Συμμετοχή ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε συνάντηση Πρέσβεων κ-μ ΕΕ στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας

O Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα σε συνάντηση των Πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος είναι πολύ καλά προετοιμασμένη προκειμένου να οδηγήσει την Ένωση προς μία καλύτερη Ευρώπη. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ρόλο, που θα διαδραματίσει η Κυπριακή Προεδρία στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού οικονομικού πλαισίου που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

Αναφερόμενος στη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε ότι αυτή καλείται να φέρει εις πέρας μια ιστορική αποστολή θέτοντας τα θεμέλια ενός νέου πολιτικού συστήματος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας μας προς όφελος της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της προόδου.

Σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τις ισχυρές δεσμεύσεις που η Ελλάδα έχει αναλάβει και για την ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη δραστικής μείωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι τα στενά χρονικά περιθώρια για τη δημοσιονομική προσαρμογή που ορίζονται στο πρόγραμμα έχουν οδηγήσει σε βαθιά ύφεση. Συνεπώς, το αίτημα της Ελλάδας για χρονική παράταση της περιόδου προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα χωρίς περεταίρω αύξηση της ανεργίας και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ από την Τουρκία δε συνάδει με την υποχρέωση των υποψηφίων κρατών να επιδεικνύουν το δέοντα σεβασμό προς τα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτήρισε ως σοβαρό σφάλμα την αποτυχία της Τουρκίας να αξιοποιήσει την Κυπριακή Προεδρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής και να εργασθεί προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. Το ίδιο ισχύει για την πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στο σημείο αυτό, προσέθεσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας της επιθυμία της να οριοθετήσει όλες τις θαλάσσιες ζώνες με τις γειτονικές χώρες.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το 2014 η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα δώσει νέα ώθηση στη ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής και ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, τονίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να υιοθετήσει και εκείνη εποικοδομητική στάση στο ζήτημα του ονόματος και να επιδείξει πραγματική αφοσίωση στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα επίτευξης συναίνεσης προς αυτό το σκοπό στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί της Ελλάδος με τα αραβικά κράτη και η ολοένα πιο στενή σχέση με το Ισραήλ αποτελούν χρήσιμα στοιχεία στις προσπάθειες επίτευξης προόδου.

12 Ιουλίου, 2012