Νότιο Καύκασο και οι προοπτικές επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Στην παρέμβαση του για τη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, προστασίας των αμάχων και έναρξης της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα. Ο κ. Δήμας υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης ενιαίας πολιτικής πλατφόρμας μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με συμμετοχή όλων των πληθυσμιακών ομάδων και με γνώμονα την προστασία των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Η Ελλάδα, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του Αραβικού Συνδέσμου και θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία όλων των διεθνών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ελπίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη συναίνεσης ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Τέλος, ο κ. Δήμας επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση με πολιτικά μέσα, σημειώνοντας την αντίθεση της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιλογές.

Ως προς την Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στη διαδικασία μετάβασης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθήκον να σταθεί στο πλάι του αιγυπτιακού λαού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, επενδύοντας στην ανάπτυξη της χώρας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων. Στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δήμας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκφράζοντας την απογοήτευση του για τη διακοπή των απευθείας επαφών που είχαν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ιορδανικής πλευράς.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέτασε επίσης την πρόοδο του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ αύριο, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία. Κατά τη σχετική συζήτηση, ο κ. Δήμας τόνισε τη σημασία που έχει για την περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων, η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία και η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καλωσορίζοντας την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν οι δύο πλευρές. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής, που λειτουργεί ως καταλύτης σταθερότητας. Σημείωσε επίσης, ότι πολιτική της Ελλάδας είναι η οικονομική πρόοδος και η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας, και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή του Κοσόβου στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας επιβεβαιώνει την εποικοδομητική στάση και την προσήλωση της Σερβίας σε αυτό το σκοπό. Στο ίδιο πλαίσιο και με γνώμονα τη συμβολή που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής, ο κ. Δήμας ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμμετοχή του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η στάση της χώρας μας ως προς την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη και σταθερή, ενώ σημείωσε τη σημασία συνέχισης του διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας κ. Urmas Paet με τον οποίο υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να πυκνώσουν την ανταλλαγή επισκέψεων και πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφάλειας, μετανάστευσης και ασύλου, πολυμερούς συνεργασίας και διμερών σχέσεων.

27 Φεβρουαρίου, 2012