Στο επιστημονικό συνέδριο «Advancing Innovation in Dealing with Natural Disasters – Sharing good Practices: A Proof of Culture», συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διοργάνωσε η εταιρεία JTI Hellas, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων ελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων και του “2024: Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας”.
Κατά τη συμμετοχή της στη συζήτηση με τίτλο “Cross-border collaborations as a tool for addressing natural disasters and the climate crisis”, η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε ένα φάσμα τομέων, όπως -μεταξύ άλλων- η κλιματική αλλαγή και η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.
Η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε καλές πρακτικές της Ιαπωνίας από τις οποίες θα μπορούσαμε να διδαχθούμε σχετικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. “Οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν σύνορα”, επεσήμανε η κυρία Μυρογιάννη, συνεπώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να διασωθούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών: κυβέρνηση / τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας, ακαδημαϊκή κοινότητα και κοινωνία των πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Ως παράδειγμα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη χθεσινή υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.
Η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία (στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας - πλαίσιο για τα ύδατα), καθώς και με την Αλβανία, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο της διασυνοριακής συνεργασίας για την πρόληψη των πλημμυρών. Η χώρα μας συμμετέχει στα διασυνοριακά προγράμματα της ΕΕ, καθώς και σε διεθνείς πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, όπως για παράδειγμα η Ένωση για τη Μεσόγειο, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, κλπ.
14 Μαΐου, 2024