Συμμετοχή Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (22.07.2013)

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις:

1) με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Πόποσκι ανασκόπησαν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών.

2) με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης κ. Στέφαν Φούλε, με τον οποίον προέβησαν σε επισκόπηση των θεμάτων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα των ζητημάτων που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της πΓΔΜ, της Σερβίας και του Κοσόβου καθώς και ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

3) με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. E. Mammadyarov, με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη μεγάλη πολιτική σημασία του νέου αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε μια αναβάθμιση των διμερών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν και είναι μια παράμετρος, η οποία πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στην εξέλιξη της ανατολικής γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέχει το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πέντε χώρες. Η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες τις σχετικές με την ανατολική εταιρική γειτονία. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Αζέρο ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των προσπαθειών του για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Βενιζέλος μετείχε στη σχετική τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαφηνίστηκαν πολλά σημεία της αμερικανικής πρωτοβουλίας και του πλαισίου, εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι νέες συνομιλίες.

Στο γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της Συρίας και πιο συγκεκριμένα η ανθρωπιστική του πτυχή που ενδιαφέρει ευθέως και την Ελλάδα, η όποια υφίσταται την αυξημένη πίεση από την αναγκαστική μετακίνηση πρόσωπων, λόγω των πολεμικών γεγονότων στη Συρία. Από τη συζήτηση ανεδείχθη η ανάγκη να αξιολογηθεί ακριβέστερα η κατάσταση επιτόπου.

Στην πρωινή συνεδρίαση του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα η εγγραφή του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, αυτό όμως συνοδεύεται από μια ρητή και κατηγορηματική δήλωση που διασφαλίζει την πολιτική και θεσμική ενότητα του Λιβάνου, ζήτημα που σύμφωνα με την ελληνική προσέγγιση, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από πρακτικής πλευράς, η δήλωση αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, αλλά και τη συνέχιση της ανθρωπιστικής και άλλης οικονομικής βοήθειας προς το Λίβανο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ΚΜ.

Ιδιαίτερη σημασία είχε, επίσης, η απόφαση του Συμβούλιου Υπουργών για την κατάσταση στην Αίγυπτο, η όποια στέλνει ένα πολύ καθαρό και ιδιαίτερα δημιουργικό μήνυμα προς τις μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες επωμίζονται το βάρος της αποκατάστασης των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών και τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Αιγύπτου, χωρίς κανένα αποκλεισμό στην ανασυγκρότηση μιας τόσο μεγάλης και κρίσιμης χώρας, η οποία επηρεάζει όλες τις καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσόγειου.

22 Ιουλίου, 2013