Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε στην έναρξη και απηύθυνε χαιρετισμό στο 1ο Ιπποκράτειο Συνέδριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής, στη Λάρισα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, καθώς και την έναρξη Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι το Συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Το Συνέδριο διαθέτει τις καλύτερες προοπτικές για να καταστεί ένας ισχυρός και πολύτιμος θεσμός, ο οποίος στέλνει το μήνυμα για το τεράστιο δυναμικό των Ελλήνων Γιατρών και Βιοεπιστημόνων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελούν μια πολύτιμη δύναμη προσφοράς στα κράτη που διαβιούν, αλλά και στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία, πιστή στο Ιπποκρατικό Ιδεώδες, έχει καταφέρει να τους εντοπίσει στις πέντε ηπείρους και να τους ενώσει, ώστε να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας και γέφυρες συνεργασίας.
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, οι κανόνες δεοντολογίας της Ιατρικής τέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εκφράζονται μέσα στον Ιπποκρατικό Όρκο. Αυτές οι αρχές του Ιπποκρατικού ιδεώδους είναι ισχυρές μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να καθορίζουν, στην εποχή των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων, την πορεία της Επιστήμης. Ως Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που πλείστα όσα σημαντικά θέματα του σύγχρονου επιστημονικού προβληματισμού, μεταξύ των οποίων και η Ιατρική, ξεκίνησαν από την Ελλάδα 25 αιώνες πριν. Αποτελούν μέρος και στοιχείο του Πολιτισμού μας, μέρος του κώδικα αξιών της ελληνικής σκέψης, μέρος της ταυτότητάς μας, προνόμιο και δύναμη στα χέρια μας στον τομέα της επιστήμης.
Αναφερόμενος στο Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο παρέχει πλέον περαιτέρω ευελιξία στα ΑΕΙ μας για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων. Βάσει αυτού, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βάζει τη χώρα ακόμα πιο στέρεα στον χάρτη των σημαντικών ακαδημαϊκών προορισμών του κόσμου, καθώς οι ελληνικές Ιατρικές Σχολές θεωρούνται από τις πιο ολοκληρωμένες και επιτυχημένες παγκοσμίως. Ένα ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό σύστημα, που πληροί τις απαιτήσεις της σύγχρονης, καινοτόμου οικονομίας, και είναι ενσωματωμένο στον διεθνή εκπαιδευτικό και επιστημονικό χώρο, μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του σύγχρονου κράτους. Έτσι, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καθίσταται πλέον προτεραιότητα η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών και για αλλοδαπούς φοιτητές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα πλεονεκτήματα αυτής της προοπτικής είναι πολλαπλά και αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, που στοχεύει στην προώθηση της νέας εικόνας στο διεθνές κοινό και βοηθά στην ανάδειξη ενός ελκυστικού brand name για τη χώρα μας.
5 Σεπτεμβρίου, 2022