Συμμετοχή ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μυρογιάννη, στο Fifth New York - Eastern Mediterranean Business Summit (Νέα Υόρκη, 26.04.2024)

Στην ενίσχυση των διατλαντικών επιχειρηματικών σχέσεων αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά το 5ο New York - Eastern Mediterranean Business Summit του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Κατά την παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως καταδεικνύει και ο ενεργός ρόλος της χώρας μας σε πρωτοβουλίες όπως η διεύρυνση της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Στρατηγική  για τη Μακροπεριφέρεια  Αδριατικής – Ιονίου, η Ένωση για τη Μεσόγειο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζοντας τους τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.  

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα και έχει καταφέρει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρίες» είπε η κα Μυρογιάννη, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα δεύτερη στην Ευρωζώνη σε ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε «η χώρα της χρονιάς» για το 2023 από το περιοδικό Economist, ενώ η χώρα μας εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Η Γενική Γραμματέας επεσήμανε την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, χάρη στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς (πχ τουρισμός, ναυτιλία, αγρο-διατροφή), όσο και σε καινοτόμους τομείς (πχ νέες τεχνολογίες, ψηφιοποίηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευές και υποδομές).

Τέλος, η κα Μυρογιάννη σημείωσε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) αυξάνει την ανθεκτικότητα,  διασφαλίζει τις εμπορικές οδούς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες,  ενισχύει τη θαλάσσια ασφάλεια και διευκολύνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς (ΑΠΕ, ψηφιακή συνδεσιμότητα, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, κ.λπ.)

29 Απριλίου, 2024