Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, έλαβε χώρα η 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας της Enterprise Greece, στα γραφεία του ΣΕΒ, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Μάιρας Μυρογιάννη.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματικών αποστολών, την οποία απέδωσε στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και στις περισσότερες Ξένες Άμεσες Επενδύσεις που δέχεται η χώρα. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα τόσο του έγκαιρου σχεδιασμού των δράσεων εξωστρέφειας, όσο και της διεύρυνσης της βάσης των εταιρειών που συμμετέχουν στις αποστολές, ώστε να συμπεριλαμβάνεται ικανός αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο Υφυπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία αφενός να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των επιχειρηματικών φορέων, αφετέρου να συντονίζουμε τις συνέργειές τους και αναφέρθηκε στη βοήθεια που μπορούν να παρέχουν τα ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα της Enterprise Greece.
Από πλευράς της, η ΓΓ ΔΟΣΕ κα Μυρογιάννη προέβη στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) 2024. Το ΕΣΣΕ, υπογράμμισε η ΓΓ ΔΟΣΕ, συνιστά ισχυρή πολιτική δέσμευση, ενώ κομβικά σημεία επιτυχίας του αποτελούν η κοινή στόχευση με τους παραγωγικούς φορείς. Επισήμανε δε ότι το ΕΣΣΕ, που υλοποιείται για 4η χρονιά, έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στο δυναμικό χαρακτήρα της διαδικασίας. Το ΕΣΣΕ 2024 διαθέτει τρείς στρατηγικούς στόχους και περιλαμβάνει συνολικά 645 δράσεις.
Η κα Μυρογιάννη αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες δράσεις ενόψει της 88ης ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, με τιμώμενη χώρα την Γερμανία. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν από την ΓΓ ΔΟΣΕ, που πρόσφατα συμμετείχε στην 4η Γενική Συνάντηση των Διεθνών Συμμετοχών, με την ιδιότητά της ως Γενική Επίτροπος, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της εθνικής συμμετοχής στην Διεθνή Έκθεση Expo 2025 στην Osaka της Ιαπωνίας για την προβολή της εικόνας μιας σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του Exports Academy της Enterprise Greece, που υλοποιεί εξειδικευμένα επιμορφωτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στις διεθνείς αγορές. Eπίσης, παρουσίαστηκαν απολογιστικά στοιχεία και νέες δράσεις.
Η γόνιμη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των φορέων και η ικανοποίησή των μελών από την καθιέρωση τακτικών συνεδριάσεων, καθιστούν το Συμβούλιο ένα πολύτιμο όχημα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
11 Ιουλίου, 2024