Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, συμμετείχε σε πάνελ για την εθνική οικονομία, την εξωστρέφεια και τις νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων στο πλαίσιο του πρώτου επιχειρηματικού συνεδρίου «Greece-Cyprus Business Summit».
Ο κ. Σμυρλής τόνισε εισαγωγικά τις διαχρονικά άριστες σχέσεις και τις στενότατες επαφές Ελλάδας και Κύπρου σε θεσμικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Για το διμερές εμπόριο σημείωσε ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις χώρες-προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών και ότι το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 39,1% σε σχέση με το 2020, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τις επενδύσεις, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε αυτήν και υπογράμμισε την προοπτική διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Κύπρο, αλλά και της αύξησης των κυπριακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, έκανε λόγο για «δυναμική τάση», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση διατήρησής της και στο μέλλον.
Ο κ. Σμυρλής περιέγραψε επίσης τους άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών με τη δημιουργία μιας νέας, ευέλικτης και πιο αποτελεσματικής δομής εξωστρέφειας. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται η Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. και το δίκτυο Πρεσβειών και Γραφείων ΟΕΥ που φέρουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας «επιτυγχάνοντας έτσι την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με νέα, αποτελεσματικά εργαλεία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδική μνεία από τον Γενικό Γραμματέα έγινε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπου αποτυπώνονται οι στόχοι της οικονομικής διπλωματίας και το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησής τους. Στη φετινή έκδοσή του, το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει 17 στοχευμένες δράσεις για την Κύπρο επί συνόλου 670 δράσεων σε 47 χώρες.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι δεδομένης της κομβικής γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών υπάρχει πλήθος επιχειρηματικών ευκαιριών. «Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες χώρες επιδιώκουμε την ευθυγράμμιση του ενεργειακού τομέα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και τις απαιτήσεις της ενεργειακής ασφάλειας», είπε καταληκτικά.
6 Μαΐου, 2022