Τον κρίσιμο ρόλο του Συμβουλίου Εξωστρέφειας στην προώθηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Συμβουλίου Εξωστρέφειας που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στη σύνθεση και το ρόλο του Συμβουλίου, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, ό,τι ακριβώς ονειρευτήκαμε με τον Πρωθυπουργό για την εξωστρέφεια της χώρας, πριν από τρία χρόνια. Έχουμε τους παραγωγικούς φορείς, έχουμε το Υπουργείο Εξωτερικών με τις δομές του, έχουμε το Enterprise Greece και την Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων, και όλοι μαζί, ως Συμβούλιο Εξωστρέφειας, καταρτίζουμε, οργανωμένα, το στρατηγικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της διεθνοποίησή της».
Ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος, και ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων στο Συμβούλιο, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Σμυρλής, ξεκίνησε την ομιλία με τον απολογισμό του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ 2021) και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην προσέλκυση ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα. Στη συνέχεια παρουσίασε το ΕΣΣΕ 2022, με 670 δράσεις σε 48 χώρες-στόχους, επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό (60%) των ήδη ολοκληρωμένων δράσεων τους πρώτους έξι μήνες του έτους και κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να υποβάλουν τις προτάσεις του για το ΕΣΣΕ 2023.
Ο κ. Σμυρλής εστίασε επίσης σε πρωτοβουλίες της Οικονομικής Διπλωματίας για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, όπως το Thessaloniki Connectivity Forum που διεξήχθη τον Ιούλιο στην πόλη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία Logistics Center στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί σε έκταση 672 στρεμμάτων πλησίον του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Κλείνοντας, τόνισε την πρόοδο που έχει καταγράψει η Κυβερνητική Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και τη διευκόλυνση των δράσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε, επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων που είναι μέλη του Συμβουλίου Εξωστρέφειας. Μεταξύ αυτών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η HELEXPO.
9 Σεπτεμβρίου, 2022