Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε στο συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία». Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Κινητικότητα εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Πολιτικές & Πρωτοβουλίες για την επιστροφή στην Ελλάδα και για την προσέλκυση επιστημόνων από τρίτες χώρες», ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας Δημόσιας Διπλωματίας, μέσω καινοτόμων πολιτικών και πρωτοβουλιών, οι οποίες προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τις συνεργασίες και τον διάλογο με χώρες με ισχυρή ομογένεια και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια σχέσεων με τις διασπορικές τους κοινότητες.
Ο Γενικός Γραμματέας έκανε μνεία στη σύγχρονη πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία εκφράζεται με την Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τριετίας (2024-2027), και ενισχύεται με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις Προξενικές Αρχές, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Έλληνες του εξωτερικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
«Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας μέσω του θεσμικού ρόλου της ως «γέφυρας επικοινωνίας» των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, λειτουργεί ως φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους Ομογενείς μας και την Ελληνική Πολιτεία. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασυνδέσουμε τους Ομογενείς μας μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο επενδύοντας στη δημιουργία καινοφανών δικτύων επιστημονικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών, καλλιτεχνικών/πολιτιστικών, νεολαίας κ.α. Η διασύνδεση αυτή μπορεί και πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για το πλούσιο δυναμικό της Διασποράς μας όσο και για το μητροπολιτικό κέντρο» σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης αναφέροντας παραδείγματα επιτυχημένων δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Συνέδριο, που εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Knowledge4Policy», πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος του ήταν να συζητηθούν οι μορφές και οι νέες τάσεις της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και να αναλυθεί το φαινόμενο προκειμένου να αναδειχθούν προκλήσεις και ευκαιρίες για την επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα, την κοινωνία και την οικονομία.
15 Νοεμβρίου, 2023